自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

某程度認同既,係街食餐飯,飲下野都要幾舊水,做女時最鐘意掃街放題自助餐去清吧/cafe飲下野。
不過又睇下你d朋友咩人,去圖書館/打波/羽毛球/沙灘/行山/泳池,食m記譚仔又會慳好多既。

琥珀宮

某程度同意,尤其出嚟社會後認識的,例如同事,大家嚟自唔同環境唔同階層,我有同事本身就中產家庭,唔駛俾家用賺錢買花帶,好鍾意放工/放假約埋去周圍飲飲食食,一星期一次嗰隻,次次唔貴唔食(平均一人要$400),跟住LUNCH如果一齊食又係食貴嘢,60幾70一餐LUNCH係走唔甩,試過200幾...而且講緊佢哋唔帶飯既日日街食

如果想同佢哋一堆,無返咁上下銀彈係無咩可能,佢哋本身有錢,我哋平民如果照跟一係月月清甚至負資產都似,所以漸漸會疏離

佢哋係會懶係好好咁話就你啦,你想食咩跟你食,但一提議D平嘢就會開始話下依D好食架咁平有無質素架...BLABLABLA,跟住就會開始說你去佢哋想去的貴價餐廳

做人量力而為,所以我唔會死跟.而且都只不過係酒肉朋友啫

水晶宮

回覆 capricornbb 的帖子

工聯會d興趣班好似要錢個喎。

伯爵府

tansyneko 發表於 19-7-5 21:02
某程度同意,尤其出嚟社會後認識的,例如同事,大家嚟自唔同環境唔同階層,我有同事本身就中產家庭,唔駛俾家用 ...
唔好話出社會做嘢的同事,表妹話本來唔想去日本畢業旅行,驚負擔太重,但平時幾個埋堆的同學都要去,佢唔一齊去好似無話題咁,唯有去打工儲錢.你可以話咁就唔好同佢哋一齊,問題係呢幾個同學已經好親密,大家的家庭背景差不多,平時又互相鼓勵,係好難得的友誼.

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

幸福花 發表於 19-7-5 21:08

工聯會d興趣班好似要錢個喎。

好似平過出面嘅興趣班,$4~500/月?

水晶宮

噉咪又係要錢社交!

capricornbb    發表於 19-7-5 23:25

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇吓身邊朋友係邊類啦

男爵府

其實老麥S丶大快樂丶好快活(emoji)坐吹水係唔绕洗錢!當然你唔好食晏晚飯時去啦!老麥直頭無人理啦

水晶宮

回覆樓主:

約人行商場,齋睇唔買,去Starbucks飲杯咖啡, 或食下午茶餐,都唔貴

約晚飯都唔一定食貴,食太興都得

公爵府

可以去釣魚, 跑步, 都係唔使錢. 出去行下, 都好過一個人在家的.

首頁

尾頁

跳至