時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

OHIMESAMA 發表於 19-8-4 15:25
我情願周街遊客都唔要一街黑衣暴徒!
如果你想要嘅「寧靜」係由呢班黑衣用暴力換返嚟,
我會覺得你係一個是 ...

同意!

大宅

講咁多做咩,快d上大陸啦,上面大把工你做,大把錢你搵,如果都冇能力搵,即係自己冇用,係度牙痛咁驚失業做咩,又話人攞綜援,睇到自己咁高,又話搵30k咁少,又驚失業,好矛盾,既然咁有能力既人去邊都搵到食啦。踩人之前照下鏡,你冇能力驚失業,唔代表人地好似你咁囉。

大宅

回覆樓主:

好好行就慢慢行

別墅

hkgra 發表於 19-8-4 16:11
回覆 jollyma 的帖子

可以轉咩?我無技術,無才能

轉咩都好,增值自己啦jm,用一啲娛樂嘅時間去學一啲新嘅技能、知識,咁對你嘅人生一定有幫助嫁!

唔係一句無技術,無才能就係藉口,努力過先會有技術有才能,天生係天才都要努力先會成功

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 besuki 的帖子

我本身可以安穩工作,點解我要俾人迫去增值呢?

別墅

hkgra 發表於 19-8-5 09:51

我本身可以安穩工作,點解我要俾人迫去增值呢?

人生係你嘅,冇人可以迫到你。

但你今日嘅安穩係咪一世嘅冇人會知,你點知你有生之年會唔會WWIII?你點知你嘅工種會唔會三十年後就式微?到時唔好怪係世界對你唔住就得!

侯爵府

2024年龍年勳章

我只係怪暴民阻我, 破壞香港姐.....

複式洋房

中國冇民主 , 冇道德

難怪全世界都睇唔起 d 中國人

人均 gdp 全球只排第 85 位 , 窮到燶

人口急劇老化 , 出生率全球最低之一

又收唔返台灣

複式洋房

以前中國由 0 發展,有龐大年輕人口,投入輕工業,可以偷外國低端技術

但係而家世界唔同曬,中國已經重度污染,做平嘢又唔夠人平,輕工業工廠搬哂去其他第三世界國家,有錢人走資移民

而家中國發展需要靠 高科技,法治,誠信,品牌,自由創新,知識產權,軟實力 - 呢d正正係所有獨裁國家嘅死穴

人民嘅expectation越來越高
經濟需要嘅增長越來越高
技術要求越嚟越高

外國越嚟越防你,甚至主動攻擊你

互聯網發達資訊流通,真相越嚟越難掩蓋

國家狂燒錢喺 d 獨裁者至有face嘅project - 一帶一路,軍備競賽,亞投行,南海造地,眾多大白象工程,送錢俾其他獨裁國家... 令中國負債達 gdp 嘅四五倍

中國已經開始急劇人口老化,未富先老,人均gdp全球只排第 85 位

出生率全球最低之一

數億老人拖累經濟,勞動人口又劇減,情況只會越嚟越差

世界品牌一個都冇

軟實力係 0

貿易戰輸咗俾美國 , 經濟 , 股市 , 人民幣全部狂冧

冇民主自由,冇人權法治,冇道德人性,冇普世價值,同全人類背道而馳

又收唔返台灣

男女比例極度失衡,5000萬中國獨身王老五終生揾唔倒女人

未來嘅日子會好有趣

首頁

尾頁

跳至