自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見咗份工( 舖頭見 ), 店長講明人工係14K,再加勤工,營業獎金同車資津貼。仲有一樣津貼,但唔記得咗係乜。

但今日上寫字樓簽約,合約上只列出9 K 底薪,1K勤工,冇寫任可津貼,問點解冇寫,佢話因為每間舖,奬金津貼都唔同,仲話以後加人工,都只會加喺津貼度,叫我唔使擔心喎,一定唔會出少。
但就咁睇合約我只有10K,係咪可以咁㗎?
上勞工處網頁睇過,睇唔到有講呢個問題。

琥珀宮

cpy0112 發表於 19-7-3 16:48
見咗份工( 舖頭見 ), 店長講明人工係14K,再加勤工,營業獎金同車資津貼。仲有一樣津貼,但唔記得咗係乜。
...

人工係14K變咗9K?

簡單講,勞工保障只跟合約

男爵府

陪月勳章

NO! 如果佢口講既package同合約上唔同, 唔好簽, 呢間公司都唔方好得去邊, 搵過第二份啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

梗係唔好簽喇, 貨不對版

放下自在

子爵府

回覆樓主:

正常唔會咁寫,因為佢"聲稱" 有14k ..合約寫9k..咁中間個5k 到底係佣金定係講個信字如果係佣金既,咁睇你自己接唔接受,但佣金是浮動呢一點你都清楚架啦。如果係講個信字既,咁啦,合約係保障相方權益,將來有咩事,無人會同你講個信字。。。。

合約上一定要清清楚楚,你簽名,就代表明白及認同,我建議你問清楚先,如果佢寫9k..佢之後出9k 俾你,你無得同佢嘈,因為合約上並無出現過14k...

侯爵府

...

唔好簽..... 有咩事, 只會根據黑紙白字.... 咩都唔寫, 無保障....

伯爵府

講明人工係14K再加其他,變成9k 當然唔簽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔擔心就假, 佢都傻傻地, 熟人都可以出賣, 何況佢唔係
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

咁奇怪? 有懷疑就唔好簽, 樣樣野白字黑字寫明先好簽, 佢反口真係唔夠佢玩...

題外話想問下有JM知, 日資公司用AL假黎頂SL係合法? 勞工法例唔係間公司一個月至少有1日有薪SL比員工??? THANKS~

男爵府

醒目開學勳章

newcook 發表於 19-7-3 17:09

:-P  :-P  :-P

大宅

newcook 發表於 19-7-3 17:09

係囉!在場4個人一齊聽,都有同一疑問,可能睇到我哋咁嘅反應,佢即刻話,放心,我哋咁大間公司,點會呃人。仲話可以返1日試吓,唔啱咪走囉!我見另外三個簽咗,所以我都簽埋,最多比佢呃1日人工。買個教訓

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cpy0112 發表於 19-7-3 17:21
係囉!在場4個人一齊聽,都有同一疑問,可能睇到我哋咁嘅反應,佢即刻話,放心,我哋咁大間公司,點會呃人 ...

梗係唔簽啦,建議你揾第二份工

子爵府

...

口頭講唔好信,除非白紙黑字寫明,唔對路唔好簽

大宅

karenlyk 發表於 19-7-3 17:24
梗係唔簽啦,建議你揾第二份工

係我蠢,以為咁大間公司,又咁多分店,可以信得過

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

差咁多 信唔過

男爵府

C.yan110 發表於 19-7-3 17:18
咁奇怪? 有懷疑就唔好簽, 樣樣野白字黑字寫明先好簽, 佢反口真係唔夠佢玩...

題外話想問下有JM知, 日資公 ...

你份係長工? 做左幾耐? 請幾多日SL?

好大機會係合法, 上面幾點唔方便答既可以自己睇勞工署既sick leave懶人包
https://www.labour.gov.hk/eng/faq/cap57g_whole.htm

寶石宮

2023年兔年勳章

C.yan110 發表於 19-7-3 17:18

題外話想問下有JM知, 日資公 ...

參考以下報導個案二
跟例SL少過4日無薪 睇吓想扣糧定扣AL

https://www.hk01.com/職場/94866/勞工法例-醫生紙都冇用-老闆拒批有薪病假-勞工處-合法

子爵府

唔好簽,有咩事起上黎,只跟合約的人工賠償

男爵府

我陪同事去過勞工法庭,所以裁決,都係依照合約,所以口頭同意的,都不可信。

大宅

snowing 發表於 19-7-3 17:40
我陪同事去過勞工法庭,所以裁決,都係依照合約,所以口頭同意的,都不可信。
...

大家講得啱,唔對版,真係唔應該簽,我已經吸取教訓,下次會醒啲

首頁

尾頁

跳至