興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-20 16:49
係車主,但唔係呢個牌子,我再買保險時佢地保險員講有關呢個牌子的野,你出左呢個[T]牌子車?
...

係見到而家價錢非常吸引, 考慮緊會唔會買, 香港買真係好貴, 一河之隔嘅深圳,出一部全新model 3先至25萬有找, 心思思想出返部係大陸玩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 20-10-21 16:22
係見到而家價錢非常吸引, 考慮緊會唔會買, 香港買真係好貴, 一河之隔嘅深圳,出一部全新model 3先至25 ...
甘.....大陸..................平好多

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-21 17:33
甘.....大陸..................平好多

其實香港買車真係好貴, 尤其是日本車,近年真係貴到痴線, 豐田corolla賣到差唔多20萬, 喺大陸hybrid版十五萬有找, 重要電池終生保養, 香港買本田fit, 要18萬, 大陸買同一部車八萬蚊搞掂, 所以國內對上十年汽車急速增長, 唔單止買車便宜, 最搞笑嘅就係二手價超高, 一部本田fit, 八萬蚊買入, 如果保養狀況非常良好, 使用8年之後,賣出去三萬蚊一樣有人接手, 所以大陸買新車,真係好似黃金敢保值

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 20-10-21 17:55
其實香港買車真係好貴, 尤其是日本車,近年真係貴到痴線, 豐田corolla賣到差唔多20萬, 喺大陸hybrid版 ...
[香港買本田fit, 要18萬]現在不能又貴左,大陸有車生產[有自己品牌.]

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-21 18:10
[香港買本田fit, 要18萬]現在不能又貴左,大陸有車生產[有自己品牌.]

好忘記大陸嘅税係高過香港, 但係車價竟然便宜過香港, 証明香港食水係幾咁深, 所以喺大陸一定要買新車,因為揸一兩年放出去,只係蝕幾萬蚊, 係香港一定要買二手車,因為新車貴到堅尼地

男爵府

baby668 發表於 20-10-21 19:14

好忘記大陸嘅税係高過香港, 但係車價竟然便宜過香港, 証 ...

以前大陸買車貴過香港好多,自從有合資經營之後,即係大陸品牌生產國際大廠嘅汽車,買大品牌嘅車,豐田,本田價錢真係便宜過香港好多好多

喺深圳買部325i才三十萬人仔,香港差唔多五十萬

子爵府

回覆樓主:

時移世易, 依家香港所有tesla電動車都係大陸製造,但係價錢就貴好多

首頁

尾頁

跳至