心聲留言

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

我年纪大,低學歷。普通話和英文屎。唉!好吾想最终要做保安 。但,,

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 19-7-27 01:08
梗係唔係啦,佢好孤寒㗎,淨係旅行先出錢,其他一個仙都唔會畀我

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 sambebe 的帖子

那9個月要湊仔,帶他做治療,時間過得快,當是親子。但之前幾次祼辭,一直找工成日見工,心情難免失落。自己也是碩士畢業,不過不是專業,只是自己不想減薪。
家人待業那年半,湊住一對仔女,陪伴他們成長,有失有得。

最緊要保持心理健康,多做運動。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-27 06:57

尋日同個可以交心嘅同事傾計,佢高級過我,我講出我嘅諗法,佢極力反對,話其實我做得唔錯,可以繼續做,大家開開心心,一路揾我鍾意做嘅工作,揾倒先唔做都未遲……唉,真係十五十六

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 19-7-28 02:52
尋日同個可以交心嘅同事傾計,佢高級過我,我講出我嘅諗法,佢極力反對,話其實我做得唔錯,可以繼續做, ...

能夠同同事交心,而佢都肯定你嘅能力都唔錯。
睇你自己諗法,真係感覺好差可以走

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-28 07:32
能夠同同事交心,而佢都肯定你嘅能力都唔錯。
睇你自己諗法,真係感覺好差可以走
...

咁不嬲我都冇壓力要辭職要走,老細同做嘢方便冇問題,係難頂某啲同事嘅嘴臉,同埋厭倦咁嘅生活。

寶石宮

sambebe 發表於 19-7-28 10:09
咁不嬲我都冇壓力要辭職要走,老細同做嘢方便冇問題,係難頂某啲同事嘅嘴臉,同埋厭倦咁嘅生活。
...

冇壓力已好好
不過最怕搵到你心目中嘅工作,同事、人工、老細都難頂
冇壓力慢慢搵

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-28 10:25
冇壓力已好好
不過最怕搵到你心目中嘅工作,同事、人工、老細都難頂
冇壓力慢慢搵

如果頂得到,可以慢慢搵,就唔使裸辭 喇,難以取捨

寶石宮

sambebe 發表於 19-7-29 12:25
如果頂得到,可以慢慢搵,就唔使裸辭 喇,難以取捨

咁既然冇壓力就走啦

象牙宮

sambebe 發表於 19-7-23 07:38
已經諗咗幾年,返工有如人間地獄 ,每日返工都好唔開心,冇乜動力做野,仲要3個月通知,尋晚展轉反則,決定 ...

我的選擇:

A. 我會留公司, 找工作為主。不跟錢作對。
雖然衣食無憂。或者愛錢吧。

8分精力在找工。2分留旧公司, 或者等公司來炒我。
上网吹水。

B. 放假去旅行
預支假。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 19-7-30 11:23
我的選擇:

A. 我會留公司, 找工作為主。不跟錢作對。

你意思係你會選擇A或B,不會裸辭

大宅

已經諗咗幾年,返工有如人間地獄 ,每日返工都好唔開心,冇乜動力做野,仲要3個月通知,尋晚展轉反則,決定 ...

我都好想,但型唔起,仲要養家,但而家又做得唔開心,上星期真係想即刻遞信,一諗起吖女就cool down咗,唯有搵到工先

子爵府

WendyHoi 發表於 19-8-10 22:26
我都好想,但型唔起,仲要養家,但而家又做得唔開心,上星期真係想即刻遞信,一諗起吖女就cool down咗,唯 ...

我到而家都未辭職呀,冷靜落嚟又想諗諗有冇其他選擇

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-7-23 07:44

我每一份工都係裸辭

我都有 差點抑鬱

子爵府

Nooryes 發表於 19-8-12 22:29
我都有 差點抑鬱

可唔可以分享吓?講出嚟舒服啲。
我今日見咗份工,諗住傾一陣,點知傾咗個半鐘,我話我唔阻你喇……佢好似仲想傾。如果請我就辭職喇

複式洋房

sambebe 發表於 19-8-14 00:53
可唔可以分享吓?講出嚟舒服啲。
我今日見咗份工,諗住傾一陣,點知傾咗個半鐘,我話我唔阻你喇……佢好似 ...

我當初係間餐廳做 本身好地地 因為我之前做過樓面
應付到!但後尾黎左d勁過我既人 就開始覺得自己好廢!我想做咩既時候 都已經比人快我一步
比人感覺我吾做野 要人地做哂d野
例如 個同事叫我早點返去幫手掃地拖地 因為話自己老同累 話我後生 但人地原本返11點 我又返11點 距10點半返到黎 我沒辦法 邊個叫你自己早返 早返你既事 但你五好叫我早返 我人工係11點開始計
有次返到我吾記得咩事 距話我阻住距開檔 我話 下 你話我啊 我比你講多次 嬲到我爆炸……然後同我講話講笑 我太認真 而家都五敢同你講笑 (因為我好似6音機咁一直講一直講) 其實仲有其他的(emoji)

子爵府

Nooryes 發表於 19-8-14 10:23
我當初係間餐廳做 本身好地地 因為我之前做過樓面
應付到!但後尾黎左d勁過我既人 就開始覺得自己好廢!我 ...

咁呢啲人真係好乞人憎,但奈何到到都有啲咁嘅人

子爵府

我陪你!我都同你差不多case, 人工唔差,但返工超大壓力,放左工都未必可以停,成日好擔心,完全笑唔出,返工冇動力!成日以為電話響(其實冇)我最近都祼辭左!人生第一次!心情其實幾忐忑不安,都驚搵唔返個人工!不過真係好辛苦,情願搵低d人工嘅工算!你加油,共勉之!

子爵府

小菜子 發表於 19-8-27 15:56

我陪你!我都同你差不多case, 人工唔差,但返工超大壓力,放 ...

咁你要幾多個月通知?即係你遞咗信,仲返緊工?心情會唔會輕鬆返啲呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油, 返工只係人生的一部分, 唔值得失去自己

首頁

尾頁

跳至