使用意見

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

如果BK係你嘅政治工具,睇到依度可以停.

2008年,喺搜尋引擎搵到BK,一個完全否定過往社會傳遞訊息"師奶識咩吖~番去湊仔啦!"對師奶認知嘅討論區.
臥虎藏龍好多國民都會提到,當街外人再話師奶識咩,我會立即糾正佢,話佢知,唔好再睇少師奶,睇BK能知天下事,係討論區界嘅清泉.
好遺憾,近年番嚟,我腦中已變成另外四個字"龍蛇混雜".

雨傘時,第一次離開BK,因為每日上嚟都見人鬧交,見到本來溫文儒雅嘅人面目猙獰.
6月9日之後,睇BK次數應該十隻手指數得晒,留言唔知有冇3次.
喺未知自己會唔會再一次離開嘅時間,講一講心底話 : 你究竟想降低BK層次到乜嘢地步?

6月9日前發生一件事,我出過一個post去讉責幾位大庭廣眾光天化日屈低分國民事件,除咗一位厚面皮冠軍同黨幫一句口,屈人者係冇出過聲.
諗住佢哋應該知自己做錯,礙於面子唔道歉唔作出承擔嘅勇氣,至少自我反省唔會再錯落去.
居然,屈人者繼續四出屈低分國民,當正自己福爾摩斯,版主都身受其害.
第一點 : BK係咪唔再需要新國民?
屈人者點解可以逍遙法外?

自由版,旅遊版不定時不定post唔係理性討論,任由國民拋低一句無可讀性建設性只有破壞性嘅侮辱說話,政治版更甚.
第二點 : BK係咪唔再需要理性討論?
肆意侮辱人者點解可以逍遙法外?

6月9日後,好奇心下睇連登,簡直大開眼界,有當初睇BK嘅感覺,甚至過之而無不及.
我睇到連登仔女,會鬧人,會鬧交,會講粗口,但係佢哋會接受,會道歉,會反省,會改過,會進步,與時並進,極為優秀.
反倒標榜唔講粗口嘅BK,身為人父母,以為唔講粗口,食鹽多過人食米就比別人高尚,就係上等人,講乜都啱,唔會錯,錯都係對方錯,不道歉,不反省,不改過,不進步,愈來愈out,識用whatsapp wechat就係in.
做咁多年人,訓練到自尊大過天,連連登仔女都不如.

我知我喺BK咁多年,只係一個微不足道連1萬分都冇嘅蟻民,
但係我可以好自豪咁講,咁耐以嚟,被封被刪post,從未無賴投訴過一隻字.
我愛言論自由,但當你享用緊你嘅言論自由,都要識得尊重,體諒,有時更要以大局為重,撇除私人恩怨,做一個優質國民.
反而果D擁抱極權嘅,講一套做一套,屈完人仲投訴做咩封佢post,比說話版主聽.
依種人,冇資格享用言論自由.

只靠國民讉責,權力者唔執法有咩用?
BK縱容只識鬧8婆交,扮福爾摩斯,欺凌,屈低分國民嘅人士,
只會令BK充斥低質國民,唔會再有新國民,優質國民發表意見,固步自封,淪落到同cctvb面對當前嘅狀況一樣.

今時今日喺BK,粗口難以存在,係因為有明確指引,權力者能夠當機立斷執法.
只要堂堂正正,對任何身份,睇法,高低分國民都公平唔濫權,仲有乜嘢需要怕?
想有咩國民,視乎權力者點做.

補充 :

絕對支持BK對極權流晒口水行得正企得正嘅國民,

一反BK,投訴,比說話BK版主聽,BK不需作任何解釋,以言入罪,踢出BK.

你唔極權佢佢係唔會high,high先投訴之嘛.

再補充 :

版主,唔好意思自己成日蒲自由出錯自由版,
所以我冇投訴,亦同版主道歉.

舒服屈的名單#127

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

珍珠宮

嗯,我想多口講
BK在2017年被收購咗
可能解答到樓主既困惑

象牙宮

回覆樓主:

好多字,其實你想點

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

連登仔女會接受,會道歉,會反省,會改過

原來真係有平行世界

天朗氣清

珍珠宮

yurijm 發表於 19-8-22 16:26
嗯,我想多口講
BK在2017年被收購咗
可能解答到樓主既困惑

收購左 唔知添

但我會尊重別人的發言, 除非覺得不合理時會講多句, 也不喜歡同人吵。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係唔係應該去使用意見講

大宅

BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章

既然樓主覺得連登好,一路好走,不送了!

珍珠宮

mln 發表於 19-8-22 16:30
收購左 唔知添

但我會尊重別人的發言, 除非覺得不合理時會講多句, 也不喜歡同人吵。

因為見樓主講明權力者無動於衷
我大膽估
樓主係講點解admin唔ban user、唔block ip
由得義工版主去做
而義工版主因只係義務,咁又無可避免地做唔到好全面既審查工作

所以我先多口講
BK在2017年後,已默默換哂管理層

大宅

真係。。。有好多言論都難聽過粗口

KittyNg_FB    發表於 19-8-22 17:04

伯爵府

傻之達人 發表於 19-8-22 16:36

侯爵府

開心吸收勳章

連登"會接受,會道歉,會反省,會改過,會進步,與時並進,極為優秀" 已經可圈可點, 你試下另一種聲音, 比人起祖宗十八代底. 有無聽過帝巴事件

大宅

咁你離開吧!

侯爵府

傻之達人 發表於 19-8-22 16:36

同意..... 以前上BK 尋開心, 依家上BK 搵氣受....

good_pig    發表於 19-8-28 01:27
熱狗媽    發表於 19-8-22 17:02

珍珠宮

如果接受唔到BK反而認同連登,閣下道德標準比較異類,道不同不相為謀,快點過番去連登,呢度唔適合你。

珊瑚宮

fanny3315 發表於 19-8-22 16:32
係唔係應該去使用意見講

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

討論區係社會既縮影, 通常同聲同氣既人就會慢慢聚埋一齊, 而多鬧交POST就係因為社會上的分裂, 你投訴BK只係因為多同你唔同聲同氣既人啫, 如果係連登, BK人去一樣係比人侮辱比人起底比人講粗口鬧, 既然係咁, 點解自己唔去選擇自己舒服既地方發言呢?

珍珠宮

回覆樓主:

以前是小社區中產為主流
有apps開始品流複雜
國王有利可圖趁好時機賣仔
鄭氏家族是生意人
方針同以前有所不同
老人家才愛想當年

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

tinlong22 發表於 19-8-22 16:29