自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

「人類只會選擇願意相信的事情相信。」

知名商業顧問 Tom Asacker 的著作《The Business of Belief》,對此原理有精闢描述。每個人的內心都有一些深層欲望與價值信念,主導我們的行為和判斷。要改變一個人的行動或想法,只講道理不能湊效,重點是改變其「觀感」,藉此更新人腦中的價值信念系統。學者 Daniel Kahneman 和 Antonio Damasio 等人就心理學與神經科學研究得出相同結論,人類的「感覺」主導「思考」。感覺指揮著我們的注意力,導引我們反思,在多數情況下,人類在生活中只會尋找證據來支持自己的信念。英國心理學家 Richard Gregory 講得清楚:「感官不會直接賦予我們一個世界的畫面;相反地,它們提供證據印證我們對於眼前事物的假設。」我們的感知,成為我們的真實。
另外,以理服人是一個有點誤導的概念,單單以理,往往服不了人,因為沒有人喜歡承認自己有錯。黃霑生前曾多次推介一本有關說明他人的經典著作,是美國人際關係學大師 Dale Carnegie 於 1936 年出版的《How to win friends and influence people》(中譯《人性的弱點》)。這本全球至今被譯成 58 種文字、總銷量近億本的「說服界」聖經,於開首第一章,先提及幾個風靡當時的罪犯故事。

紐約著名連環殺人罪犯「雙槍殺手」Francis Crowley,在被警方圍捕時寫下血書:「Under my coat is a weary heart, but a kind one – one that would do nobody any harm.」到被判死刑一刻,坐在電椅之上,他還是為自己辯護:「That is what I get for defending myself.」黑幫頭目 Al Capone 和 Dutch Schultz,則不約而同強調自己如何為別人帶來快樂,造福人群,可惜被社會誤解。

Dale Carnegie 想帶出的啟示是,連十惡不赦的人也堅持自己沒錯,我們大概不能指望一般人有太強的自省認錯傾向。他更引述心理學家 B.F. Skinner 一個動物實驗結果:因好行為受到獎賞的動物,其學習速度快,持續力也更久;因壞行為而受處罰的動物,則不論速度或持續力都比較差。研究顯示,這個原則用在人身上也有同樣結果。批評不但不會改變事實,反而只有招致憤恨。

說理之關鍵,在於說理時的入手方法與溝通態度。過往藍黃雙方的文宣,好喜歡強調自己如何 KO 對家,或製作懶人包,教人逐點反駁對方論點。這類文宣有助鞏固同路人向心力,強化己方論理水平,在硬碰硬的辯論上不輸口舌。

ic34    發表於 19-7-27 10:37
Ronnym    發表於 19-7-25 11:59

別墅

好同意

子爵府

eiggamaglei 發表於 19-7-25 10:38
好同意

我冇睇過“人性的弱點”呢本書,
睇完呢篇文後我好興趣睇下,諗住去公共圖書館借黎睇下

用戶要求終止服務

牛年勳章

好認同

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

sg51244 發表於 19-7-25 10:14
「人類只會選擇願意相信的事情相信。」

知名商業顧問 Tom Asacker 的著作《The Business of Belief》,對 ...

請問呢編文章嘅出處喺邊度?
未經許可,請勿轉載

伯爵府

BK Milk勳章

「連十惡不赦的人也堅持自己沒錯,我們大概不能指望一般人有太強的自省認錯傾向」
冇指望呢啲野會自省,只係希望唔好再影響我地啲平民百姓,
錯嘅唔係我地,點解要我地一齊Suffer?

wcpcelia    發表於 19-7-25 14:57
bopomofo2405    發表於 19-7-25 12:17

子爵府

大笨鐘 發表於 19-7-25 10:57
請問呢編文章嘅出處喺邊度?

