婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我諗百分之九十九點九九都係救老公....
很多人都太主觀看事情,往往因此也會在一些事情中覺得對方會有什麽反應、撰擇和答案,在妳們救老公之前會唔會問下個老公想妳救邊個?
如果是妳和妳母親在海裡,妳又想佢救邊個?
妳愛妳老公就諗都唔諗就救咗佢,佢就親眼望住懷胎十月生佢出嚟嘅母親不停求救咁慢慢淹死,果種痛苦可能仲慘過死,仲會一世都埋喺個心度,痛苦一輩子.........
如果他慶幸妳救了他,那麼妳的下場比99更慘~
一個連親情都輕親嘅男人,又怎樣看對待有保質期的愛情?
凡事從不同角度角色看一看,世界會更美
這是我代表一小撮男性立場的看發,請不要鬧我~

由如去到#11 大家插得咁起勁,呢段係後加嘅
其實我嘅寓意係凡事從多角度多角色看一看,我也知到會引起我不想見到的爭拗,明白當中寓意多少,就每個人都不同,可能有很多人覺得係廢話,那就鬧一鬧消消氣......
如果對一兩個人看完後得到多少啓發,生活得開心一點,也值得高興....
祝大家生活美滿~

男爵府

咁救99又點,咪睇住個老公浸死,然後同99過埋下半世呀 99咪一樣會話你唔救佢個仔

你會唔會救外母唔救老婆,下半世同外母過呀

民房

結婚之前大家學識游水先啦!搞得咁復雜0既......:D

複式洋房

原帖由 boey 於 09-5-5 14:26 發表
咁救99又點,咪睇住個老公浸死,然後同99過埋下半世呀 99咪一樣會話你唔救佢個仔

你會唔會救外母唔救老婆,下半世同外母過呀 ...

我會救完外母跳埋落海,不論最終係生定死,永不分離

珍珠宮

咁究竟應該點呢?

救佢老母? 我可能會無咗個老公, 99會無咗個仔, 白頭人送黑頭人, 佢會怨我一世...

救c6, 佢又會怨我唔救佢老母, 佢唔怨我都驚佢唔念親情, 將來會對我唔好...

我又無力同時救2個人, 係咪應該連我都跳埋落海一齊等死?

男爵府

原帖由 3kids_father 於 09-5-5 14:30 發表

我會救完外母跳埋落海,不論最終係生定死,永不分離
咁你屋企d仔女點算呀

真係令人陪服

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

d 男人好心唔好講到自己咁偉大, 救唔到你阿媽係因為題目話只能救其中一個, 又唔係新抱推 99 落水要佢 c. 你問下 99 正常都一定話救佢個仔先啦.

如果個老公咁都要怪老婆, 不問是非, 都咪鬼同佢做人世啦.

男爵府

樓主既意思係囉
原帖由 KiuShaBB 於 09-5-5 14:31 發表
咁究竟應該點呢?

救佢老母? 我可能會無咗個老公, 99會無咗個仔, 白頭人送黑頭人, 佢會怨我一世...

救c6, 佢又會怨我唔救佢老母, 佢唔怨我都驚佢唔念親情, 將來會對我唔好...

我又無力同時救2個人, 係咪應該連我 ...

珍珠宮

樓主既意思係打個比喻啫~~

咁多人跌落水, 拿拿臨報警啦~~

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

下. 你自己跳埋落水, 非必要地傷害自己生命, 你都對得你父母住啦

複式洋房

原帖由 w_y 於 09-5-5 14:33 發表
d 男人好心唔好講到自己咁偉大, 救唔到你阿媽係因為題目話只能救其中一個, 又唔係新抱推 99 落水要佢 c. 你問下 99 正常都一定話救佢個仔先啦.

如果個老公咁都要怪老婆, 不問是非, 都咪鬼同佢做人世啦. ...

