婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

問得好呀!! 點解重點係由個老公去調解?因為唔係呢個男人,呢兩個女人根本就係陌生人一D關係都無嘅,係呢個男人將呢兩個生命中最重要嘅女人Link up 咁梗係乜都關佢事啦,一個主觀嘅事實喺男人冇得揀母親亦冇得換一世都冇得揾多個親母,而老婆就蝕底D先唔講回教地區,係香港嘅男人三十幾歲,結咗婚十年仔女都生埋,有個年青貌身栽爆燈,身家清白,重對D老人家鬼死咁好(唔知喺咪真心),主動咁追呢個男人,個女仔仲要唔介意付出及有D家底,仲死心塌哋咁愛呢個男人,我諗超過五成男人會離婚再娶,有無咁蠢咁好條件嘅女仔?.......冇

不過第三者呀離婚再娶嘅例子就多過我D頭髮.....(我唔係側田)

父母唔好無得換,老婆好都可以換,呢個例子喺講出母親喺男人心中嘅特殊地位,如果未得到老公共識下自己還擊99,係好唔理智,反而慢性傷害咗夫妻關係.....去到大家四十幾歲,到時有第三者喺果時關心下佢就......

咁大家話唓佢有第三者,我夠可以飛佢啦(往往喺以現時二三十歲嘅外表同生理狀態去諗)

但四十幾歲嘅女人先再揾另一段婚姻就窄咗D,有人話唓單身都得啦.....咁當初做咩要結婚?有咗都唔一定要結婚嗰喎....

唔結婚同居就得啦~咁就中計啦,有好多男人鍾意同居就因為一日未結婚,一日都有權揀.....

同居應該喺男人發明,仲打正旗号去同化D女性話:都係真心相愛,差一紙婚書啫,我唔信一張紙有咁重要(周慧敏好似講過),其實唔信嘅係將來唔會揾到個好過依家呢個....

其實大家有無諗過--婚姻就有姻親,親<--兩公婆以外的人,咁結婚又點會係兩個人嘅事,多過兩個人就有是非,係無法改變,嘅然無法改變點解唔可以平心淨氣地做好D?

希望有參考價值....

男爵府

哈哈哈~~~~~
可能我前世係男人, 我totally agree 你所講
男人七老八十都仲搵到條女三三十歲
女人就~~~~
(我講一般人, 唔係有$$人)
所以我同6299關係一直都keep得好好
另外, 就算62好q煩, 我都係咁易同老公呻吓就算
佢d野唔啱聽, 我就自動短暫失聰
等佢自己無癮收聲

對老公要溫柔體貼 (向人面前, 哈哈哈~~)
向人面前要比面佢, 有咩自己兩個婆閂埋門講
成日記住好好keep 好自己, 樣, 身材, 態度
就算第日比人飛都唔係自己錯
係d男人走寶

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

同意

女人30叫呀蟬,男人30仲係青年...(d男人話)

但男人都係貪新鮮既!!!
30歲,40歲,50歲既男人都係鐘意18廿二,

所以我反而覺得....無得諗咁多,鬼叫自己係女人....默默咁希望自己老公唔會la....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

終於有人認同你既睇法la,都算苦盡甘來

大宅

咁做女人都好無保障喎?!

男爵府

睇下識到咩老公喇....老公的性格都緊要的
我有一個朋友, 佢嫁之前係做人第3者, 之後一齊左, 仲結左婚, 但個老公就係2世祖,
結果宜家個老公就日日上網溝女, 但罵個老婆:"有冇偷睇我msn既野呀?!", 老婆明知佢溝女, 都幫佢生左個仔....
宜家連老婆都出去wet, 因為老公唔理佢, 隻b就比左99湊..........
悲劇.....

子爵府

醒目開學勳章

我好同意你講男人可以六七十歲仲可以去揾個後生女, 我親戚中都有一個人辦.......七十歲揾到個四十零o既女人,佢唔係有錢人家, 只係做清潔工, 家住公屋o既, 佢仲扔下成七十歲o既糟糠老婆同囝囡,走咗去同個女人同居........咁嗰d賤男要揾千百個藉口去拋妻棄子.....我都唔怪佢會咁做囉.....

