論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

次次用完又唔話我知。就算話我知都係用到冇曬。我要返工,大多數都係on line order 送貨。每次order 我都會望下睇下冇乜。有時都會睇漏眼。等到用時先話冇。我以今日整pancake. 整完先講冇朱古力醬。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

全部都一樣,同佢去街市,冇講屋企有什麼要補給,是要失驚無神話冇呢樣無果樣,淨係識講呢句sorry mom.
所以而家都係我自己會睇吓有什麼要補給

子爵府

vivivo 發表於 19-8-10 07:22
次次用完又唔話我知。就算話我知都係用到冇曬。我要返工,大多數都係on line order 送貨。每次order 我都會 ...

個個都係咁!
個個冇用心做,同佢去街市問佢有冇嘢要買,唔識答。到朝早趕返工,就話依樣冇,嗰樣冇,我大吉利是過佢,晨早流流!
有時我玩吓佢哋,使佢自己去買,行來行去
或者比張纸佢,要佢寫低每樣用品,用剩幾多,比d 嘢佢做吓!

大宅

細姐姐 發表於 19-8-10 10:51
個個都係咁!
個個冇用心做,同佢去街市問佢有冇嘢要買,唔識答。到朝早趕返工,就話依樣冇,嗰樣冇,我大 ...

完全明白。晨早流流要返工嘅時候,心情都唔係咁好。仲同我講冇乜冇乜。我會黑面。叫佢買,只方便自己求其買咗就算。唔會去多間格下價。

大宅

DorothyTsang 發表於 19-8-10 08:52
全部都一樣,同佢去街市,冇講屋企有什麼要補給,是要失驚無神話冇呢樣無果樣,淨係識講呢句sorry mom.
所 ...

起碼佢識講sorry. 我嗰個淨係識講唔記得.

男爵府

回覆樓主:

全部一樣,唔洗嬲。除用晒食晒唔講外,又有啲嘢佢買响雪櫃唔食等佢爛,話一百次都冇用

複式洋房

好慘,我試過同姐姐一齊出去買野,出門口前叫佢拎張紙寫低同睇下屋企有咩要買,買完先發覺屋企無哂米,又要出過去(我住村屋

大宅

次次用完又唔話我知。就算話我知都係用到冇曬。我要返工,大多數都係on line order 送貨。每次order 我都會 ...

工人就是這樣 冇心裝載

大宅

KulookFung 發表於 19-8-10 17:57
全部一樣,唔洗嬲。除用晒食晒唔講外,又有啲嘢佢買响雪櫃唔食等佢爛,話一百次都冇用
...

仲有舊未用完就走去開新。正發雞盲

大宅

試下掛本notepad在廚房,有咩就黎用完,工人要即時寫低,一星期一次叫佢再諗清楚有冇寫漏先出門去shopping
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

複式洋房

我都係,屋企雞蛋得一隻,小朋友沒早餐食。
用晒 tissue、洗衣粉.... 總之,就係用完唔出聲

大宅

elmowong108 發表於 19-8-15 16:35
我都係,屋企雞蛋得一隻,小朋友沒早餐食。
用晒 tissue、洗衣粉.... 總之,就係用完唔出聲

講起蛋,次次問佢煮乜好,佢都係答蕃茄炒蛋。呢啲係唔係叫懶?

大宅

vivivo 發表於 19-8-15 18:10
講起蛋,次次問佢煮乜好,佢都係答蕃茄炒蛋。呢啲係唔係叫懶?

咁似我姐姐,我姐姐係次次都煮蒸水蛋

男爵府

回覆樓主:

舊果個成日都係咁,要成日鬧,鬧多十幾廿次先會記得

複式洋房

Chanstmama 發表於 19-8-16 03:09
咁似我姐姐,我姐姐係次次都煮蒸水蛋

我工人都只係會蒸蛋 給小朋友食。日日如是。

別墅

我個工人都係試過好多次咁
本身我既習慣係不時會check有咩要補充,所以都唔係靠佢提我
但試過幾次d油yim糖保鮮紙無曬又無同我講,我嬲嬲地,就特登知佢用果d牙膏沐浴露果d就無都唔主動買最後佢無得用幾日,到我放假先買比佢,比佢知無細心跟下屋企既物資情況,大家都suffer。
試過幾次佢中伏,跟住就改善咗d

首頁

尾頁

跳至