自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果我係乘客, 上左機準備起飛, 你班美女突然話我地而家罷工, 你地坐係度等啦! 職業道德係邊啊???? 另外人地係私營公司, 你話工會要加入做董事, 你.....係邊個啊? 冇股權, 冇付出! 最搞笑係參加罷工要收証件, 想退出罷工就唔想比返你, 人地想重新申請就話人地犯法. 香港國泰工會走過去支持, 唔係啊? 我就真心覺得好搞笑.

大宅

tintinlam 發表於 19-6-27 09:49
如果我係乘客, 上左機準備起飛, 你班美女突然話我地而家罷工, 你地坐係度等啦! 職業道德係邊啊???? ...

據聞長榮航空綜合待遇已係全台灣最高,而且好認同人哋民營企業,當然前提喺要以公司營運最大利益為前提才能給予員工更好的福利,但喺工會要加入董事呢點我相信冇一個民營企業會願意。所以有時啲乜工會真喺唔見得一定話好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

沒戲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉....如果自己擺工影響到別人就不好了~~

講真, 個個打工仔都想升職加薪, 但如果加唔到薪, 一係辭工另謀高就, 一係就轉行, 但下下威脅擺工停工, 用其他持份者作為籌碼, 我覺得好差~~

伯爵府

BK Milk勳章

我不明白罷工,份工幸苦人工低可以不做轉工嘛

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實,一間公司可以生存,最基本條件係有錢賺。

Eva 最近應該蝕好多。

珍珠宮

annaliu1989 發表於 19-6-27 10:08
據聞長榮航空綜合待遇已係全台灣最高,而且好認同人哋民營企業,當然前提喺要以公司營運最大利益為前提才 ...

若係事實,學生示威要求有份選校長,空姐罷工要求打工仔入董事局,邏輯如出一轍

想壞腦。

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-6-27 10:35
其實,一間公司可以生存,最基本條件係有錢賺。

Eva 最近應該蝕好多。

家下賺既都唔足夠蝕. 最搞笑係香港國泰工會走去支持, 我FD好興咁話:我們台灣的事, 關她屁事.

大宅

appledai 發表於 19-6-27 10:28
我不明白罷工,份工幸苦人工低可以不做轉工嘛
係囉, 返工唔係咁架咩, 自己頂唔順就搵第二份架啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

華華子 發表於 19-6-27 10:24
唉....如果自己擺工影響到別人就不好了~~

講真, 個個打工仔都想升職加薪, 但如果加唔到薪, 一係辭工另謀高 ...

又咁,罷工唔影響運作,罷完都冇事發生,公司點會理

子爵府

回覆樓主:

係咪仲話只加工會人
唔參加工會無得加人工

象牙宮

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 19-6-27 11:06

罷到公司折埋,一拍兩散。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-6-27 11:06

同人唔同命, 我地呢D普通職員, 想加人工, 唔可以學佢地甘罷工, 因為罷工即係礦工, 會炒魷的

子爵府

華華子 發表於 19-6-27 11:32
同人唔同命, 我地呢D普通職員, 想加人工, 唔可以學佢地甘罷工, 因為罷工即係礦工, 會炒魷的
...

唔係架喎!廿幾年前同老闆娘講唔掂數,我真係坐係到唔做野要佢講清講楚先,佢鬧我不負責任,我打電話問勞工處我咁有冇問題,勞工處話ok架,仲係電話到同老闆娘解釋。

子爵府

回覆樓主:

我記得好耐以前國泰都好興擺工,但好耐都未試過了!

子爵府

147741 發表於 19-6-27 11:08
係咪仲話只加工會人
唔參加工會無得加人工

佢呢2條: 禁搭便車; 勞工董事. 長榮一早話左唔受, 比我呢D平民都覺得有D. 工會好有黑XX FEEL, 你入我會, 交出PASSPORT, 參加罷工, 先可以享受, 你唔入會(你享唔到我既成果, 但要承受我帶來既惡果, 而無論成果同惡果我都係會將唔入會既放上枱). 入左想退出, 等下啦, 等過左長榮既最後通融時間, 睇下你仲退唔退...........................

侯爵府

算死草 發表於 19-6-27 11:46
唔係架喎!廿幾年前同老闆娘講唔掂數,我真係坐係到唔做野要佢講清講楚先,佢鬧我不負責任,我打電話問勞 ...

哈哈, 你個case應該比較少見啊, 如果我係公司見到一個同事因為公司唔加薪而齋坐唔做野, 仲要我做埋佢個份野, 我應該會幾嬲下~~

子爵府

hagupit 發表於 19-6-27 11:54
我記得好耐以前國泰都好興擺工,但好耐都未試過了!

應該........... 成班國泰工會過左去幫長榮工會. 港龍空勤人員協會主席施安娜說,她很支持長榮空服罷工,「全香港都知道長榮在打壓員工」....... 又代表我

大宅

用某種人心態,因為「沒有其他辦法了」、「我地好和平架」、「大是大非緊要、定搭飛機緊要丫」、「以前邊個邊個都抗爭至有今日」
但睇唔到自己點影響到人,點令持份者卻步

子爵府

2018復活節勳章

tintinlam 發表於 19-6-27 09:49
如果我係乘客, 上左機準備起飛, 你班美女突然話我地而家罷工, 你地坐係度等啦! 職業道德係邊啊???? ...
呢個世界己經係.誰大,誰惡,誰正確......

首頁

尾頁

跳至