0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb早佐成個月出世得2.1kg,一出世就去佐新生兒護理室。第二日收水2.02。今日有2.035。要2.5kg先可出院。
有冇其他媽媽bb都唔夠秤。住幾耐先追到磅?

大宅

卡莉 發表於 19-7-3 21:04
Bb早佐成個月出世得2.1kg,一出世就去佐新生兒護理室。第二日收水2.02。今日有2.035。要2.5kg先可出院。
有 ...

住院一星期黃疸高,出院之後都繼續宿水,後面半個月重返二點五斤幾,滿月7.5斤,出生2.53早產一個月

禁止訪問

複式洋房

有 ...

我bb 34 week 早產2. 44kg, 出院時2. 33kg, 滿月有3. 65kg. 全奶粉b, 重得好快

大宅

有 ...

36週,出世2.49,一個月後3.8,全人奶b。好在佢食得,但媽媽會好辛苦,頭果兩個幾月,我每一至兩個鐘就餵一餐

別墅

回覆 Taboho 的帖子

2.33kg醫院比出院??醫院話2.5先比出

別墅

回覆 laplap_880 的帖子

係醫院見佢地餵牛欄牌水奶,我就擠母乳送去比佢但依家未上奶得幾ml...所以暫時都係水奶多。 可以自己帶奶粉叫醫院餵?

別墅

Bb飲邊隻奶粉?

複式洋房

卡莉 發表於 19-7-4 00:27

可以架,我BB係35週2出世,體重2.09,過左兩日縮水2.02,醫生話又2.1先可以出院,係病房住左9日,都係2.08,因為我見護士都唔係好用心餵奶俾我BB食,所以到左第9日,我堅持唔到,自己簽字要求BB出院。返到屋企,自己用心湊,一日肥1兩。

男爵府

我個個都係2.1 就可以出院
想佢繼續住都唔比

大宅

36w早產, 出世2.695kg, 出院2.52, 番健康院話重得慢, 原本埋身餵但我塞晒奶佢食極唔飽, 成日食到訓.
轉全泵加奶粉, 隔住食就重得番, 2日後2.64, 之後轉番全人奶唔駛補粉一星期後2.91

複式洋房

佢無話2. 5kg先出得院啊。。我b飲能恩

禁止訪問

禁止訪問

洋房

有 ...

我個b 34w5d出世2.07kg
出世又收水、黃疸仲試過唔透氣,住左12日先有返2.1kg比出院。

而家全人奶,45日人仔已經有3.4kg喇

別墅

回覆 suyiwong726 的帖子

好叻呀bb追得甘快。 我bb前兩日跌到1.9x。醫生話過2就比出院。今日第8日有2.04kg等梗醫生係咪真係比出

大宅

7.3生b女,37w3d出世,2.25kg,縮水到2.1kg,7日後體重慢慢增長,13日後有2.4kg。

複式洋房

有 ...

33weeks 出世,1.9kg ,一出世就去左nicu ,住左一個月夠2.5就出院,全人奶

洋房

我囡囡9月尾出世,35週4 出世,得1.7kg,住左20幾日先出院,有2.23kg,而家2個半月已經有3.8kg。如果媽媽們上到奶,早產B最好飲人奶,因為早產B抵抗力較弱,我都係全人奶。不過有時我囡囡唔算食得好多,我都係慢慢咁加奶。

男爵府

我35週3,2.62kg,本來以為一星期可出院,但話佢吾肯食野要用胃喉,你地有咁情況嗎?通常要train幾耐?依家疫情只可以同先生每人睇一小時,超級心掛掛

首頁

尾頁

跳至