自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

試過好多次,由平台落地下,好心襟住部lift 被人出先,之後讓後面人入先,我最後入,居然係冇人會襟lift

老人家,帶著細佬我體諒,後生,中年人都是這樣。我有時想如果我吾襟,等幾耐有人襟呢

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Helllokitty 的帖子

我屋苑d人都係咁,奉旨唔襟𨋢,扮睇電話,(尢其外語人),如果我咁趕時間的話,會同佢鬥耐性。

大宅

宜家社會上缺乏咗同理心,好多嘢你幫咗人,大家唔會覺得感恩,仲覺得係理所當然,新一代尤為嚴重(講緊概率)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Helllokitty 發表於 19-8-28 10:37
試過好多次,由平台落地下,好心襟住部lift 被人出先,之後讓後面人入先,我最後入,居然係冇人會襟lift :t ...

d人塞響制位,又唔襟lift都好煩

雖然個門始終都關

象牙宮

係架!咩人都有。

有次朋友同媽咪最早入lift好自然行最入,
跟住有個女人入唔按掣,個仔隔一陣個仔後面跑入,門開始關撞到個仔,
女人鬧朋友媽咪話佢唔教女無家教,入lift唔按掣企最入攞住個電話睇,
你又覺得邊個唔岩?

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Helllokitty 發表於 19-8-28 10:37
試過好多次,由平台落地下,好心襟住部lift 被人出先,之後讓後面人入先,我最後入,居然係冇人會襟lift :t ...

我成日都係甘做

男爵府

我屋苑,公司大樓的人都係咁......

係全部人都吾願按開關....

就算企到正正係門口(按開關位置)的都係咁

可以點....只可以話自己做到就做囉,做完就算吾好計咁多...

搞到影響到自己心情...

水晶宮

升降機是 自助/自動工具, 覺得有需要便自助按掣, 覺得冇需要便由它自動運作, 何必介意他人呢.....

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

成日都係架喇。

就算得一層,街外既lift(即地下至天橋)都係唔會捺

大宅

同感
d人入lift其實目標都係地下
竟然冇人㩒

子爵府

mercurycc 發表於 19-8-28 10:58
係架!咩人都有。

有次朋友同媽咪最早入lift好自然行最入,

佢冇病吖,自己入左都吾襟,指意別人幫佢

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我唔介意人地唔㩒,但唔㩒既唔該企入d, 唔好貼住㩒制位企囉,其他人想㩒都㩒唔到

C.yan110    發表於 19-8-28 14:43
girlbear    發表於 19-8-28 12:41

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我經常都遇到,唔單至,連門都要幫佢地拉埋,唔該都冇聲,老馮咁

子爵府

good_pig 發表於 19-8-28 10:55
d人塞響制位,又唔襟lift都好煩

雖然個門始終都關

最弊冇人襟,架lift 吾會上落,關左門就會停向到

子爵府

0404lau 發表於 19-8-28 11:01
我屋苑,公司大樓的人都係咁......

係全部人都吾願按開關....

心情又冇太大影響,只是慨嘆現在很多人變得自私,唉...

伯爵府

回覆樓主:

我好少見到有後生仔会襟住部(emoji)比人入,多數係入左車(emoji)企埋一面睇手機,就算部(emoji)唔郁佢地都唔理架, 敵不動我不動
仲有商場啲玻璃門都係,永遠唔會推住度門比下一個架, 隻手好似癱咗咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

頭先,我同一個人一齊入lift (明顯都係十幾樓落返地面)
我撳緊電話無為意,5秒後發現佢無撳,望住我等我郁
我都唸而家d人咁神奇?撳一撳真係會蝕底左?

男爵府

回覆 Helllokitty 的帖子

算啦,而家的教育....無人講吾該,多謝架嘞....
更何況要佢地出手按開關呀

大宅

我住果層到都有d咁ge人,我禁左lift等緊的時候佢先黎,之後部lift由地下上到我果層時,佢一支箭咁沖左入去企埋一角,lift都唔禁,等我入去時,我自己禁地下同關門個掣。都唔明d人點解可以咁厚面皮,明明自己遲黎,打尖已經唔啱,仲要入到去之後縮埋一角。

首頁

尾頁

跳至