婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達
喺婆媳糾紛中有D惡新抱完全唔理老公嘅感受,自己以為對老公好,對個家好嘅就訓晒身同99撑到盡,呢D嘢係咪應該由妳哋嚟做呀!妳哋有無理下個老公夾喺中間仲辛苦過妳呀!有無問下佢哋想點?開唔開心呀!就算妳啱晒99錯晒有咩咁大仇口要搞到個啊媽成日都唔開心!知唔知做仔見到會好傷心!比着係妳,老公成日上娘家捉住妳啊媽爭乜爭物大炒大鬧,妳又會點呀!
同時反喻:
相反果D忍氣吞聲嘅新抱就真係偉大有為大局着想,無將個家搞到咁痛苦嘅處境.
第二篇
除咗講出一D隱喻,再保充咗一D老人家因時代唔同而引起嘅誤會.講埋佢哋都嗰頭近啦,後生嘅腦根清析D,係咪應該同老公一齊去化解,而唔係加深怨恨!?
第三篇
係同惡新抱講,下下自把自為撑落去,對妳哋係冇好處!!

我先講自己背景:中產,信神但無去過教堂,未到四十歲,相識十九年結婚十五年夫妻恩愛,男家女家相處融冾,大哥大嫂係極品,我有份令佢全家人割席.IQ 130(因為有人當我傻)
每人嘅路都唔會平坦,仲一D都唔易行,唔好以為以上嘅環境係與生俱來,相反係同老婆艱苦打做,大哥大嫂同妳哋果D冇咩分別,搞到滿城風兩係極品,咁又足住呀媽嚟講?我係想辦法孤立佢哋嚟減輕煩腦,仲記得老婆屋企人燒嘢食成八十幾人,D是非多到點大家可想而知,人哋講咪當聽唔到,唔鍾意嘅人見到咪笑一笑打個招呼囉,我無辦法令咁多人鍾意我,亦都無必要.人哋講我壞話我冇所謂,做好自己就夠,人哋有眼見講吓就當眞?果D陰險嘅心計多多嗰班,最終咪又比人睇穿!日久見人心呀!!
呢個星期放假上嚟呢度,本來想分享下,安慰一下D唔開心嘅人,但係我發覺呢版嘅怨氣特別重,隔嚟夫妻版冇乜人提99,多數都講老公俾人搶緊或搶走,果D先係慘呀但係多數人都係開解呀支持呀咁,居然呢版反而咁重怨氣
無它嘅,呢度差不多都係新抱,個個都有奶奶,奶奶又一定有D嘢唔順眼,當中只有少數係極品,本來呻下係好事減下壓,但係有D網友冇安慰下不特只重火上加油,有D又搬埋自己個奶奶出嚟一齊鬧,有D就老公都鬧埋,大事又係咁小事又係咁,將D怨氣冇限放大,鬧到有D明明係姑仔唔啱都入埋奶奶數,搞到自己懶唔想做嘢有啊媽錫又攞奶奶出嚟鬧,鬧個幾十歲嘅唔聽妳點去掃樓梯,妳做過老人家未呀!?妳哋知唔知D老人家有幾多腦根已經唔清析,有幾多體能呀!?下下揾自己個腦同身體去同佢哋比!係潛移默化下本來覺得奶奶得60分搞到變-50分.妳哋係咪想搞到人哋家變先安樂,最恐怖係有D真係有產後抑鬱症自己唔知果D,攬住呀B跳落街,妳地點陪俾人地!!!
本來Forum係交流情報互相鼓勵嘅地方,妳哋問下自己有幾多本來上嚟呻下減下壓點知越來越憎個奶奶!?有D稱呼奶奶嘅單位係隻有D用條,最離譜係叫佢做仆街!!!咁唔開心就不如離婚,夠膽就叫老公嚟睇妳點叫佢啊媽!!
妳哋都有做人奶奶嘅機會,唔知嘅就睇下書,妳奶奶以前做新抱時俾奶奶打,佢哋已經唔同晒,話唔定將來唔幫新抱挽鞋嘅就係賤奶奶,咁樣妳哋做定都得!!仲叫個仔送妳入老人院先至係孝順!!!
呢幾日有份鬧我笑我嘅,我都有click 佢哋個名入去睇下佢D文章係咪咁偏激,唔知鬧我嘅人係鬧之前有無睇下我係唔係中立.
有人會話唔鍾意咪唔好上嚟呢版囉,sorry 我有人權,我鍾意去邊個網唔洗妳理!!
最後想講網上世界同現實一樣要付責(包括刑事)記得凡事應從多角度去睇,有問題係去化解唔係深化,有需要唔好怕醜揾社工幫手!!
祝大家有個美滿嘅家!!!

