1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個BB19個月大,唔都唔識,連爸爸媽媽都冇認知,平時叫又冇反應,除咗譏行其他咩都唔識,好擔心,政府排咗要一年後評估,請問有冇他人私人評估,大家認為好或者其他的幫助,心急人

男爵府

didi1997 發表於 19-9-12 17:22
我個BB19個月大,唔都唔識,連爸爸媽媽都冇認知,平時叫又冇反應,除咗譏行其他咩都唔識,好擔心,政府排咗 ...

協康會或者邁步, 去私人評估評估咗啲後, 拎住份報告可以喺政府排支援服務
因為你一年後評估咗之後,都要排政府嘅服務,排好耐,所以有能力嘅話就去私家做咗評估先

複式洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

多謝你,呢兩間服務係差唔多?或者有冇其他家長可以俾方法或點樣?因為我們一直以為BB俾其他人遲DD,到上個月18個月去健康院姑娘問起,BB咩都唔識,我們先覺問題出現,我哋係第一個BB,經驗不足,呢兩個星期我們好徬徨好無助,都快哭了

男爵府

didi1997 發表於 19-9-12 21:56

多謝你,呢兩間服務係差唔多?或者有冇其他家長可以俾方法或點樣?因為我們一 ...

因為我之前都有擔心過bb有類似嘅問題,所以做咗唔少嘅資料搜索,睇了好多舊文,呢兩間機構做完評估,個報告係政府認可,可以排支援服務嘅,所以如果你要搵其他機構,一定要留意佢嘅評估報告政府認唔認可,可否排支援服務,另外我見通常啲家長都會參加密集式訓練班去幫助小朋友,上堂唔係重點,重點係你要喺上堂上面學識一啲技巧喺屋企同佢重複做, 我建議你唔好等啦,立即去協康會排評估,大約要等幾個星期先做到評估嘅

複式洋房

好的,唔該你

別墅

回覆樓主:

咩都唔識係指邊方面 ?
無論如何快去協康做左評估先再諗

複式洋房

回覆 MsCherryMAMA 的帖子

未識手指指,爸媽未有認知咁叫,其他音唔識,所有玩具中意掉,啱同我老婆傾完,佢話俾D時間教下,一步步來,到2歲再睇情況

大宅

didi1997 發表於 19-9-12 23:48

未識手指指,爸媽未有認知咁叫,其他音唔識,所有玩具中意掉,啱同我老婆傾完, ...

仲等?我勸你唔好拖......
如果touchwood有問題你可以盡快搵到方法去解決
切記不要拖,錯過左黃金治療時間到時你怪自己?

別墅

未識手指指,爸媽未有認知咁叫,其他音唔識,所有玩具中意掉,啱同我老婆傾完, ...

但未識手指指就真係要緊張d喎,妳可以上網睇睇呢個歲數應該要識咩先,但其實評估左無野起碼放心,但如果再拖就會更煩

男爵府

開心吸收勳章

BB識唔識聽指令?比、放,bye bye, 飛吻? 如果連接收訊息也困難做評估安心d, 要睇邊方面出問題,如聽覺

做評估之餘多d同佢講野,睇書,大人每做一樣野都要講做緊乜(如洗、抹、切、坐等等),出街同睇書又不斷介紹d日常見到的人物、動物、五官、食物、花草樹木,動作比小朋友聽,讓佢慢慢吸收。當然如果許可,可以安排小朋友一星期上一兩次playgroup ,有其他小朋友共同學習,回家又將學到的練習,可以刺激佢更快可以學到。

聽指令如扔尿片落垃圾桶,揮手bye bye, 飛吻,收拾玩具,除鞋放入鞋櫃,去完街洗手都系大人親身做多d比小朋友睇,佢哋喜歡模倣自然會做了。

複式洋房

回覆 Junjuncheung 的帖子

因為測驗中心來緊兩個月有幾堂家長訓練課程,想學下教下BB再睇情況

複式洋房

我而家都知點,我老婆堅持要教多幾個月

複式洋房

janede1314 發表於 19-9-13 00:29
BB識唔識聽指令?比、放,bye bye, 飛吻? 如果連接收訊息也困難做評估安心d, 要睇邊方面出問題,如聽覺

...
比,放,88,飛吻,其實之前都有教,但BB唔理唔睬,又冇察覺問題咁樣

大宅

回覆樓主:

做完評估,應該都係教你點樣教個仔,或者做訓練。
咁咪試下比幾個月你老婆教佢多d,訓練多d,但唔好拖咁耐喇

複式洋房

回覆 janede1314 的帖子

有時有回應我哋,但大多數自己玩,我頭先同我老婆講,但佢話俾D時間BB,等我們再教下佢,我都唔知點

大宅

didi1997 發表於 19-9-13 00:29
回覆 Junjuncheung 的帖子

因為測驗中心來緊兩個月有幾堂家長訓練課程,想學下教下BB再睇情況 ...

如果我係你真係唔會拖囉
其實你老婆念咩?
慳錢?覺得自己教得黎?

大宅

回覆樓主:

如果你再過一排,當你2歲先去評估
評完再要排政府?私家?
再黎手又話要搵幼稚園......介片....
你太太番工?定家庭主婦?

大宅

回覆樓主:

但都提提你,如果有錢的話去私人機構做評估,就唔好等政府,但私人機構都唔係即時做,都可能一頭半個月先出報告,跟住攞報告去排政府服務又一頭半個月

複式洋房

Junjuncheung 發表於 19-9-13 00:43
如果我係你真係唔會拖囉
其實你老婆念咩?
慳錢?覺得自己教得黎?
兩樣有DD,佢而家去測,BB一定唔合格,想自己带多D出去接触下

複式洋房

Junjuncheung 發表於 19-9-13 00:46
如果你再過一排,當你2歲先去評估
評完再要排政府?私家?
再黎手又話要搵幼稚園......介片....
主婦

首頁

尾頁

跳至