時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解可以咁軟弱,到生死關頭都吾可以開槍,支槍要黎做乜,對自己及市民既生命都有威協,如果一早係適當時候對暴徒開槍,就吾洗助大佢哋既勢力,目無法紀,無法無天,一個二個同鬼上身毫無分別,我吾知佢哋D老豆老母係咪覺得佢哋好威,未出黎社會做事,已幹了一翻偉業,真係遺禍人間

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

新年12 發表於 19-8-26 12:08
點解可以咁軟弱,到生死關頭都吾可以開槍,支槍要黎做乜,對自己及市民既生命都有威協,如果一早係適當時候 ...

就係!叫盧偉聰出去前線,只係識去探病。好懷疑政府等有警察被暴徒嚴重傷害甚至殺死,佢先識咩係鎮壓。只係驅散係冇用,曱甴進化到唔怕催淚彈。懦弱政府和警察高層,嚴厲警告你地唔好再妄顧前線警員生命安全,唔夠人手就請大陸幫手快D平亂。大多數香港人受夠,睇住直播好心痛。

別墅

支持香港警察以強製爆,快速平亂

子爵府

致42樓

同袍?
數月來的示威暴動,已踏入難以收拾的地步。
每名前線同事都經歷侮辱、折磨及日
以繼夜、夜以繼日嘅生活。除左開工時需要擔心自己安全,亦要擔心家中家人。這種壓力是你地42樓不會面對的。 當然你地都會有自己的壓力,但斷估唔會有生命受威脅的一剎那。

你地有好多野擔心,而前線同事所擔心的純粹係佢地自身性命。係呢個時刻,無一位前線同事係關心自己能否升級,擔心仕途。擔心仕途的只有你地這班高級長官。其實各位都官拜幾品,你仲求咩?安穩退休?前線嘅同事有無命退休仲未知啊。係你地心目中,究竟係咪真係一將功成萬骨枯?

每一次你坐在42樓HICOM 當中,有無一刻係為伙計擔心?你地擔心嘅只係同事有無做錯、聽日點樣解釋。你擔心嘅係會唔會吱濕你。你地42
樓有無一個長官曾經舉過手想要出去帶兵?Chain of command 係咪唔可以係現場做?你地招呼記者仲好過對啲同事,究竟邊個先係你嘅同袍?我地同事唔需要你地假惺惺係同事受傷後去醫院探病跟住比張COC 。

我係一個低級警員,差齡短,無力出聲。但我視出面同事為同袍而唔係你地咁當佢地係兵。我一個人係無力,我希望呢段訊息可以傳到去JPOA IPA幫我地發聲。

岩聽就Share

今天轉來的……快退下來的人,怕冇左份糧!

大宅

曱甴文宣又開工,扮完警嫂扮警察。
Share

男爵府

回覆 師奶一名 的帖子

伯爵府

點解可以咁軟弱,到生死關頭都吾可以開槍,支槍要黎做乜,對自己及市民既生命都有威協,如果一早係適當時候 ...

完全同意

大宅

Share 發表於 19-8-26 12:41
曱甴文宣又開工,扮完警嫂扮警察。

大宅

警察記者會上已表明支持警察,不要再作文了。
Share

伯爵府

你問嘅問題唔會無人想過..包括警察。
但去到今日警察都好克制(至少鏡頭前), 証明佢地好清楚目標。
而警察內部最緊要係團結, 前線信任上級, 上級有足夠支援比前線。

況且...我都係認為幕後已有做好左嘅劇本。政治黑暗時, 警察都只係棋子。

男爵府

前線警員永遠最掺, 去戰場作戰,
你地著白色制服什麼高級警司4點鐘開show,
永遠涼冷氣招架黑媒 ,唔會有生命受威脅

男爵府

大宅

子爵府

講得冇錯,一早就要開真槍, 佢哋班仆街似住警察唔會開真槍先愈來愈過份!

珍珠宮

由一開始嘅東奔西走,到現時嘅埋身肉搏,面對越嚟越無性嘅暴徒,絕對感受到前線警察嘅勇敢同恐懼~佢哋用血肉之軀去換社會嘅安寧同和平,去保護香港呢一個家園,警隊絕對問心無愧!人打工佢哋打工,心痛佢哋對社會嘅奉獻換來嘅係一次又一次嘅誣蔑同不信任

反之,我哋嘅特首究竟喺度做緊乜嘢?面對社會撕裂、效忠於佢嘅警員嘅出生入死都可以坐視不理,只係坐喺度食花生!唔好講時候未到,時間唔係一個草菅人命嘅理由

原先我都以為佢係婦人之仁,但實際上係乜嘢邊個知?係軟弱?定係姑息?
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

師奶一名 發表於 19-8-26 12:28

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

善良的槍,善良的水炮車,善良的警察.
善良的政府

男爵府

最絕望既係 (萬眾期待)既水炮車只不過係一架比清洗街道既車強力小小

首頁

尾頁

跳至