男爵府

原帖由 3kids_father 於 09-5-8 04:26 發表
我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達
喺婆媳糾紛中有D惡新抱完全唔理老公嘅感受,自己以為對老公好,對個家好嘅就訓晒身同99撑到盡,呢D嘢係咪應該由妳哋嚟做呀!妳哋有無理下個老公夾喺中間仲辛苦過妳呀!有無問下佢哋想點?開唔 ...

我睇唔明
我唔係傻嫁
"呢幾日有份鬧我笑我嘅,我都有click 佢哋個名入去睇下佢D文章係咪咁偏激,唔知鬧我嘅人係鬧之前有無睇下我係唔係中立."
男人老狗,你都做得好小家,睇左還睇左,你講埋出黎又咩意思呢?話比我地鬧過你既人知,你會check住我地呀 咁又點呢?唔通唔比人講野偏激?一個<男人>上到婆媳版講埋d野都唔中立既,比人鬧係正常
你鐘意去邊個網唔會有 理你,不過你咁講野預左去到邊都乞人憎:;pppp: :;pppp:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 3kids_father 於 09-5-8 04:26 發表
我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達
喺婆媳糾紛中有D惡新抱完全唔理老公嘅感受,自己以為對老公好,對個家好嘅就訓晒身同99撑到盡,呢D嘢係咪應該由妳哋嚟做呀!妳哋有無理下個老公夾喺中間仲辛苦過妳呀!有無問下佢哋想點?開唔開心呀!就算妳啱晒99錯晒有咩咁大仇口要搞到個啊媽成日都唔開心!知唔知做仔見到會好傷心!比着係妳,老公成日上娘家捉住妳啊媽爭乜爭物大炒大鬧,妳又會點呀!
同時反喻:
相反果D忍氣吞聲嘅新抱就真係偉大有為大局着想,無將個家搞到咁痛苦嘅處境.
第二篇
除咗講出一D隱喻,再保充咗一D老人家因時代唔同而引起嘅誤會.講埋佢哋都嗰頭近啦,後生嘅腦根清析D,係咪應該同老公一齊去化解,而唔係加深怨恨!?

我好少回覆呢版ga,因為我都吾識handle婆媳間既野,吾想亂咁答,害左人,我通常都係出post呻下,但係見到你咁大篇野,有讀障既我點都要回一回.

入正題,
就算我地肯為大局著想,但係仍有人會唯恐天下不亂,暗生事明做小動作,咁我地呢d好新抱咪唯有上黎呻下囉

但好死吾死,又有你呢d正義之士,你講既野吾係無道理,但係橫囉,仲要係男性角度出發,你既論點幫吾到我地心靈上既安慰,反之仲出左反效果,好似將我地月講月衰咁.

我地呢版係有衰新抱惡新抱既出現,但係我地吾會一面倒support上黎呢度呻既bk mami,遇到呢d人既出現,好多仲正義過你既bk mami會毫不留情地將衰新抱惡新抱插到體無完膚

(不喜勿插,真係要插,都無計啦)

男爵府

大家上黎發下勞SO好平常, 話偏激: 係呀, 呀MA而家, 梗係咁LA~

好似平時放左工成班男人落PUB數個變態女波士嗰陣都會有人1齊鬧'臭4/C變態婆/老姑婆, etc.' 甚至於成班男人話搵人奸呀, 輪呀, 諸如此類, 咁又話sin動/刑事or保留追究權利嗎?

大家出發點都係1樣, 出口烏氣JE:;pppp: 有得呻好過冇得呻呀!

