自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Taitaimui 發表於 19-8-28 20:49
前幾日晚餐
蟹柳蒸蛋 $4
蒜蓉菜心(半斤)$4

$21
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

pomanlife 發表於 19-8-28 08:32
買樓真係睇餸食飯,如果連咁簡單道理都唔明,一黎就想全新樓三房,首期比幾多唔知,連自己份糧可以借到幾 ...

依家啲人,下下都話買樓要幾百萬首期,自己唔食唔瞓都儲唔到,連功課都唔做,之後就狂呻買唔到樓,遇着呢啲人,真係唔知同佢講咩好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

太平公主 發表於 19-8-28 21:34
依家啲人,下下都話買樓要幾百萬首期,自己唔食唔瞓都儲唔到,連功課都唔做,之後就狂呻買唔到樓,遇着呢 ...

有目標係好事,不過理想與現實太大落差就唔係咁好喇

就算你同佢地講睇自己銀包黎買,佢都唔會信你,覺得人地睇低佢

子爵府

Taitaimui 發表於 19-8-28 20:49
前幾日晚餐
蟹柳蒸蛋 $4
蒜蓉菜心(半斤)$4

蟹柳蛋4蚊??

子爵府

抹枱阿姐 發表於 19-8-28 21:29
即係屋企$20煮幾個餸,出街$2000食一個餐,唔開冷氣當焗桑拿減肥,慳錢果刻純粹只為興趣!
...

月尾要循例洗少啲...
平時屋企煮好平、留返啲budget出街食
$20 煮到的話,自己會好自豪...而且我煮飯好幫到減壓

水晶宮

Taitaimui 發表於 19-8-28 21:49
月尾要循例洗少啲...
平時屋企煮好平、留返啲budget出街食
$20 煮到的話,自己會好自豪...而且我 ...

超勁

大宅

我想分享我少少經驗..我地儲左8年首期,同老公一齊左11年,只係去過3次東南亞旅行,為左慳我真係試過俾同事笑我著既衫又舊又起毛粒,當時我都係得廿幾歲,社會已經好流行消費主義,我同佢地既生活模式完全唔同。
我想講呢8年真係過得好清貧,買樓真係唔容易,唔係輕輕鬆鬆儲幾年錢就搞掂既事,我都唔認為個個肯努力慳就一定買到,但如果真係好想要一樣野時,真係要比別人更努力同忍耐呀!

子爵府

love2talk 發表於 19-8-28 21:50
超勁

興趣黎。而且樓下街市啲野算好。夜收工去遠小小深水埗買5蚊3份仲平......

子爵府

超級特務 發表於 19-8-28 21:32
$21

蟹柳蒸蛋 $4
蒜蓉菜心(半斤)$4
醬燒茄子 $3 雞翼4隻 $8

唔係19咩(emoji)

伯爵府

pomanlife 發表於 19-8-28 19:12
其實明明唔夠住,也很堅持,非新不買

算到盡頭便是x.....(自行代入一字) 其實而家有啲二三百呎又新又靚又的式 啱筆直即供無煩惱 唔好貪大其實無難度啦…

公爵府

jacobkit 發表於 19-8-24 08:06
一個朋友話想買樓上車,另一個就想買多間

我其實就唔擔心自由行,不過我就擔心外資會走,到時真好多人無工 ...

E個環境,投資客當然good 水走 la
即賺兩、三球,好過每年收
2/3厘回報
明知經濟差,租金回落,難搵好租客
Cash is king
有$大把投資門路la
小業主就可能持貨. C9心態,鬥長命

利申:all cash, $留返遲移民、退休用, 冇打算香港響8球買層納米樓住

978212    發表於 19-8-28 23:16

公爵府

Joball 發表於 19-8-28 22:53
E個環境,投資客當然good 水走 la
即賺兩、三球,好過每年收
2/3厘回報

如果推緊急法,即冧la
我係有$佬,高賣,低再買,好合理
有十層、八層樓,賣曬都要D時間ge

同一道理,股市,大戶托住指數,股票陰乾式下跌
不會同一時間洗倉
Hsbc 領展就俾老散接囉

978212    發表於 19-8-28 23:16

水晶宮

太平公主 發表於 19-8-28 21:34
依家啲人,下下都話買樓要幾百萬首期,自己唔食唔瞓都儲唔到,連功課都唔做,之後就狂呻買唔到樓,遇着呢 ...
所以我省啖氣,努力幫自己仔女好過。

公爵府

redhot 發表於 19-8-28 19:17
我就是諗唔通呢點!深圳樓已同香港差不多甚至更貴,而佢地人工又唔及香港,照計佢地置業仲難!香港話就話 ...

大陸呢,有好多有錢父母而且佢哋都比較傳統,仔女買樓係自己責任,有啲兩公婆攞過萬退休金,本身無住樓負擔大半退休金儲比仔女做首期,有啲做小生意又慳得,又係有留置業錢,再加上好多正規公司都有住房供職金,真係集結兩代人嘅力量買樓,所以佢哋好多買樓都比香港人容易。加上深圳係科技城巿,好多專業人士黎揾食人工都唔差架。深圳水好深,唔係眼見咁簡單。

水晶宮

20forever 發表於 19-8-28 21:55
我想分享我少少經驗..我地儲左8年首期,同老公一齊左11年,只係去過3次東南亞旅行,為左慳我真係試過俾同事 ...
我都經歷過,我帶飯,同事會寸我洗唔洗咁省啊?我穿來穿去那幾件衫,同事話,做咩咁老土?要忍辱負重。捱過就好。

首頁

尾頁

跳至