夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我係因為有網友介紹我嚟呢個版,我看到很多個案有不講理嘅99又有惡新抱,感覺好多時因面子、因誤會在日積月累下變成怨氣和憤怒,除了誤會外當然也有惡意攻擊.
在我發表的(99老公跌落海),是希望一些受99氣,為了不想增加老公的苦惱而痛苦地容忍着的新抱,讓她們在得到別人的了解而得到丁點兒的安慰,她們為了深愛老公而容忍99一些無理的指罵.表揚她們在努力改善婆媳關係中的點滴,希望她們在痛苦中得到一些支持...
大海就比喻漸漸嚴峻的婆媳關係,像新抱想救老公,老公又想救99,99又想救個仔,就像活在三方面都在解不開的痛苦之中,一般99同新抱都有二十年以上的代溝和文化差異,誤會是在所難免,大部分誤會都是雙方出於愛護孩子而產生,eg.在以前中醫學角度BB發燒係焗一身汗就冇事,如果99堅持嘅話就打交都有份,因為現今醫學係話要冲涼,但如果將來嘅醫學又改變?咁新抱又會同長大後BB嘅老婆吵,一切都因為愛,一切都因為文化差異的誤會而起....
救了老公,他因此而痛心欲絕,就像為了老公為了家而奮力的爭取及維護,最終傷了99與老公的關係或許也傷及新抱和老公的關係,但老公點都係傷心嗰個,如果係前者當99百年歸老後,作為兒女大多都會覺得她生前對她愛不夠關心不夠,有關母親的一切,包括婆媳糾紛....從來吵鬧就無贏家,到頭來大家都係輸家.....
有人問換了是我會怎做,我話跳落水陪老婆,意思係我點都會同佢一齊去解决因難...
我出發點係想大家舒服DD多,換來1)冇料到2)幼稚3)懶偉大4)有你呢d老公我會翹埋雙手由得你同你老母一齊浸死!和一些冷笑,就像新抱努力去改善關係而付出,卻得到這樣的回報,我也學習那些新抱們沒有撰擇罵戰,希望努力中的新抱們早日得到和諧~~
sorry send 錯咗版

大宅

我同99 62 相處ok, 返而係c6 同佢兩老成日嘈 , 終於兩老話搬, 我要開始學熟飯 , 辛苦過返工:;pppp:

複式洋房

原帖由 粉紅虎 於 09-5-5 23:49 發表

我同99 62 相處ok, 返而係c6 同佢兩老成日嘈 , 終於兩老話搬, 我要開始學熟飯 , 辛苦過返工:;pppp:

咁兩母子就好少嬲到老嘅

大宅

希望la, e+ 62 99 搵梗屋, 想問佢地搵成點(出於關心), 又怕佢地5會, 唉

首頁

尾頁

跳至