論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我direct hire, 遲遲未到,追多兩追就話機票貴,如果要快就要補差額。唔緊要,我補左500早左一星期黎。
點知姐姐到埗前一日同我講,佢好忙接唔到機同埋做唔到身份證,叫我自己搞返!仲話我比嗰少少唔夠佢做咁多野!話佢去接都得、加多600比佢!
我話唔係錢既問題,而係你到前一日你先同我講呢啲嘢?大佬呀~你做生意,價錢開門見山囉,你情我願既姐!唔係話收完我錢又話唔夠你做咁多野!唔係我迫你收呢個價錢架,個價係你自己提出既!

大宅

好彩姐姐落機嗰日係星期六,我自己接完就即刻帶埋佢做身份證!點知姐姐今日同我講,話呢個經紀要收返佢今個月人工既10%!姐姐一頭霧水問我係咩錢,之前有無傾過或者簽過咩文件要收,姐姐話無!我於是乎發訊息問個經紀,呢10%係咩黎,佢竟然答我話:無話咩點解,做左咁多野唯一就係收返呢少少錢!我即刻著火喺whatsapp鬧佢,點知條友竟然打電話黎鬧返我!

做生意做到佢咁,真係抵佢發達!

認住!
The wing'x employxxxt agency co.
Danxy Ax Yeuxg

水晶宮

momosofine 發表於 19-7-15 09:21
好彩姐姐落機嗰日係星期六,我自己接完就即刻帶埋佢做身份證!點知姐姐今日同我講,話呢個經紀要收返佢今個 ...

你叫 agent 撹 direct hire, 費用幾多及包咩服務 (接機、搅身份證包唔包)?
而中介收工人 10% 首月人工當 agent fee 並不是罕見, 不過通常係幫工人找僱主, 但你同工人已經事前配對咗, agent 何解仲要向工人收取费用?

大宅

birdbird 發表於 19-7-15 11:46
你叫 agent 撹 direct hire, 費用幾多及包咩服務 (接機、搅身份證包唔包)?
而中介收工人 10% 首月人工當 a ...

6000,一開始講全包,到中段話補機票差額都仲有話帶埋佢做身份證,但突然去到前一日就同我講好忙,6000唔夠佢做咁多野!6000呢個價係佢開,我無壓過佢價的!

係,所以我唔明呢10%係咩⋯⋯

大宅

momosofine 發表於 19-7-15 12:05
6000,一開始講全包,到中段話補機票差額都仲有話帶埋佢做身份證,但突然去到前一日就同我講好忙,6000唔 ...

如你認為6000唔夠,你咪開夠數比我囉,我ok咪幫襯囉,做生意大家你情我願既姐⋯唔係你收哂我錢,之後話同唔到我做咁多野。好彩嗰日係星期六,我自己搞返,如果平日我就硬食佢呢舖⋯

大宅

回覆 momosofine 的帖子

我明白樓主嘅意思, 事前雙方 agree 佐個價$, 事後就唔應該咁樣講。

FYI, 我最近搵得成做 Direct Hire, 不過姐姐未到,
有講明到時係要收姐姐 第一個月人工嘅 10% 的,唔知係咪間間都係咁。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

首頁

尾頁

跳至