不過我始終都係唔係好明你o既邏輯.......點解會由老婆要救跌咗落水o既c6 & 99 .....講講吓變咗而家咁o既論點呢.....照你以上所講來睇....你開頭簡簡單單用番最多人用o既比喻:老婆& 99跌落海, c6救99 唔救老婆係合理o既....因為"妻死妻還還在"呀嘛,咪揾嗰個囉.阿媽就揾唔番第個嘞.....但你啟發咗我一個新想法.....其實c6 應該兩個女人都唔救, 99死咗, 叫62揾嗰個新o既咪兩仔爺齊齊happy囉....有好嘢益吓自己男人好喎...

呀! 講埋賤男o既下場先: 好在有個天收佢.....個賤女人同居冇耐之後發覺搾唔到個賤男幾多錢之後就走咗......咁一個七十幾歲阿伯冇人冇物冇錢點算呢??

七十幾歲o既阿婆雖然好唔開心, 但有仔女支持佢, 一直响佢身邊陪佢,因為道理响阿媽處.....最後阿伯係死死氣氣 laan番屋企求家人原諒...

原帖由 3kids_father 於 09-5-7 13:37 發表
問得好呀!! 點解重點係由個老公去調解?因為唔係呢個男人,呢兩個女人根本就係陌生人一D關係都無嘅,係呢個男人將呢兩個生命中最重要嘅女人Link up 咁梗係乜都關佢事啦,一個主觀嘅事實喺男人冇得揀母親亦冇得換一世都冇 ...
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

男爵府

原帖由 3kids_father 於 09-5-7 13:37 發表
問得好呀!! 點解重點係由個老公去調解?因為唔係呢個男人,呢兩個女人根本就係陌生人一D關係都無嘅,係呢個男人將呢兩個生命中最重要嘅女人Link up 咁梗係乜都關佢事啦,一個主觀嘅事實喺男人冇得揀母親亦冇得換一世都冇 ...

本人認為結婚喺成年人自由戀愛下的一個理性嘅抉擇. 如果配偶因第三者嘅出現而背叛自己的承諾, 喺道德倫理上同背叛父母沒有分別, 只喺"技術"上 "一世都冇得揾多個親父母" BUT "技術"上可以 揾過第二個伴侶.

同父母的關係喺非常重要, 但是自由嘅抉擇(including 婚姻&兒女) +自己創造嘅家庭不是更重要o馬?

男爵府

just want to better understand 男人. Could you further explain "母親喺男人心中嘅特殊地位"? thank you.

複式洋房

原帖由 Cat1218 於 09-5-7 16:32 發表
咁做女人都好無保障喎?!

做男人都無保障,好似#7個故事咁,男定女做錯咗都要付出代價,(正常嚟講)好似犯罪就要面對刑責,有一個人將收入嘅一半去做善事,好多人話佢傻但佢做嘅係好事,用自己嘅能力去幫人,幫得開心咪得囉.唔好太在意一D惡意嘅批評,咁做人就開心D~

複式洋房

原帖由 ddaa 於 09-5-7 17:08 發表
睇下識到咩老公喇....老公的性格都緊要的
我有一個朋友, 佢嫁之前係做人第3者, 之後一齊左, 仲結左婚, 但個老公就係2世祖,
結果宜家個老公就日日上網溝女, 但罵個老婆:"有冇偷睇我msn既野呀?!", 老婆明知佢溝女, 都 ...

人揀妳,妳揀人,當自己給別人蒙騙,而撰擇錯咗就只能怪自己眼光,因為呢個世界好多人都隱藏自己嘅缺點,就好似羚鹿被隱藏草堆嘅獅子攻擊,無人會鬧隻獅子點解唔先通知隻鹿就食佢....
揀錯咗就要預備走一條難行嘅路,行到盡頭可能係一片樂土,真係無法行落去就離開,走一條自己開心嘅路.....

複式洋房

原帖由 yywhk 於 09-5-7 17:14 發表
我好同意你講男人可以六七十歲仲可以去揾個後生女, 我親戚中都有一個人辦.......七十歲揾到個四十零o既女人,佢唔係有錢人家, 只係做清潔工, 家住公屋o既, 佢仲扔下成七十歲o既糟糠老婆同囝囡,走咗去同個女人同居.... ...

