婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題。奶奶之前已講過想同啲孫去旅行,但我又唔想同佢去,平時相處已經好勞氣,無理由仲要同佢去旅行貼錢買難受,所以同老公講過叫佢帶啲女陪奶奶去旅行先 (我唔會同行),但佢又唔肯.....我只想自己一家人開開心心去旅行,有無咩方法可以拒絶得好啲﹖

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

話公司旅行團,只限本人,伴侶同子女同行。不過如果你99事後要睇相就要KEY下同事相。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

同99 報大陸美食團3日2夜果D當去左得唔得?

男爵府

老公點諗先

男爵府

巴士媽咪 發表於 19-8-30 12:08
如題。奶奶之前已講過想同啲孫去旅行,但我又唔想同佢去,平時相處已經好勞氣,無理由仲要同佢去旅行貼錢買 ...

你老公因咩唔肯同自己阿媽去旅行?因為你99麻煩到連你老公都怕左?

如果連你老公都唔肯同你99去旅行,你就唔好強迫自己做好人喇

子爵府

求其陪佢去個2日1 日短線團滿足佢, 之後再一家幾口去旅行

公爵府

叫老公自己做孝順仔帶佢阿媽去旅行

如果老公堅持要帶埋佢阿媽,請佢全程照顧自己阿媽

大宅

回覆 巴士媽咪 的帖子

去兩日一夜澳門試下先,我老公試過一次就唔敢再同老爺奶奶一齊去。

男爵府

回覆樓主:

叫佢同佢呀媽去做孝順仔,我好贊成,但唔好預我!

男爵府

如題。奶奶之前已講過想同啲孫去旅行,但我又唔想同佢去,平時相處已經好勞氣,無理由仲要同佢去旅行貼錢買 ...

你老公都想拒絕?
如果佢唔想你都無得拒絕~

男爵府

你要去,買晒機票唔預佢,佢都無你地辦法。不過如果開到口,平時佢又有幫手睇小朋友的話,無功都有勞,去D大陸兩三日旅行團啦,跟團好好多。

大宅

我同你情況一樣...我唔同99去係因為早幾年,我地出錢請佢去澳門兩日一夜,因為當時我大肚,個女又細,所以佢地主力照顧個女,但我見佢地辛苦,我都有用揹帶揹個女,等佢地抖下..仲要呃佢地當日酒店好平,最初坐的士去酒店,見到係內街啲細酒店,已經彈三彈四,上到酒店房先知唔係cheap野,先收聲..
之後check out,我99叫我62攞晒所有雪櫃嘅汽水..因為免費..我62攞到勁燥,因為好重..
返到黎香港就同我媽同埋個大新抱講以後唔會再去同我地去旅行,費事要做牛做馬...
上年我c6堅持要我同佢媽仲有d親戚去玩...我c6因為要決定搭咩車,而又同我99嘈...自從個次之後,我c6唔再同我講,同佢媽去旅行..

大宅

跟團,當佢團友,最好去2日1夜短線當去左

子爵府

只去cheap cheap大陸團就算

我老公試過自己同佢阿媽去旅行,去完一次返黎佢自己都驚左,唔夠兩日係當地鬧晒交咁,佢自己都話貼錢買難受,再無下次

複式洋房

多謝大家回覆。對於同99去旅行,老公既態度係無可無不可咁囉,佢唔係唔肯同99去,係唔肯比個老婆唔一齊去旅行...原本我都覺得同佢去一次當交功課,唔係之後又係煩,但後來同佢發生咗磨摖,而家見到佢都不自覺黑面.......我真係唔可以仲當無事發生過咁同佢去旅行,以前都會去同佢飲下茶,而家都係大時大節先出去.....當然我明白老人家想痴住啲孫,所以先叫老公帶埋小朋友同佢去旅行,咁咪你開心時我又唔委屈囉,點知老公唔肯,咪唯有問下大家有無方法囉,真係煩......

男爵府

巴士媽咪 發表於 19-9-11 13:53
多謝大家回覆。對於同99去旅行,老公既態度係無可無不可咁囉,佢唔係唔肯同99去,係唔肯比個老婆唔一齊去旅 ...

如果99的態度好返,咁你可以叫做圓佢心願去d2日1夜大陸團,如果都係黑口黑面就真係唔洗唸。佢自己個仔都唔幫佢,你無謂貼錢買難受。

伯爵府

巴士媽咪 發表於 19-9-11 13:53
多謝大家回覆。對於同99去旅行,老公既態度係無可無不可咁囉,佢唔係唔肯同99去,係唔肯比個老婆唔一齊去旅 ...

你一齊去:仔女丶佢自己亞媽全歸你照顧,佢自己開心旅遊
你唔去: 佢自己一人包辦仔女丶亞媽
你話佢點會唔使你去

洋房

每個C6 都想陪自已阿媽去一次, 如果從未同佢去過, 建議就佢一次

首頁

尾頁

跳至