興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

主要用黎做文件,睇下片,可能一年先做一次超級簡單既影片(用window movie maker),請問有無邊個牌子同邊個型號好介紹,價錢越平越好,唔該大家

子爵府

回覆樓主:

我上Lenovo官網,睇到Think pad E495 或者 E595,兩部都係$3374.5,其實呢2部ok嘛?或者有無其他建議,謝謝大家

伯爵府

畀面勳章

ting11741181 發表於 19-9-2 22:01
我上Lenovo官網,睇到Think pad E495 或者 E595,兩部都係$3374.5,其實呢2部ok嘛?或者有無其他建議,謝謝 ...

五字尾好似係amd CPU, 唔好買啲太舊嘅,即係最好係用三字行頭果D, 當然如果有得轉用ssd,就最好轉咗佢因為真係爽快好多。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

ting11741181 發表於 19-9-2 22:01
我上Lenovo官網,睇到Think pad E495 或者 E595,兩部都係$3374.5,其實呢2部ok嘛?或者有無其他建議,謝謝 ...

剛剛同你上官網睇咗,我見到E495有一部$4284嘅,我建議買呢部,因為同你話最平嗰部分別係多4gb ram( 同埋Ram速度都快咗), cpu快咗 ,畫面由720p轉到1080p(全高清), 你話要睇片冇理由唔用高清 ,同埋係256gb SSD。
唔好買啲貪平嘅, 到時冇得升級又會後悔。

子爵府

kelkmk 發表於 19-9-3 09:50

剛剛同你上官網睇咗,我見到E495有一部$4284嘅,我建議買呢部 ...

明白,多謝你的建議,我再上官網睇睇先,第一次買notebook,好多野都唔知

男爵府

回覆 ting11741181 的帖子

Or u could check Dell Inspiron 3000 series, cost more or less the same. For cost below 5K, pick Lenovo or Dell is merely persional choice like apperance, hard dirve size, memory, after sales services, ...

"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

珍珠宮

留意吓各大學的電腦計劃。現有大學學生及舊生可購買。

珊瑚宮

jamesyklau 發表於 19-9-6 07:46

留意吓各大學的電腦計劃。現有大學學生及舊生可購買。 ...

剛睇緊, JM有無介紹呀

伯爵府

畀面勳章

cbeyond 發表於 19-9-7 15:24
剛睇緊, JM有無介紹呀

留意下佢哋嘅lenovo X1 Carbon, 價錢真心抵, 個人嘅信仰亦都係買lenovo。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

珊瑚宮

kelkmk 發表於 19-9-8 07:16
留意下佢哋嘅lenovo X1 Carbon, 價錢真心抵, 個人嘅信仰亦都係買lenovo。
...

thanks

珍珠宮

X1 Carbon 都係一部好機。

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

kelkmk 發表於 19-9-3 09:50

剛剛同你上官網睇咗,我見到E495有一部$4284嘅,我建議買呢部 ...

請問點睇新機有無得升級?

伯爵府

畀面勳章

瀟灑走一回 發表於 20-2-19 11:15
請問點睇新機有無得升級?

你指邊樣嘢升級?

男爵府

kelkmk 發表於 20-2-19 11:17
你指邊樣嘢升級?

就係樓4#,你所指既升級

同埋想講教配置下見有的有網卡,有的無,網卡有咩用?

伯爵府

畀面勳章

瀟灑走一回 發表於 20-2-19 11:20
就係樓4#,你所指既升級

同埋想講教配置下見有的有網卡,有的無,網卡有咩用?

升級其實可以加ram或ssd容量加大,可以換個更加靚嘅lcd mon, 仲有保養, 通常你會見到有Customize 呢一隻字。

網卡其中一個係指以前插線嘅網絡接口, 當然而家個個用wi-fi其實就唔使用, 或者好少會用。

男爵府

kelkmk 發表於 20-2-19 11:25
升級其實可以加ram或ssd容量加大,可以換個更加靚嘅lcd mon, 仲有保養, 通常你會見到有Customize 呢一隻 ...

哦,明白,tks

睇左2部機,分別係leavon thinkpad 既E490s 及 ideapad 既c340,請問呢2部邊部比較好?(普通文書,吾打機),tks

伯爵府

畀面勳章

瀟灑走一回 發表於 20-2-19 11:31
哦,明白,tks

睇左2部機,分別係leavon thinkpad 既E490s 及 ideapad 既c340,請問呢2部邊部比較好?(普 ...

e490s有現貨嗰兩部其中有一部係冇wi-fi卡, 另外一部淨返一部, i7嗰部要等三個禮拜, 理論上e490s好過 c340, 但而家嘅e490s揀唔落手,
唔急就等下先。

男爵府

kelkmk 發表於 20-2-19 11:38
e490s有現貨嗰兩部其中有一部係冇wi-fi卡, 另外一部淨返一部, i7嗰部要等三個禮拜, 理論上e490s好過 c3 ...

tks, e490s i7, 編號20NGS00J00 比較好?

伯爵府

畀面勳章

瀟灑走一回 發表於 20-2-19 11:44
tks, e490s i7, 編號20NGS00J00 比較好?

你指嗰部而家直情冇貨,而且應該係20ngs07v00好啲, 即係要等貨三個禮拜嗰部, 同埋intel有新cpu, 應該效能提升得幾多下, 都係嗰句等得就等下先。

男爵府

kelkmk 發表於 20-2-19 11:47
你指嗰部而家直情冇貨,而且應該係20ngs07v00好啲, 即係要等貨三個禮拜嗰部, 同埋intel有新cpu, 應該效 ...

多謝幫助,電腦既野真係吾識,甘等下先,tks

首頁

尾頁

跳至