單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

長文...
我有個1歲既仔, 結左婚5年啦, 感情不錯, 係好多人眼中我同先生都好恩愛。
大肚個陣, 坐月個陣, 先生都算無微不至。我地唔係小康, 無咩錢淨,有日過日, 都算可以啦。
無耐先生因緣際遇, 辭去穩定嘅工作, 與朋友合伙搞些小生意, 預咗佢會好忙冇時間照顧屋企, 我一句都冇反對 而且仲好支持佢去創業。 因為大家都係想畀一個好啲嘅環境小朋友, 而家辛苦啲都冇所謂。
差不多大半年啦, 生意漸上軌道, 可能大家都好忙嘅關係, 我哋已經好少做愛, 加上生完小朋友, 生理上感覺唔同左, 先生亦無咩耐性前戲, 漸漸得番一個月2-3次。
其實我先生係好色既人, 其實我耐不時都發現佢會同d 女傾咸野。續...

複式洋房

回覆樓主:

part 2
其實我先生係好色既人, 其實我耐不時都發現佢會同d 女傾咸野。不過我無出聲.
幾個幾月前, 我發現佢叫雞, 一個月叫幾千蚊,仲要有試過唔戴套。我忍無可忍, 提出左暫時分開。

呢段時間好痛苦, 一個人湊住個仔, 打理家務, 返工, 我真係太唔夠堅強!!
我提出咗分開一年 同時亦都叫佢盡快返番借我既錢。點解借錢就不 解釋...
好多人都話 離婚喺個解脫 與其日日家嘈屋閉不如瀟瀟灑灑, 我都好認同, 只係我而家仲未習慣? 我未準備好做單親媽媽? 早幾日 佢whatsapp我 話有啲 戲劇性嘅嘢要講我知, 佢話原來佢同事都有用佢wechat叫雞。 仲話佢同事可以當面同我對質。
續....

複式洋房

回覆樓主:

part3

早幾日 佢whatsapp我 話有啲 戲劇性嘅嘢要講我知, 佢話原來佢同事都有用佢wechat叫雞。 仲話佢同事可以當面同我對質。
我話: 唔需要對質啦, 你係有做過呀嘛!
唔好再用大話去掩飾大話 只會傷害更大。
但係其實呢一切已經傷害完我再喺傷口上面灑鹽了! 似乎提出分開一年先再作打算 真係太傻! 但我講唔出口, 一個原本好美滿嘅家庭, 真係要走到離婚呢步嗎??

---完--

男爵府

mi_bear129 發表於 19-8-27 00:14
長文...
我有個1歲既仔, 結左婚5年啦, 感情不錯, 係好多人眼中我同先生都好恩愛。
大肚個陣, 坐月個陣, 先 ...

不喜勿插,我認為叫雞係小事。
如果一次不忠就百次不用既話,
猶如趕盡殺絕不留餘地,未免太狠心。
除非長期出軌有小三又棄妻 !
否則點解唔俾機會佢檢討/上訴/改過呢?

一旦發生事離婚好兒戲,解決都有得選擇。
如果佢仍然照顧家庭,仍然係個好爸爸,
我會接受他偶然出軌。

對於一個好色既人,如果妻子滿足唔到,
更加有機會出軌,責任又唔應該係丈夫一人。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 cedarcone 的帖子

『如果佢仍然照顧家庭,仍然係個好爸爸,我會接受他偶然出軌。』你真豁達!

複式洋房

戴套都唔係100%安全啦,仲要唔戴叫雞。講聲唔好聽,中咗愛滋,真喺全家都瀨嘢。

複式洋房

wendy520 發表於 19-8-27 16:19
戴套都唔係100%安全啦,仲要唔戴叫雞。講聲唔好聽,中咗愛滋,真喺全家都瀨嘢。 ...

呢個真係好不負責任亦係我最嬲既野, 我下邊唔舒服左好耐, 睇醫生做左抺片無野但未好番,唔捨得用洗銭覆診

複式洋房

回覆 mi_bear129 的帖子

照顧好自己,照顧好小朋友。環境會影響一個人,會D人會变壞,有D會越成熟,顧家。竟然發生咗就勇敢去面對,搵父母,親人商量下,打算好以後的日子。經濟有問題可以先申請綜援渡過難關先。

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

未講得出離婚就先分開住離婚始終沒回頭
與其你做得好絕然後成世響度諗自己係唔係太絕情做錯左
咪分開住先
佢繼續響你傷口灑鹽,你可能一年後覺得同佢離婚大條道理

如果真係想救可以試下婚姻輔導
試晒都唔得,最後離婚
決定同主導權都在你
無需迫自己

離婚路難走
亦有說不出的孤單
心靈的創傷不是一般朋友能夠體會安慰到的
加油
共勉

男爵府

BK Milk勳章

人誰無過! 如果佢肯浪子回頭你會唔會比機會佢?
對比有小3我覺得叫雞係一次性的滿足行爲。 無感情全在。
不如你冷靜下, 再搵專家傾傾。
如果佢肯改, 不如比個機會人, 比個機會自己啦!

珍珠宮

小心你也有性病,CHECK下好D...

大宅

mi_bear129 發表於 19-8-27 00:15
part 2
其實我先生係好色既人, 其實我耐不時都發現佢會同d 女傾咸野。不過我無出聲.
幾個幾月前, 我發現佢 ...

我想問你點知道佢叫鷄?wechat點樣叫鷄,怎找尋?

大宅

mi_bear129 發表於 19-8-27 00:14
長文...
大肚個陣, 坐月個陣, 先 ...

樓主,明白你照顧孩子己不容易,而丈夫傷害了你,卻繼續以大話圖帶過自己的過錯更不應該,想想他為何要這樣說?其實他是不捨你和孩子,想作個故事,當事情沒有發生過一樣!結左婚,有了孩子,分開不容易,再一起也不易.....在這困境時期,是否真的要即時做任何決定呢?分開給大家冷靜空間,離婚不會令痛苦減少或消失,因為傷害已經做成了!
我也經歷婚姻背叛,中間也有好多纠結,輔導、書本、朋友傾訴、參加小組.....過了幾年,一步一步走過傷痛

首頁

尾頁

跳至