寫呢篇文嘅人其實佢都有立場,呢段係佢嘅前言黎,我cut走哂有立場嘅部分

你可以google下,我唔想引左某啲立場嘅人入黎罵戰

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

carrie_piglet 發表於 19-7-25 11:08
「連十惡不赦的人也堅持自己沒錯,我們大概不能指望一般人有太強的自省認錯傾向」
冇指望呢啲野會自省,只 ...

因為誰惡誰正確! 當有人惡過果班人又會即刻斥責暴力! 唔記得晒邊樹先係源頭!
放下自在

子爵府

carrie_piglet 發表於 19-7-25 11:08
冇指望呢啲野會自省,只 ...

“錯嘅唔係我地,點解要我地一齊suffer?"
呢個“我地”,任何立場嘅人都係咁諗
不論藍黃嘅人,都覺得自己係受害者
覺得對方立場傷害緊自己,錯嘅係對方

wcpcelia    發表於 19-7-25 14:08
capricornbb    發表於 19-7-25 11:40

男爵府

香港人就快個個變成丁蟹

男爵府

回覆樓主:

我都覺得係,所以我唔鍾意同人拗,一句起兩句止。

男爵府

我從來尊重其他人立場,但最近經常比人強迫要接受他們的立場,要不然就係冷血無知涼薄

子爵府

cattz288 發表於 19-7-25 11:11
因為誰惡誰正確! 當有人惡過果班人又會即刻斥責暴力! 唔記得晒邊樹先係源頭!
...

呢個Post只係講人嘅心理,由括我和你,我都反對暴力,包括言語暴力,或者華人社會唔係咁接受言語暴力都係暴力嘅一種,而家社會未有相關嘅法例,而且要定義如何為之言語暴力都非常困難

我希望大家著眼我引文中最後2段,唔好諗住“以理服人”,批評不但不會改變事實,反而招致憤恨,改變唔到而家嘅局面

男爵府

sg51244 發表於 19-7-25 11:10
寫呢篇文嘅人其實佢都有立場,呢段係佢嘅前言黎,我cut走哂有立場嘅部分

你可以google下,我唔想引左某啲 ...

你放心都得啦,因為遲早一定會引晒佢哋入嚟

bopomofo2405    發表於 19-7-25 12:19

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

請問書中有冇建議應怎樣處理 thx

子爵府

lajasmin 發表於 19-7-25 11:20
你放心都得啦,因為遲早一定會引晒佢哋入嚟

我想引佢地入黎,但唔想罵戰
了解一下自己嘅心理,點解自己會咁,點解人地又會咁,最想比有同家人不同立場嘅人睇,希望佢睇完會舒服啲,體諒大家點解走上不同嘅路,修補同家人之間嘅關係

王國長老

王國長老

冇錯,個個都一定話自己啱啦。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

in.carry 發表於 19-7-25 11:26

其實係某位廣告人嘅文章
佢教啲人點說服人地企係自己個邊
覺得呢段前言講得幾好,所以quote出黎比較大家睇下

佢下面有寫
廣告鬼才 Kevin Allen 曾撰寫一本有關洞察人性的經典之作《Hidden Agenda》,針對解讀人類潛意識,以調整宣傳推銷手法。人類的表面行為,背後隱藏著三種潛在驅動密碼:價值導向、希望導向與渴求導向。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

停一停,想一想,互相退一步,海闊天空!

子爵府

in.carry 發表於 19-7-25 11:26

價值導向的人以信念先行,無論思想與行為,都受自己的價值體系影響,或會漠視人家的對錯指控,以守護堅信的理念。

希望導向的人眼看著未來,美其名為有抱負,也可以說成有野心。積極面對將來,會大膽行事,為自己作最好打算。

渴求導向的人只擔心當下,其行為建基於補足一直以來對某樣東西的渴望,或恐懼失去已掌握及熟悉的一切。

視乎你想說服嘅對象係邊一類人,再用返相對應嘅方法

首頁

尾頁

跳至