0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

好奇一問,我發現好多媽媽都會揀Illuma俾bb!我自己都係買Illuma嘅,但當時係諗住餵人奶,買罐奶粉只係做backup,所以係求其叫屋企人買Illuma嘅,因為記得廣告話似人奶嘛!點知發覺自己勁唔夠人奶,要半人半粉咁餵到我自己買第二罐奶粉時先發覺原來佢係特別貴㗎但bb飲開又唔想轉,免佢腸胃唔適應大家揀佢時又因咩原因特別貴都買佢呢?

複式洋房

Kat00Kat 發表於 19-9-9 00:00
好奇一問,我發現好多媽媽都會揀Illuma俾bb!我自己都係買Illuma嘅,但當時係諗住餵人奶,買罐奶粉只係做bac ...

都係因為佢似人奶,
我都係好似你咁,買定一罐做後備,點知唔夠人奶,宜家日間食人奶,夜晚食奶粉

別墅

睇價錢覺得好啲掛。但我仔飲hipp 之前都試過illuma organic..飲落hipp似人奶多啲。

男爵府

好奇一問,我發現好多媽媽都會揀Illuma俾bb!我自己都係買Illuma嘅,但當時係諗住餵人奶,買罐奶粉只係做bac ...

貪佢近人奶,怕佢食其他唔肯食返人奶

禁止訪問

別墅

我同你一樣啊
而家1516唔知轉唔轉奶粉好
佢每次都要開60ml 好浪費咁

大宅

我自己唔夠奶個陣都有補illuma organic呀,個味都夠淡似人奶

大宅

wcman 發表於 19-9-9 17:29
我自己唔夠奶個陣都有補illuma organic呀,個味都夠淡似人奶

我都係餵緊organic,因為有段時期佢飲普通藍蓋冇便便,咁啱飲完又冇貨,迫住買有機,點知飲完佢日日有便便之餘,有時仲一日有幾次添。所以都冇飲返藍蓋啦

大宅

回覆 Kat00Kat 的帖子

想問你冲奶粉方法,按照佢70度咁?我仔飲左十幾日,便便呢幾日變成一粒粒,感覺佢屙得好辛苦咁

大宅

Yu1990211 發表於 19-9-9 19:22

想問你冲奶粉方法,按照佢70度咁?我仔飲左十幾日,便便呢幾日變成一粒粒,感覺佢屙 ...

我用電熱水爐較係90度!我冇理佢啲指引呀!我諗90度都唔會有分別嘅

別墅

Yu1990211 發表於 19-9-9 19:22

想問你冲奶粉方法,按照佢70度咁?我仔飲左十幾日,便便呢幾日變成一粒粒,感覺佢屙 ...

70度或以上嘅水沖。我會早少少沖定又或者沖好再座凍

別墅

一開始係陪月話佢似人奶所以買,但真係好貴。。。想轉飲 Friso Prestige,老公又話唔好

大宅

pigpigbbb2 發表於 19-9-10 09:40
70度或以上嘅水沖。我會早少少沖定又或者沖好再座凍

我係用一半份量嘅90度熱水去開溶佢,之後再加另一半嘅室溫去降溫,咁就可以即時飲啦!

禁止訪問

已刪除用户

禁止訪問

民房

我有罐illuma stage1只係仔仔啱啱出世嘅時候沖過一次!因為全人奶,而家冇用了。
請問有冇人想要?唔想浪費

大宅

YKLKelly 發表於 19-9-24 15:26
我有罐illuma stage1只係仔仔啱啱出世嘅時候沖過一次!因為全人奶,而家冇用了。
請問有冇人想要?唔想浪費 ...

你仔仔幾大呀?我聽過有部分媽媽話臨嚟M一星期會奶量暴跌,甚至出現奶水不足情況。如果仔仔還係好細過,那你還是keep住比較穩陣

民房

Kat00Kat 發表於 19-9-24 15:36
你仔仔幾大呀?我聽過有部分媽媽話臨嚟M一星期會奶量暴跌,甚至出現奶水不足情況。如果仔仔還係好細過,那 ...

多謝你提醒(emoji)(emoji)
佢4個半月了,如果真係奶量跌食奶粉都要快轉stage2嚕(emoji)同埋就快加固

大宅

因為身邊大部分朋友既b都係食illuma...諗住價錢貴d一定有原因既,所以基本上係醫院一生完姑娘問食咩奶粉,我即刻答illuma,直到便秘,噴奶,皮膚唔好,先認真去研究下同轉奶粉,依家都係轉更中………我諗成份係咩其實應該隻隻奶粉都差不多,只係同自己個b夾唔夾~我個女就好明顯係同illuma唔夾

首頁

尾頁

跳至