大宅

你都講人權, 人地有人地呻, 你有你自己反對有咩唔妥呢?? 每樣事都有正反方面!! 你應該慶幸自己係male, 唔洗受我地新抱既苦處!! 我從來都話自己係衰新抱, 佢有咩唔岩, 我會黑面, 你要知道人有情緒, 尤其係對一個以為自己係6299大晒, 咩都力個6299地位黎大人地!! 你又知我地一開始就開聲話佢地?? 邊個新抱唔係一開始就想同6299好架?? 如果依家二千年仲羅番"舊時"黎講就有d問題啦!! 以前d新抱唔洗做, 依家有邊個唔洗返工養家供樓呀?? 唔洗返工都要湊仔啦!! 你係男人, 成日下下話d新抱要顧住老公面唔她出聲, 忍下佢!! 甘恭喜你, 你老婆忍得之外, 仲好愛你添!! 但你呢?? 你只顧自己, 你愛佢點解要老婆一定要忍呢?? 2個都係你愛既女人, 點解唔出聲同你媽講, 叫佢改呀?? 老唔係大晒, 偷野犯法都要坐監, 同埋我地係嫁俾老公, 愛佢照顧佢, 無話寫包單照顧埋佢屋企之餘, 仲要受氣, 受屈服架!!

大宅

查實你有冇認真睇晒呢版所有 post? 淨係今日有d新 post 已經有好多BK mami 插話係d新抱唔啱.....我唔覺得 BK mami 係一面倒全部係99都反喎!! 當然有d BK mami 係偏激左, 但係正常大部分既回應都係有彈有鬧, 呢個係正常社會既反應, 正如黃毓民講 pk 都有人支持有人鬧啦! 何必話人係 "傻嘅"?

你又知唔知之前有d BK mami 因為99搞到差唔多離婚, 都係呢版既 mami 勸告同支持先冇事? 何必要概括呢版既 BK mami 都係變態??

我相信大部分既 BK mami 都希望屋企和睦, 有 邊個會想結完婚又要離婚??

男爵府

我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達
喺婆媳糾紛中有D惡新抱完全唔理老公嘅感受,自己以為對老公好,對個家好嘅就訓晒身同99撑到盡,呢D嘢係咪應該由妳哋嚟做呀!妳哋有無理下個老公夾喺中間仲辛苦過妳呀!有無問下佢哋想點?開唔 ...

其實你嘅大哥大嫂係搞風搞雨嘅極品, 你不需要角色化他們ar( i.e. 惡新抱), 因為其實他們本身係人格有問題.

本人絕對認同五倫, 否則世界會大亂. 但是就要新抱忍氣吞聲? 其實一般人與人之間基本嘅關係都要有某程度嘅妥協+禮貌, 客氣, 專重la.

人嘅關係 is a two-way street!

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達

不知所謂.
你寫嘅第一篇:
我而家對愀表達.
喺婆媳糾紛中有D老公完全唔理老婆嘅感受,自己以為對老婆好,對老母好既個阿媽一有D咩唔滿意既就訓晒身對老婆撑到盡,呢D嘢係咪應該由你地呢D 老公嚟解決呀!你地有無理下個老婆喺夫家仲辛苦過你呀!有無問下我哋D老婆想點?開唔開心呀!就算你啱晒我地錯晒有咩咁大仇口要比你阿媽搞到老婆成日都唔開心!我唔知做老公既見到會唔會好傷心!如果你係女人,老婆成日係夫家有咩都比人捉住話你爭乜爭物大炒大鬧,你又會點呀!
同時反喻:
相反果D忍氣吞聲嘅新抱就真係懶偉大懶有為大局着想,無將個家搞到咁痛苦嘅處境.但係苦左自己,唔好聽講句通常有抑鬱自殺就係呢D鬱埋鬱埋呢D.
第二篇
除咗講出一D垃圾,再保充咗一D老人家因時代唔同而引起嘅誤會.講埋佢哋都嗰頭近啦,後生嘅腦根清析D,係咪應該同老公一齊去化解,而唔係加深怨恨!?但係有幾多個老公肯企出黎化解?!有邊個想多個敵人而唔係多個朋友?
第三篇
係同惡新抱講,下下自把自為撑落去,對妳哋係冇好處!!
你講得冇錯~如果淨係新抱撐落去~個老公唔知死左去邊~縮埋一舊~不如離婚.有D咁既老公,真係對我地冇好處~
多謝提點

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

原帖由 princessash 於 09-5-8 11:15 發表
查實你有冇認真睇晒呢版所有 post? 淨係今日有d新 post 已經有好多BK mami 插話係d新抱唔啱.....我唔覺得 BK mami 係一面倒全部係99都反喎!! 當然有d BK mami 係偏激左, 但係正常大部分既回應都係有彈有鬧, 呢個係 ...