我呢編文係講母親喺子女心目中嘅特殊地位,兩公婆嘅共識應該由老公去表達,唔係講做男人好定女人好,妳提供嘅例子就係做錯事嘅人係要付出代價,合情合理!!
呢一編文喺呼應番上一編文入面點解老婆為老公為家,直接與99冲突後老公仍然痛心,就是因為父母親與子女的特殊關係,只要是婆媳冲突,就算老婆全對老公亦難免痛心,同時亦解釋遇到魔鬼般的99時,當兩公婆有共識時,點解要由老公出面交代....
相反外家就由老婆出面....
希望有參考性........

複式洋房

原帖由 naviegirl 於 09-5-7 18:38 發表

本人認為結婚喺成年人自由戀愛下的一個理性嘅抉擇. 如果配偶因第三者嘅出現而背叛自己的承諾, 喺道德倫理上同背叛父母沒有分別, 只喺"技術"上 "一世都冇得揾多個親父母" BUT "技術"上可以 揾過第二個伴侶.

同父 ...

sorry 令妳誤會....
背叛就點都係錯,不論是背叛誰也應該要付出代價
冇錯呢編文其中一點係講父母與子女不可改變的關係,並唔係比較99與老婆邊個重要D....
我強調99與新抱間的冲突或誤解應由做仔的處理,和老婆冷靜地揾出問題嘅根本,找出化解的方法再由老公在99那邊落墨嘗試淡化彼此的誤解.....
如果舉一個例子來看這關係....
母親在孩子十五歲時貪錢跟佬走,她在五六十歲時被離棄,回到孩子身邊再三請求原諒,但孩子並沒有原諒,一天母親車禍入院醫院通知兒子,母親再請孩子原諒並後悔已往一切,孩子多數還是接受.....
換了是老婆貪錢跟佬走......幾十年候能接受她做回老婆的不知有多少人....
老婆父母同樣重要,能放下身段和偕生活,生命才沒有遺陷..
希望有多少參考價值.....

子爵府

醒目開學勳章

越來越唔明你想講咩......你真係知道你自己講緊d咩就好嘞......

原帖由 3kids_father 於 09-5-7 20:24 發表

我呢編文係講母親喺子女心目中嘅特殊地位,兩公婆嘅共識應該由老公去表達,唔係講做男人好定女人好,妳提供嘅例子就係做錯事嘅人係要付出代價,合情合理!!
呢一編文喺呼應番上一編文入面點解老婆為老公為家,直接與99冲 ...
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

別墅

我都係呀! 真係唔明樓主想講咩!

原帖由 yywhk 於 09-5-7 22:30 發表
越來越唔明你想講咩......你真係知道你自己講緊d咩就好嘞......

大宅

deleted

別墅

我諗我啲中文同理解能力都唔係好好...個題目係"點解一定要老公出面",但係一開始就講婆媳糾紛係應該由男人解決,跟住唔知點解又會講到第三者?

複式洋房

原帖由 ahbocat 於 09-5-8 03:41 發表
我諗我啲中文同理解能力都唔係好好...個題目係"點解一定要老公出面",但係一開始就講婆媳糾紛係應該由男人解決,跟住唔知點解又會講到第三者? ...

大家睇完總結就明晒

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 3kids_father 於 09-5-8 04:28 發表

大家睇完總結就明晒

老實講~有幾多個老公會好似你咁諗,咁做?
如果D男人願意出句聲~我相信唔會有咁多算臭奶奶的文章!
好多男人都覺得女人之間的事最好少理.理左煩到的只係自己!
又或者叫自己老婆忍讓下老人家...忍得一次又一次,而老公完全體會到老婆的難處.怨氣又增加!
婆媳之間的問題男人都要負好大責任.

P.S我沒有婆媳問題事關我2公婆講明~男家的事佢出聲~女家我出聲.有咩事返到自己屋企先嘈.

個人意見~不喜勿插!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

伯爵府

原帖由 yywhk 於 09-5-7 22:30 發表

我以為係我問題呀, 因為我睇左好多篇樓主出既文章, 我真係1篇都唔明, 亦都無發表過.

其實, 樓主, 你想表達咩呀??

首頁

尾頁

跳至