嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

已做流感測試冇事,冇鼻水,一停藥就高燒,已經2⃣️日係咁,不過食藥就退,藥力一過又燒,好擔心
Mayanma 發表於 19-7-25 10:25
已做流感測試冇事,冇鼻水,一停藥就高燒,已經2⃣️日係咁,不過食藥就退,藥力一過又燒,好擔心
...

Hello Mayanma,明白媽媽見到BB未退燒會擔心,建議媽媽keep住4個鐘同BB量體溫,用暖水抹身,俾佢飲多D水/奶水吖。一般退燒藥只能暫時降低體溫(藥效4-6小時),藥力過後體溫便可能再回升,最重要係搵出及治療引起發燒的原因 (如: 感染、穿太多衣服)。 BB有冇其他唔舒服徵狀如咳、胃口差、好扭計? 有冇愈燒愈高?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-25 11:04
Hello Mayanma,明白媽媽見到BB未退燒會擔心,建議媽媽keep住4個鐘同BB量體溫,用暖水抹身,俾佢飲多D水/ ...

胃口同平時一樣,但比平時扭計

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-25 11:04
Hello Mayanma,明白媽媽見到BB未退燒會擔心,建議媽媽keep住4個鐘同BB量體溫,用暖水抹身,俾佢飲多D水/ ...

睇咗醫生都唔知咩原因

Mayanma 發表於 19-7-25 11:21
睇咗醫生都唔知咩原因

一般病症的發燒現象可能會持續3-5日才減退,媽媽可以按醫生吩咐繼續吃藥,如果BB胃口同精神ok,媽媽唔洗太擔心,可以觀察住先。最近有冇咩環境的轉變,會影響BB心情? BB幾大? 最近有冇打過針或出緊牙仔?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-25 11:35
一般病症的發燒現象可能會持續3-5日才減退,媽媽可以按醫生吩咐繼續吃藥,如果BB胃口同精神ok,媽媽唔洗太 ...

14個月,冇乜特別改變,牙仔已經出咗好多應該唔係
Mayanma 發表於 19-7-25 11:40
14個月,冇乜特別改變,牙仔已經出咗好多應該唔係

小朋友呢個階段,鍾意周圍探索新事物,接觸多左唔同食物和物件,容易接觸唔同病菌,而發燒係免疫系統抵抗細菌/疾病的一種徵狀。如果小朋友持續發燒或愈燒愈高,都建議再問問醫生。

複式洋房

Mayanma 發表於 19-7-25 10:25
...

我囡呢兩日都係咁嘅情況, 睇左醫生做左流感測試係冇事, 驗小便又唔係尿道炎。。。今日已經第三日, 半夜瞓到三, 四點就會喊醒, 幫佢量體溫就38-39度咁上下, 你個小朋友而家點呀?

大宅

adakids 發表於 19-8-2 07:11
我囡呢兩日都係咁嘅情況, 睇左醫生做左流感測試係冇事, 驗小便又唔係尿道炎。。。今日已經第三日, 半夜瞓 ...

冇事好返喇

大宅

我小朋友都是,高燒左2日(39度以上)睇左醫生話感冒未清,但就一直燒(只有塞肛可以退到)

首頁

尾頁

跳至