D男人就係咁~眼見既就淨係信果D,而唔係深入D用個腦諗下野.了解下件事.所以成日都比部份識做戲既99誤導.就話個老婆唔岩,係搞事份子.又惡又乜又乜.試問如果靠呢D男人(唔用腦諗深一層果D)係夫家唔靠自己仲可以靠邊個?!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實大家角色唔同,根本唔能夠話你好了解我哋作為新抱嘅難處!唔係性別歧視,只係我哋做女人嘅有好多事就算同老公講有幾辛苦,佢哋都未必會明(等於M到/生仔男人永遠感受唔到嗰種痛苦)!

你以為我哋呢度有幾多新抱喺現實生活中真係可以同99撐到行?就算真係好唔鍾意個99,我哋都要面對佢哋!就係因為個個男人都會話"佢幾衰都係我阿媽,你應該尊重佢",咁我哋可以點?唔通同老公鬧離婚咩?我哋嚟呢度出post只係想呻下咋?off line之後咪又係要繼續忍!呢度係一個渠道俾我哋發洩,俾我哋互相支持,互相勉勵!我可以話你知,唔係有呢個地方俾我宣洩不滿,我分分鐘抑鬱都似!

p.s.我唔係想撩交嗌,因為一家唔知一家事,好多嘢只有當事人知道!我唔能夠話你全部理論都錯,但係我哋d小女人都係想搵人傾訴下啫,始終理論同現實永遠都有不同!希望你明我意思啦!

伯爵府

其實我覺得呢度d新抱, 不是想個老公鬧99,
只係想個c6明白, 安慰自己.
但偏偏好多男人選擇逃避, 叫個老婆忍受, 但另一方面又唔會補償個老婆.
所以咪攪到婆媳問題囉.

伯爵府

仲有, 我諗我都係傻既, 真係睇唔明你想表達咩????

大宅

再補充少少:

其實你比嗰d所謂意見, 總結就係:
1) 一來因為老人家老喇, 二來因為我地做人老婆要愛老公, 所以我地要一忍再忍, 忍無可忍時, 重頭再忍;
2) 忍到要死喇, 就要老公出面化解, 之但係老人家腦根又唔清析喎! 咁即係新抱又要忍過喇!

我比你既回應係:
1) 我唔否認個世界都有d極品新抱, 係爭唔落既;
2) 大部分既新抱初入門一定有忍, 忍完再忍, 而且其實如果你有認真睇, 呢度好多新抱都冇喺老公面前講是講非, 冇你講嗰d所謂 "陰險嘅心計", "大炒大鬧", "要個老公夾喺中間仲辛苦". 黎BK呻兩句唔代表喺屋企會同99開火;
3) 冇錯有時老公會出面化解, 但係當老公啖氣落左, 切肉不離皮, 始終都會原諒佢d屋企人, 咁以你既高見, 之後係唔係始終都係新抱忍忍忍忍忍??
你話我地 d BK mami "陰險", "傻嘅", 其實你自己又好好多咩? 你一聽到反對既聲音, 咪一樣用d好挑釁好惡毒既說話黎鬧人?? 咁你有咩資格扮專家??

大宅

其實婆媳有問題, 原因係有個男人將兩個女人link up 咗, 個男人識自己阿媽耐過個老婆, 佢嘅action完全影響到呢兩個女人. 有d男人愚孝, 有人閃避, 有幾多個link up咗呢兩人女人之後會真係stand by? 好多咪 stand behind!!
成日都話 - 父母冇得換, 個老婆可以換? 男人可以出去再搵過個, 咁娶咗返嚟嘅老婆唔啱就要比你拋棄? 其實, 父母係陪你渡過人生嘅上一節, 而老婆係陪你走下一節, 男人link up得兩個女人就要做番自己嘅本份! 唔好話阿媽嗰套過時, 你大個仔都全憑呢一套, 但時間唔同, 科技一日千哩係同你(even你老婆)同步前進, 啱唔啱你都可以去prove. 但有起問題, 最苦/傷/受害都係小朋友.
你係過來人 (你母親走咗, 而家仲多d時間比老婆), 我係路過嘅人 (不喜勿鬧-我同奶奶ok, 老公ok, 我家人同男家嘅人都ok), 呢度比咗個平台大家呻吓, 有時d樓主唔啱都會比d媽咪鬧, 唔係一面倒. 你d post 個個都咁長...咁...深.真係唔該晒.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

