自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 15:47
哦~~ 原來係咁! 咁個決定權係我地定姐姐架? 不過如果分開食, 合約會註明每餐要比幾錢? 餐數係計早, ...

決定權係僱主,不要縱壞工人。
例如我早餐會比咖啡+麵包+雞蛋,食唔食由佢。
午餐和晚飯,我買了一兜魚有4天,加一磅菜比佢做午餐和晚餐。日日不同款。有時佢話想食番茄,就買比佢,但唔一定要就佢。
我個人認為不要直接比錢,否則佢將錢存起,又拎屋企食物來食,甘就使左兩份錢啦

公爵府

大少拉 發表於 19-8-27 15:47
哦~~ 原來係咁! 咁個決定權係我地定姐姐架? 不過如果分開食, 合約會註明每餐要比幾錢? 餐數係計早, ...

合同註明 :If no food is provided, a food allowance of HK$1,075 a month shall be paid to the Helper.

Food allowance 隨著每次合同 renewal 已增加。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 15:41
咁包埋 cancer 會好d.

唔該哂你呀!

記得睇清楚保險條款細則,我上次無留意我買既plan係唔包心臟病,點知工人真係有心臟病,所有醫藥費一毫子都無得claim

伯爵府

dxf920 發表於 19-8-27 15:55
可以,之前我都係搵左呢度姐妹介紹咖。pm你

收到,謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

dxf920 發表於 19-8-27 15:54
唔使客氣,最驚打斧頭,一定要睇緊d。有問題再問啦

多謝你! 明白。 到時再有問題就再問問你地!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Mrs.Luckycat 發表於 19-8-27 16:00
合同註明 :If no food is provided, a food allowance of HK$1,075 a month shall be paid to the Helper ...

我就係唔明呢千幾係嘜嘢數。上網搵又淨係寫人工價錢加呢千幾蚊。唔該你呀!依家明白喇! 謝謝你!

翡翠宮

dxf920 發表於 19-8-27 16:00
決定權係僱主,不要縱壞工人。
例如我早餐會比咖啡+麵包+雞蛋,食唔食由佢。
午餐和晚飯,我買了一兜魚有4 ...

明白了。

我就係諗緊, 使唔使要再比錢佢買下嘢食。 你咁講開左係喎!我地最多去探99時,或叫99 買定d 麵包,咖啡比佢做早餐,下午同夜晚就睇99食嘜就叫姐姐買,之後一齊食。

真係唔該哂呀!

翡翠宮

dxf920 發表於 19-8-27 15:55
教協有包cancer,都係平過好多出面保險公司

好的, 我睇下資料先。

翡翠宮

jitjitma 發表於 19-8-27 16:03
記得睇清楚保險條款細則,我上次無留意我買既plan係唔包心臟病,點知工人真係有心臟病,所有醫藥費一毫子 ...

知道!多謝提醒! 唔該哂你呀!

翡翠宮

lilysun123 發表於 19-8-27 15:58
保險買axa,吾洗15日等待期。
如果請海外要注意。

好的! 謝謝提醒, 謝謝你!

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 14:27
因我99 上星期跌到,博頭骨裂。無辦法做到手術,所以出院後要請個姐姐幫忙照顧。

但新手無用過姐姐。 我想 ...

屋企有野食就食屋企既野
吾需要另外買,如佢自己想食就佢出糧自己買
根大家食一樣
注意裝cam,平時check下
其他就你安排好工作時間表比工人跟

翡翠宮

無糖車厘子 發表於 19-8-27 16:57
屋企有野食就食屋企既野
吾需要另外買,如佢自己想食就佢出糧自己買
根大家食一樣

好的, 謝謝你呀!

水晶宮

回覆樓主:

我岩請左,8000好平,我都要12000
最更要屋企裝cam

食我就我地食咩佢食咩

水晶宮

回覆樓主:

保險我同agent買

翡翠宮

李露眉 發表於 19-8-27 17:17
我岩請左,8000好平,我都要12000
最更要屋企裝cam

我都諗住要萬幾,不過見到樓上話8千。 平左好多。

明白,我差d 唔記得裝 cam 呢個問題。 不過樓上有會員都有題過要裝。 唔該哂你。

翡翠宮

李露眉 發表於 19-8-27 17:20
保險我同agent買

好詳細呀! 真係好唔該哂你!

水晶宮

大少拉 發表於 19-8-27 17:25
好詳細呀! 真係好唔該哂你!

但我岩睇保險唔包cancer
我個菲24歲,低風險?

翡翠宮

李露眉 發表於 19-8-27 17:26
但我岩睇保險唔包cancer
我個菲24歲,低風險?

cancer 真係好難講,所以我都要搵搵資料。 睇下邊間保得會會全面d.

水晶宮

回覆樓主:

我個菲係上agent office親自in
個時有幾個,有一個好中意

我覺得face to face in好好多,
有d完全唔岩自己style

有d好寸,有d好公僕feel,有d會睇翻我唔順,因我屋細,佢做慣幾千尺

我中意d融入家中個隻

首頁

尾頁

跳至