自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我咳了一個半月,照了肺片有塊白雲,得知有肺水。抽了肺水化驗,所有指數正常,雖有個叫ada指數是39。抽肺水後,肺片是清的。留痰也沒肺結核菌。雖抽血的白血球淋巴指數高了。沒咳血,沒瘦了,胃口也正常,所有病徵只有咳,但抽肺水後已好轉很多。你醫生說需未證實,都要當肺癆醫,各位,你係我,會吃藥嗎?

子爵府

armili2010 發表於 19-6-29 23:31
我咳了一個半月,照了肺片有塊白雲,得知有肺水。抽了肺水化驗,所有指數正常,雖有個叫ada指數是39。抽肺 ...

政府係咁,點驗都無,都會當肺結核醫,家人試過,一日驗唔到都要驗,除非肯食葯,所以佢最後都食左半年葯,因為醫生話有人抽痰驗三次都無事,但第四次就驗到有肺結核

男爵府

我咳了一個半月,照了肺片有塊白雲,得知有肺水。抽了肺水化驗,所有指數正常,雖有個叫ada指數是39。抽肺 ...

為咗身邊所有朋友、同事,最緊要係家人着想,我會食藥!

水晶宮

盡快再做多次測試先決定

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

屋企人有冇去照肺?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會. 我會信醫生.

你都驗左咁多野, 仲係唔信醫生既話搵個私家醫生去驗.

我有家人冇肺癆都當肺癆醫, 食足葯, 但可能之前一直冇睇醫生, 變左病毒入左神經線, 變左面癱好唔番.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

肺結核係嚴重疾病,你應該相信醫生,遵守接受治療!

香港律敦治醫院係這方面⋯⋯

男爵府

我以前患過肺結核,當時最主要係要一星期幾日到胸肺科門診食藥,最記得啲藥好多要用有味或維他奶去食先得,食咗大約半年再照肺就好返啦!.... 我唔知呢家係咪咁呢?

男爵府

肺結核係高度傳染性,為自己為身邊嘅人,及早治療對症下藥好快好番,其實點解你唔想食藥呢?

複式洋房

回覆 hi_baby 的帖子

其實我上網看,佢指出的數據也是很不可信。所以我想找多一個意見再決定,但又唔知找誰?

複式洋房

回覆 armili2010 的帖子

就算我是潛在肺結核病人,也只有5-10%的會發病,現階段我沒傳染性,我想找多個意見。知不知道去律敦治醫院,可得出答案嗎?

珍珠宮

armili2010 發表於 19-6-30 08:57

就算我是潛在肺結核病人,也只有5-10%的會發病,現階段我沒傳染性,我想找多個意 ...

你不信,唯有去私家再check

水晶宮

有冇成日咳同咳血?

複式洋房

回覆 whywhywhywhy 的帖子

其實有其他test,他話唔洗做

水晶宮

或容易發燒?照計醫生化驗應該可信!或者再去私家驗!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bosch 發表於 19-6-30 05:43
會. 我會信醫生.

放下自在

大宅

你揾多個私家醫生,我個時都有,仲要做多dtest, 佢哋都係咁叫我食藥,其實你應該係無傳染性個隻,或者根本無肺癆。最後我覺得私家意見好過政府,揾多個意見,我過時食左一排寃枉藥,最後停左,因為原來根本無病。你要同公立要求做多d test,我個時自費ct都做埋,都建議我食藥。最後係高級醫生覺得唔對路,係氣管抽痰證實無(我已經係最好既公立,都行左好多冤枉路)。最後係私家醫番我d咳。

複式洋房

回覆 pondlily 的帖子

點樣可要求他再test1次,其實第二次apa已沒事,正常了,所以我唔明白點解?其實可否申請份報告,自己存檔?我想取份報告問私家。私家邊個可信

複式洋房

其實未證實的事,點可以隨便叫病人吃藥,藥是有輔作用的。如果他覺得大機會,點解唔再做多些test證實?可自費做ct?幾錢?點可以做

複式洋房

回覆 幸福花 的帖子

只有咳,吃了抗生素已經沒咳,沒咳血

首頁

尾頁

跳至