時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位家長,眼見黃毒氾濫,年輕人越來越沒有思考能力、冷血、是非不分,只會用暴力解決問題。我同我家裡人講,如果我冇小朋友,我會即刻離開香港,去邊都好,都好過在香港。這個地方現在太多邪惡了。但是我們有下一代,他們要接受教育。難道就接受現在宜家的教育、成為像黑衣暴徒一樣的人?有沒有辦法可以令教育局反思?

PS: 我估我尼個post會有黃屍文宣進來,叫我們返大灣區。請大家無視他們,不要浪費時間在垃圾人身上。

大宅

請問有冇嗰班迷幻 中學生喺屯門唱粗口歌嗰條片? 我搵極都搵唔返,想send畀啲朋友睇。Thanks!

大宅

yaoyao03 發表於 19-9-16 08:53
各位家長,眼見黃毒氾濫,年輕人越來越沒有思考能力、冷血、是非不分,只會用暴力解決問題。我同我家裡人 ...

我都擔心緊

男爵府

我都好擔心,因為我也有下一代,如果我沒有下一代,我真的不想理牠們
我不想牠們為我下一代爭取甚麼塔利班式民主呀

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

教好自己仔女
曱甴衹會俾時代抛棄
時間會證明一切

大宅

d曱甴滲入得好緊要...唔同既年齡層, 不但幫唔到我哋既下一代......反而令我哋既下一代更辛苦, 今次真係多.......謝佢哋

子爵府

回覆樓主:

我比較樂,反而覺得新一代親身經歷過“歷史大事”,過一段日子,資料(真相)漸漸水落石出,讓他們多個角度思考和認識世界。
比如我讀書讀歷史睇新聞,都唔貼身,就像看別人的故事 ~ 現在更深感悟到“世界和平”lee四個字,原來一點也不容易

大宅

各位家長,眼見黃毒氾濫,年輕人越來越沒有思考能力、冷血、是非不分,只會用暴力解決問題。我同我家裡人 ...

我有朋友個女已經話唔想在香港升讀大學,佢父母巳鋪路去外國或在國內的著名大學。

大宅

回覆 JackJoe 的帖子

我自己都是這麼打算的。昨天吃晚飯仲同家裡人商量。去國外讀書,或者入讀大陸高校(大陸高校對香港籍學生是有優惠錄取政策的)。但是還有很多香港人可能沒有這些選擇。好唔想見到香港的下一代變成一個個暴徒

公爵府

BK的jm教得仔女好好,請放心!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

教育下一代:

1. 不要參與任何示威、暴亂
2. 努力學習
3. 學好英普

世界好大,香港變井。

子爵府

留意 學校通識課程內容,及工作紙,若有偏頗,盡快糾正子女

大宅

我都好擔心下一代係呢個地方成長。特別見到依家d 家長都成日鬧警察,見d 父母帶埋好細時小朋友出黎。咁呢班小朋友就係同我個小朋友同一代,第時小朋友番學好驚近朱者赤,近墨者黑。

大宅

JackJoe 發表於 19-9-16 09:43
我有朋友個女已經話唔想在香港升讀大學,佢父母巳鋪路去外國或在國內的著名大學。
...

我已跟我囡商量好明年不在港升讀大學。「天涯何處無芳草」只要裝備好自己,那裹都可以立足。只可惜嘅係唔可以安居樂業在自己國土上的香港,而要去他鄉流浪。

男爵府

開心吸收勳章

我表哥個囡今年開始讀小一,返左一個星期課返來就話警察係衰人,示威者係好人...
父母都撐警察的,估唔到一個星期時間就會令小朋友這麼大的變化.問是誰教她的.她話是老師講的.老師話係就係了...
這樣的教育....
真的心酸.

大宅

yumui61 發表於 19-9-16 08:56
教好自己仔女
曱甴衹會俾時代抛棄
時間會證明一切

正言

大宅

yaoyao03 發表於 19-9-16 09:47
回覆 JackJoe 的帖子

我自己都是這麼打算的。昨天吃晚飯仲同家裡人商量。去國外讀書,或者入讀大陸高校( ...

真心請教大陸升學資料及途徑,可pm我嗎?

大宅

回覆樓主:

日日問仔女學校發生咩事,老師教乜,知道黃校要暗中投訴,費事比仔女知道佢地難做人,後生個班最講義氣,就算錯都唔會篤

大宅

眼見現今年青人被所謂民主自由主義荼毒,是非不分,只用暴力爭取不可能的訴求,就算今次風波平息,亦扭轉不了他們的思想,香港生活環境只會越來越差。有無下一代我都唔想再留喺香港,雖然這裡是自己出生成長的城市。

侯爵府

weldrick 發表於 19-9-16 08:55
請問有冇嗰班迷幻 中學生喺屯門唱粗口歌嗰條片? 我搵極都搵唔返,想send畀啲朋友睇。Thanks! ...

https://www.facebook.com/cleanhk/videos/vb.1559300274285980/376374523039919/?type=2&theater

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

首頁

尾頁

跳至