非常同意,其實若男人可以辦好協調的角色就会好多了,現在很難用以前"忍忍忍"這一套,尤其是香港,主張男女平等,多數家庭都是公一份婆一份,為什麼對太太不可以公平一些.
補充一句我家男女家都好OK.

原帖由 princessash 於 09-5-8 13:23 發表
再補充少少:

其實你比嗰d所謂意見, 總結就係:
1) 一來因為老人家老喇, 二來因為我地做人老婆要愛老公, 所以我地要一忍再忍, 忍無可忍時, 重頭再忍;
2) 忍到要死喇, 就要老公出面化解, 之但係老人家腦根又唔清析喎! ...

伯爵府

我好耐無發表啦. 但係見到呢個post都忍唔住講下先:

其實"觀點與角度"問題.
(1) 當一個女人遇上另一個女人既通病, 就係計教d, 小器d, 好正常. = 奶奶和新抱.(加上佢地大家生活方式唔同, 教育程到唔同, 緊係多沖特) - 我有時都係, 我有都反博奶奶嫁, 我咪又係另老公好難做, 咁有點, 係我角度, 我係覺得奶奶錯, 而奶奶覺角度又係我錯, 所以奶奶會同我老公呻, 話我唔俾面佢, 不過, 之後, 我咪又俾面老公, 同奶奶和好. 係咁嫁啦.

(2) 掉轉, 男人比較內唸, 所以樣樣事都覺得好小事, 所以唔會同女人計較. = 即外母和女婿, (正如:女上司同女下屬沖特多,計較多;但男上司同女下屬, 就唔會喇)

如果你明白, 我希望你係呢d男人.

ps. 呢個結論係我老公同我分析過, 點解我成日話奶奶, 就係因為我係女人, 而奶奶又係, 所以計較

子爵府

醒目開學勳章

IQ130係點check出嚟? 我成日同我囝囡講:網上好多IQ遊戲都好好玩, 不過唔好咁天真當真架喎, 仲四處同人講,人地會笑你傻架.

我睇到你話 "...我係想辦法孤立佢哋嚟減輕煩腦..." 唉! 有咁o既心態, 明眼人一睇就知邊個至真係"搞風搞雨"嗰個啦.... 搞完屋企人,又响處搞....我都再睇唔落去, 覺得唔值得再浪費時間去睇lu.....

不過我百分百肯定响你個世界裏面我一定係IQ零蛋既,所以就睇唔明你d文章啦.

Anyway,恭喜你o既 3kids 有個咁高IQ o既 father! All the best to your family! Bye!

我寫嘅第一篇:
對惡新抱表達
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

樓主你打咁多字話呢度多怨氣呻..

咁就表明..你都唔明女人..

女人就係鐘意呻呀嘛!

大宅

樓主IQ130唔代表EQ都高囉...:;pppp:
睇左你幾篇post,我一篇都冇回應架,因為呢個婆媳版不嬲都多事非架啦,耐不耐就有d好似你咁嘅正義之士走出黎講一大篇道理,次次都會變成罵戰,不過你特別提到自己智商有130咁高,咁我就要提下你啦...
人同人嘅相處唔係用IQ維繫,而係用EQ維繫,試問好似你咁俾人話兩句都忍唔到,仲要同我地講你弧立左你極品大哥大嫂又有幾叻呀...
如果你對婆媳關係真係咁了解,咁點解你唔維繫好你同你大哥大嫂關係呢...
其實呢版可能有好多99好似你大哥大嫂咁,你自己都忍唔到,你又點期望人地忍到呢...
一家唔知一家事,你都唔好咁重怨氣啦,道不同不相為謀,唔駛一定要人認同架喎,自己開心咪得囉...

水晶宮

IQ高唔等於EQ高
在網絡發言如果不能隨波逐流最好還是保持沈默
強權就是真理
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至