跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 car817ho 的帖子

對, 我也和我的孩子說, 現在我們要是過去外國生活, 質數上肯定比香港差. 不過, 換回來的可是你們有一個沒有界限的將來!

大宅

micwong2 發表於 19-7-24 22:45
如無意外, 我們一家四口(小朋友在 小三/中一) 會申請移民PEI. 中介說我們現在申請, 經過多個程序後, 大概會 ...

甚麼是工簽?是否UNDER BUSINESS IMPACT STREAM?

複式洋房

回覆 V_CHENG 的帖子

對, Business Impact stream.
PEI 已經再沒有一步到位的了, PEI PNP 已經只剩下 Work Permit offer.
在當地開公司後一年可以申請轉做PR.

大宅

開分司要實際做生意嗎?

複式洋房

回覆 lamsuetwai 的帖子

當然要..., 但箇中實際條件, 可是沒有人得知

珍珠宮

如無意外, 我們一家四口(小朋友在 小三/中一) 會申請移民PEI. 中介說我們現在申請, 經過多個程序後, 大概會 ...
請問呢個PEI,係屬於那一個國家?

複式洋房

回覆 Macusmama 的帖子

Prince Edward Island, 加拿大的一個小省.

別墅

回覆 micwong2 的帖子

當初都係申請pei, 但轉咗玩法後, agent 就同我地轉去calgary, 首先要開間公司, 現在等批個work permit, 咁老公就可以先去calgary, 跟住輪到我同囡囡去啦

別墅

現在申請去pei, 沒有以前的咁快, 同埋困難咗. 如果唔係, agent 都唔會同我哋轉去calgary啦

複式洋房

回覆 小儀仔細細 的帖子

"快" 的意思是拿到PR?
還是拿到Work Permit 去開公司?

別墅

我的意思係當初申請pei, agent 係話一年就可以拎到PR, 但最後搞唔到啦.

咁我現在申請時間1.5年, 現時CALGARY 嗰邉已開了間公司, 現正等批出WORK PERMIT (大約等3個月左右), 跟住仲要留2年先拎到PR

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-21 14:10

我的意思係當初申請pei, agent 係話一年就可以拎到PR, 但最後搞唔到啦.

Alberta entrepreneur stream ? How much does the progrsm require for investment?
Agent 冇同我地提及過

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-21 14:10

點解一年可以有PR? 如果係之前一步到位的NB 和 PEI 基本上是一樣,一個月ITA, 三個月入省,三個月有 Nominal, 三個月 Federal No, 三個月ME,三個月DM加埋都唔止一年,其實平均一年半至兩年有PR, 當然有人可以一年批(我知道一個program 只有極少數咁快

別墅

回覆 jiajia2009 的帖子

當時AGENT 是咁講的, 我哋都已經填好FORM, 交晒文件給AGENT...咁當時PEI又剛剛轉咗玩法...
咁現在都已經轉咗去CALGARY.....

男爵府

小儀仔細細 發表於 19-8-22 09:21
回覆 jiajia2009 的帖子

當時AGENT 是咁講的, 我哋都已經填好FORM, 交晒文件給AGENT...咁當時PEI又剛剛轉 ...

Calgary 係大城市,比PEI更好。

大宅

可以了解一下你選擇pei 的原因嗎?

複式洋房

回覆 jojosesame 的帖子

選擇移民去加拿大, 我考量了萬千個的原因, .
而選擇PEI 的理由, 卻只有一個, 就是... 目標為本.

大宅

micwong2 發表於 19-8-12 00:14
回覆 V_CHENG 的帖子

對, Business Impact stream.

介唔介意分享下有無話要求需要最少幾多資金去開公司?

洋房

介唔介意分享AGENT 既資料下年拎WORK PERMIT 去多倫多, 想拎安省提名拎PR 唔知難唔難...

大宅

micwong2 發表於 19-8-26 12:50
回覆 jojosesame 的帖子

選擇移民去加拿大, 我考量了萬千個的原因, .

其他考慮過邊d 國家?
最終點解覺得加拿大好d ?

我覺得依家澳洲超難

首頁

尾頁

跳至