跳至

首頁

尾頁

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-17 11:13
小朋友讀書方面不用擔心!完全跟香港不一樣,小學生基本上沒有什麼功課,返學主要係訓練佢哋思考、teamwor ...

Thx! 可能始終係香港思維......聽過話public school冇功課冇考試...咁老師係點assess 同monitor小朋友嘅進度呢?

但加拿大的大學都高水準,咁小朋友會hea到幾時呢?搞得掂架?

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

大宅

BCoLick 發表於 19-9-18 22:32
我如無意外,應該下年6月左右過去。

想問下讀開一間學校,如果搬屋,一定要轉校?

搬屋可以唔轉學校!但Calgary中小學通常都跟區(zone)!如果你住NW...但小朋友返學要去SE,每日揸車接送每程要成50分鐘。如果落大雪塞車,分分鐘要成個幾兩個鐘先到。咁樣好似唔太方便唔化算!

大宅

BCoLick 發表於 19-9-18 22:35
Thx! 可能始終係香港思維......聽過話public school冇功課冇考試...咁老師係點assess 同monitor小朋友嘅進 ...

哈哈....我之前都喺係Calgary由Grade10讀到大學畢業!我可以話你知...hea 只會喺小學階段hea!一上junior / senior high school,就有功課同quiz。但當然唔會好似香港啲中、小學咁...一個禮拜有兩次test、每日有六、七樣功課咁辛苦!

加拿大讀書好講求互動。所謂功課,好多時係要求學生做閲讀分析報告同sharing!老師會透過學生既理解能力同寫作技巧作評估。唔似香港啲學校,要學生死背爛背....

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 23:13
哈哈....我之前都喺係Calgary由Grade10讀到大學畢業!我可以話你知...hea 只會喺小學階段hea!一上junior ...

多謝你嘅分享呀,我12會成家過去望下個calgary係圓定扁

大宅

BCoLick 發表於 19-9-18 23:15
多謝你嘅分享呀,我12會成家過去望下個calgary係圓定扁

12月

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 23:13
哈哈....我之前都喺係Calgary由Grade10讀到大學畢業!我可以話你知...hea 只會喺小學階段hea!一上junior ...

加拿大中小學師資係咪都好架?

香港好參差,好多老師都冇heart嘅.....

大宅

我下個禮拜都過去睇屋....re-activate 返啲bank accounts :)

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 23:31
我下個禮拜都過去睇屋....re-activate 返啲bank accounts :)

邊間bank好?HSBC好嗎?我香港都用開

大宅

BCoLick 發表於 19-9-18 23:17
加拿大中小學師資係咪都好架?

香港好參差,好多老師都冇heart嘅.....

我個人感覺....大部分老師對學生都非常有heart!冇任何種族歧視之餘,對我哋呢啲外地嚟嘅學生仲特別照顧...而且好多時怕我哋跟唔切啲課程...仲會不厭其煩非常有耐性咁講解!

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 23:41
我個人感覺....大部分老師對學生都非常有heart!冇任何種族歧視之餘,對我哋呢啲外地嚟嘅學生仲特別照顧.. ...

實在太好了......

大宅

BCoLick 發表於 19-9-18 23:33
邊間bank好?HSBC好嗎?我香港都用開

我之前喺Calgary Hsbc、CIBC、同Royal Bank都有acct,今次返去睇吓比唔比我undorment返!

另外喺我兩個禮拜前已經去咗HSBC 總行開咗個premier 加拿大戶口...諗住之後買屋香港/加拿大兩邊轉錢都比較容易同方便。香港premier 要keep100萬,但加拿大premier 只需keep 10萬加幣...大前提係喺香港臨走嘅時候記得通知佢哋幫你既Home Acct由香港轉返加拿大!

我知依家有啲銀行會offer一啲新移民開戶優惠,有部分bank做定期可以offer到2.8-3% interest㗎!

大宅

12月

你同屋企人之前有冇去過Calgary?12月既Calgary好凍㗎...閒閒地零下廿幾度,計埋風速分分鐘零下三十度!小朋友未必可以即時適應到喎!

如果你諗住12月係過去視察環境的話,我就唔太建議。大風大雪周圍都白濛濛...而且日短夜長!下晝四點幾已經開始天黑,你唔會可以去到邊!如果冇揸開雪地車....又唔熟路,我擔心會有危險!

唔好意思,我想分享你知實際情況同自身經歷!因為我舊時都試過好多次,就算冬天換咗winter tires,都會成架車打轉!因為啲路好多時零下十度經已結冰....路好滑!就算唔講揸車,人行都容易比啲冰滑倒!

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 23:55
我之前喺Calgary Hsbc、CIBC、同Royal Bank都有acct,今次返去睇吓比唔比我undorment返!

另外喺我兩個禮 ...

原來可以咁?一定要總行?

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-19 01:15
你同屋企人之前有冇去過Calgary?12月既Calgary好凍㗎...閒閒地零下廿幾度,計埋風速分分鐘零下三十度!小 ...

多謝你健議,好有參考價值呀!

可惜我只能聖誕襯小朋友放長假先行得開咋,已經去左northface掃左兩袋大褸羽絨

我老公check 過果邊天氣,話唔係好多日子會零下2x度,唔通佢睇錯....

大宅

Yan_2019, 其實我可否pm你慢慢問呢?
我真係有太多野想問

大宅

BCoLick 發表於 19-9-19 12:46
原來可以咁?一定要總行?

如果你本身香港acct唔係premier,要先去任何一間分行upgrade 咗先。跟住同bank staff 講想開一個加拿大戶口,佢哋會幫你預約!依家appointment 要排成個幾月!而且開acct唔係可以即時生效。你唔會知道你acct號碼。我當時開acct;international banking 嗰邊要求我帶加拿大護照 (因為我早已入藉,如果仍然攪緊移民的話;你可以問吓佢哋要帶乜咩)、HKID、一張最近三個月既香港銀行月結單、或水電煤做地址證明。

我等左兩個禮拜,剛剛先收到加拿大嗰邊嘅確認電郵,仲未收到郵寄過嚟嘅cheque book同開戶資料。而且只係中環總行先可以開加拿大户口!

成功開咗個戶口後,會assign一個Acct Relationship Manager 跟你個acct!

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-19 13:06
如果你本身香港acct唔係premier....要先去任何一間分行upgrade 咗先。跟著你同bank staff 講想開一個加拿 ...

明晒,我去搞
Cheque book會免費?
因research時睇過加拿大好多銀行cheque book 係要收錢的。

大宅

BCoLick 發表於 19-9-19 12:50

多謝你健議,好有參考價值呀!

哈哈...咁真係冇辦法!計埋風速好多時都-20C㗎

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-19 13:14
哈哈...咁真係冇辦法!計埋風速好多時都-20C㗎

唯有去感受下啦

大宅

BCoLick 發表於 19-9-19 12:54
Yan_2019, 其實我可否pm你慢慢問呢?
我真係有太多野想問

可以啊!希望我所知嘅都可以幫到你!反正大家都會明年回去,可以交流一下意見 :)

首頁

尾頁

跳至