自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔止係中年,無論咩年齡層都會有以上問題。

我都唔太中意social 細個時會好啲,愈大愈覺得同人接觸好累,驚dead air, 驚搵唔到話題,自己口才又唔算好

琥珀宮

心語 發表於 19-8-12 20:35
多謝你好好的提議,我會考慮下,以前我有不間斷甘聯絡其他朋友,冇什麽事都會打電話問候下對方近排點樣,次 ...

依家唔興打電話傾偈㗎喎,whatsapp時代,轉變吓相處模式用whatsapp啦!

人同人相處,話題好重要,上網睇多啲資訊與新聞,九唔搭八都睇吓,平時儲儲埋埋,見到朋友咪拎出嚟講吓。

男爵府

SandyKL 發表於 19-8-12 22:14
依家唔興打電話傾偈㗎喎,whatsapp時代,轉變吓相處模式用whatsapp啦!

人同人相處,話題好重要,上網睇多 ...
我講係未有whatsapp之前,有了whatsapp我以為溝通會方便左,大家聯絡會多D,點知更冷漠,我發左問候語或問吃飯未呀?但收唔回復,甘算了,所以我而家個電話及whatsapp只有與家人聯絡或收到D傳銷電話

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

咪咁啦!你識得上嚟,邊有事?有病都唔識上嚟啦!開心笑笑

別墅

回覆樓主:

我都懷疑自己係。。。主因生左個仔係,我先發現自己好大可能都係。。 所以我一直唔覺得個仔有問題,因為自己都係咁長大的

珍珠宮

心語 發表於 19-8-12 22:58
我講係未有whatsapp之前,有了whatsapp我以為溝通會方便左,大家聯絡會多D,點知更冷漠,我發左問候語或問 ...

問侯語食飯未
這些都是同鄰居等電梯時的閒話
WhatsApp作用是長話短說
戀愛中男女先長篇大論
成日問住對方做乜

珍珠宮

72leelily 發表於 19-8-12 16:50
我對住人可以好多話題
人到中年不太enjoy聚會
真正投契無幾多人

same here

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

wolf_woo 發表於 19-8-12 23:20
我都懷疑自己係。。。主因生左個仔係,我先發現自己好大可能都係。。 所以我一直唔覺得個仔有問題 ...

係架,嗰仔係通常爸爸都會係。

琥珀宮

心語 發表於 19-8-12 22:58
我講係未有whatsapp之前,有了whatsapp我以為溝通會方便左,大家聯絡會多D,點知更冷漠,我發左問候語或問 ...

你諗,遇人不熟就算。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 19-8-12 17:38
咁有無人話你好怪? 你會感受到別人唔開心或悲傷?
阿氏的人唔識同人相處(自己唔知架, 你覺自己無問題, 除非 ...

又咁...有D人真係成日得罪人都唔知...但人地又點會直接講佢有問題呢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Panda366 發表於 19-8-12 18:07
可能你係怕忸啫,小小孤僻咁....亞氏好似唔係咁,我有個同事佢覺得全部同事都唔鐘意佢,針對佢。但係佢真係 ...

呢D人會覺得自己係直率的

我都見過CASE 係咁...人地買左條褲, 咁有D長, 要去改....佢一句彈埋去話..邊係條褲長...自己腳短之嘛....HAHAHA...咁....

子爵府

咁多同路人,大家應該開個group一齊傾計咁咪大家都識到朋友囉

男爵府

我同你差唔多,有時覺得寂寞,但習慣左自得其樂,做自己鐘意皊事都好開心,要我勉強去social 仲辛苦

大宅

Jane1983 發表於 19-8-12 17:47
細個讀緊書,一日困係學校無朋友就話慘。

成咗年,尤其係人到中年,無朋友夾到,一個人亦唔係壞事。樂得輕 ...

agree

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

心語 發表於 19-8-12 16:40
由細到大, 自己都係被遺忘的一個, 看到別人成群結隊可以打成一遍, 好羨慕, 以前身邊也有一,兩個傾得埋既同 ...
其實我都唔多朋友,幾個但一世,唔使成日搵,但要主動聯絡,人大了,好多時都無時間,
Maybe有能力就收養隻狗or收養個小朋友,你成個世界都會不一樣

別墅

小傑媽媽 發表於 19-8-13 07:28
我仔都係咁,唔知係咪我遺傳比佢

你睇下佢啲行為係咪同自己細差唔多咪知囉 我個仔係極似我,成日唔識分場合講野,唔識同人溝通/[傾偈],成日覺得啲野[識咪識囉,邊有得解㗎],講啲疇人地唔明,會覺得人地扮唔明,又唔知自己興趣太窄,人地唔明先正常

已刪除用户

別墅

小傑媽媽 發表於 19-8-13 07:49
咁又唔係話好似喎,佢比我固執好多,只要佢認定左係咁,點勸都冇用。佢仲有其他古怪性格同我都不太似 :sig ...

咁佢可能係遺傳爸爸個邊呢,唔一定個仔有事就一定關阿媽事既 只係我個仔太似我,所以我先一直覺得啲問題唔係問題,同埋有時我同個仔講野,啲人有時唔明我地做乜 有時我都想知大人先知仲有無咩支援或藥食,因為做野後呢啲徵狀令我撞好多板。

首頁
23456...9

尾頁

跳至