1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女14個月,但無論返playgroup定係屋企我哋同佢玩,都坐唔定。同佢講故事,同佢玩遊戲佢都走咗去。點樣可以令佢坐定啲?因為聽講N班面試都要坐定定。好苦惱

男爵府

jessicajess 發表於 19-8-27 06:43
我女14個月,但無論返playgroup定係屋企我哋同佢玩,都坐唔定。同佢講故事,同佢玩遊戲佢都走咗去。點樣可 ...

好正常,我個仔番左10堂playgroup, 近一歲半先可以坐定一陣

水晶宮

正常呀。坐得定先驚

大宅

puppydingo 發表於
正常呀。坐得定先驚

但係我返playgroup 見其他小朋友有啲都可以坐得好定,老師講故事係會坐定定聽,有一個女仔係可以坐足一堂,同老師有眼神接觸,會俾反應,好犀利。個女仔13個月,可能同性格都有關

水晶宮

jessicajess 發表於
但係我返playgroup 見其他小朋友有啲都可以坐得好定,老師講故事係會坐定定聽,有一個女仔係可以坐足一堂 ...

可能香港鐘意小朋友定。
13個月走黎走去我覺得會正常d
外國去嘅playgroup小朋友係爬高爬低。走來走去。
storytime都唔會要坐定定。

大宅

jessicajess 發表於 19-8-27 21:04
但係我返playgroup 見其他小朋友有啲都可以坐得好定,老師講故事係會坐定定聽,有一個女仔係可以坐足一堂 ...

同我仔一樣,所以上左2個月shichida pg都放棄,吾想逼佢

洋房

我個仔13個月大, 番PLAYGROUP 都係坐唔定的.... 但個個老師都話咁係正常
所以我都由得佢
你係FULL TIME MUM ?
大家BB差不多月份, 可以交流交流 :)

子爵府

回覆樓主:

每個小朋友性格唔同,有d係可以坐定定,但呢個歲數坐唔定都好正常

子爵府

我仔都係就來14個月,冇時停,如果有新野都可以停低研究一陣
佢有時坐飯椅等我做家務,我比樣新野佢,佢可以玩10分鐘
以前唔得,都係呢一個月好少少

男爵府

我女14個月,但無論返playgroup定係屋企我哋同佢玩,都坐唔定。同佢講故事,同佢玩遊戲佢都走咗去。點樣可 ...

呢個年紀,對任何事都好奇,好正常呀。返playgroup,老師話正常,佢好專注力未係好好,安全情況下,俾佢周圍摸,周圍走。話返playgroup最主要係家長睇下老師點教,返屋企繼續教佢。我仔就黎18個月,返左8堂playgroup, 開始知道咩時間要做啲咩,會跟指示做,但講故事時間,都係會聽聽下走左去。話多啲係屋企一齊睇下書,做下小手工,專注力會好啲。

男爵府

我個仔14個月嗰陣時直情係完全冇一刻係停低,我當時都有擔心過佢係咪有病

複式洋房

我有同樣既苦惱,諗住報過另外一類型的playgroup 睇下。

大宅

ssasawong 發表於 19-9-2 23:05
我有同樣既苦惱,諗住報過另外一類型的playgroup 睇下。

諗住煲邊一類型?

大宅

我個女都係..18個月, 上PG坐唔定, 佢肯俾我捉住坐定定已經好好, 有時會大叫 (想離開班房) 老公和醫生都話咁係正常, 但眼見班上其80%既小朋友都坐得幾定, 我都O晒嘴, 好難說服自己我嗰個係最正常

大宅

a_c2612 發表於 19-9-5 17:05
我個女都係..18個月, 上PG坐唔定, 佢肯俾我捉住坐定定已經好好, 有時會大叫 (想離開班房) 老公和醫生 ...

不能同意更多。我見其他小朋友係坐得極定,仲要係會比反應。d人話好動係代表聰明,因為會想探索新嘢,唯有咁安慰自己

複式洋房

我個女都一樣,無一刻停下來,咩都要搞,每樣玩具玩幾分鐘就放棄。上堂坐唔定,真係唔知點面試

別墅

其實好正常⋯我同bb上咁多playgroup,都係爬來爬去,大個d就坐定了

首頁

尾頁

跳至