其實我嘅偶意係凡事從多角度多角色看一看,我也知到會引起我不想見到的爭拗,明白當中偶意多少,就每個人都不同,可能有很多人覺得係廢話,那就鬧一鬧消消氣......
如果對一兩個人看完後得到多少啓發,生活得開心一點,也值得高興....

子爵府

醒目開學勳章

回覆 1# 3kids_father 的文章

我話照計一個正常的人(不論男人或女人)正常反應都係會感激肯冒住生命危險去救佢o既人, 而唔係仲响處同佢計較當時係救佢,而唔係救佢個阿媽.......

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

男爵府

原帖由 3kids_father 於 09-5-5 14:20 發表
我諗百分之九十九點九九都係救老公....
很多人都太主觀看事情,往往因此也會在一些事情中覺得對方會有什麽反應、撰擇和答案,在妳們救老公之前會唔會問下個老公想妳救邊個?
如果是妳和妳母親在海裡,妳又想佢救邊個?
妳 ...

3kids_father .. i think you have got confused probably because you always got caught up into situations which you have to choose between your mom and your wife who are two totally different roles of your life. You are obligated to define how to distribute the resources fairly (e.g. money and time etc) to make both parties HAPPY one who 懷胎十月 and one who YOU CHOOSE to spend the rest of your life with and also 懷胎十月 of your kids.

If you find it very difficult to choose between your mom and your wife, you might want to get some family counselling. Do you have brothers and sisters who should bear and share the same responsiblity with you to take care of your mom?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係你老婆,有你呢d老公我會翹埋雙手由得你同你老母一齊浸死!

伯爵府

原帖由 晞玥 於 09-5-5 15:06 發表
如果我係你老婆,有你呢d老公我會翹埋雙手由得你同你老母一齊浸死!

複式洋房

原帖由 naviegirl 於 09-5-5 15:04 發表

3kids_father .. i think you have got confused probably because you always got caught up into situations which you have to choose between your mom and your wife who are two totally different roles of ...

我沒有搞錯到角色,作為小男人往往唔係作撰擇果個,而係好無耐咁面對糾紛,eg.作為太太看見老公受到不公平對待,心有不甘為老公做咗一D結果傷害晒3 party 嘅事.....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有咁既事情發生,
我會同老公講,
會先救奶奶,
老公屎鬼左,
我都唔願做人,
奶奶上左岸,
我會跟埋佢,
走去絢情.....
呵呵~~唔知隻佬信唔信?!

複式洋房

原帖由 麟媽媽 於 09-5-5 15:26 發表
有咁既事情發生,
我會同老公講,
會先救奶奶,
老公屎鬼左,
我都唔願做人,
奶奶上左岸,
我會跟埋佢,
走去絢情.....
呵呵~~唔知隻佬信唔信?! ...

其實只是寓意,唔使死咁大鑊,即係話妳會從自己及妳老公方向分析問題,並一起研究解決嘅方法,而最終即使面對困難也會一起面對!恭喜妳老公同99,娶到好老婆~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都只係講吓笑,等大家鬆吓啫!

原帖由 3kids_father 於 09-5-5 15:45 發表

其實只是寓意,唔使死咁大鑊,即係話妳會從自己及妳老公方向分析問題,並一起研究解決嘅方法,而最終即使面對困難也會一起面對!恭喜妳老公同99,娶到好老婆~ ...

大宅

如果從多角度分析甘多, 2件都浸死左啦!! 從經濟學講, 老公正值壯年, 生產力多, 而且一家大小等佢養.. 救番佢, 而佢健健康康甘計, 仲起碼可以活多幾廿個十年...

而救99, 佢生產力係等餘0, 又會製造是非, 家無寧日, 而且佢年齡有番甘上下, 一定快過老公升天!! 救左佢都唔見有咩幫忙!!

點都係救老公啦, 如果救左99, 而一對年輕couples要死, 我諗99寧願自己死多d, 佢剩餘日子點過呀??

首頁

尾頁

跳至