夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

開始嫌佢,返11放11做飲食,屋企野吾到佢理,我有工作,收工買餸煮飯家務照顧兩小朋友一腳踢,自己經濟獨立冇佢一定吾會餓死我們三仔乸,佢其實可以話可有可無,佢個人衛生令我對佢卻步,錫同行埋都吾想,學歷低,連仔小五英文都幫吾到默書,工作上文件野回家做又做到(emoji)(emoji)唉唉,因為能力低,錢又搵吾多,搵萬八俾得一萬我,但此一萬只係係咁二幫輕下,叫做可以草下錢,如淨係我嗰份,都夠我們三仔乸生活,不過冇錢淨,小朋友學野同私補既錢會緊d⋯⋯咁叫吾叫佢走好

男爵府

你先生學歷低,唔係結左婚先知阿,做飲食咁長時間點進修。再者,嫌人工少仲咩生小朋友,一開始計好數生小朋友阿。如果你改變唔到佢,你改變自己揾多d。

子爵府

回覆 tessy1217 的帖子

你所講的,有啲無可能係今日先出現

學歷低、衞生,你生仔前都應該知,但又生兩件?做飲食,近嚟轉行?如果唔係,咁你當初又會接受佢?

唔係challenge你,而係想問你哋當初係點解會走在一起,咁解決咗嗰啲問題係咪就可以唔使分開

ying_mail    發表於 19-9-25 08:07

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-23 16:54

衞生問題係近年至知,係我無意中發現的,我亦都好難開口正面話佢,因為真係好嘔心,至於學歷,低吾緊要,如你所講我一早知,但可吾可以自己再努力d,吾好咁安於現狀昵?

大宅

siugocandy 發表於 19-9-23 16:52
你先生學歷低,唔係結左婚先知阿,做飲食咁長時間點進修。再者,嫌人工少仲咩生小朋友,一開始計好數生小朋 ...

我已經改變左自己,搵多d,吾靠佢,依家人工可以兼雇成頭家,包括仔女開支,但當去到呢一步,就發覺其實冇左佢都冇問題

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-23 16:54

他當年做生意的,風光過,亦破過產,我亦陪佢走出低谷,但依家佢實在太安於現狀了,有份工就算

子爵府

咁其實你自己都有晒答案

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tessy1217 發表於 19-9-23 16:35
開始嫌佢,返11放11做飲食,屋企野吾到佢理,我有工作,收工買餸煮飯家務照顧兩小朋友一腳踢,自己經濟獨立 ...
而家生左仔女先知道佢的情況,佢以前無講過?

大宅

20150618bb 發表於 19-9-23 17:19
而家生左仔女先知道佢的情況,佢以前無講過?

邊方面情況?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tessy1217 發表於 19-9-23 16:35
開始嫌佢,返11放11做飲食,屋企野吾到佢理,我有工作,收工買餸煮飯家務照顧兩小朋友一腳踢,自己經濟獨立 ...
會否你有男性朋友?

ying_mail    發表於 19-9-25 08:08

珊瑚宮

tessy1217 發表於 19-9-23 17:20
邊方面情況?
你所講佢的野

大宅

20150618bb 發表於 19-9-23 17:20
會否你有男性朋友?

沒有,我日日返工放工照顧屋企,連休息既時間都吾夠

男爵府

tessy1217 發表於 19-9-23 17:02
我已經改變左自己,搵多d,吾靠佢,依家人工可以兼雇成頭家,包括仔女開支,但當去到呢一步,就發覺其實冇 ...

人有三衰六旺,做生意唔一定做到過世,好多以前做生意既冇乜學歷,先大膽做生意去搏。現在想揾到錢冇學歷,唔係好多工種選擇,你應該勸佢轉行,唔係一來就話分開,比人感覺你共富貴不能共患難。
你覺得辛苦咪請工人,同你先生傾下家庭開支分配,叫佢負責返。

男爵府

回覆樓主:

不如話你地無咩相處時間所以淡左不再愛咪會睇佢唔順眼,就算做廚只要比心機都有機會升大廚

大宅

20150618bb 發表於 19-9-23 17:21
你所講佢的野

衞生:近年至知咁核突,核突到連講出黎都吾想

經濟:陪佢走過低谷,佢破產都冇離開佢,但依家有份工就安於現狀,吾可以努力d架咩?

珊瑚宮

tessy1217 發表於 19-9-23 17:22
沒有,我日日返工放工照顧屋企,連休息既時間都吾夠
可能現在環境,經濟都唔好,影響左你心情,勿自己打亂左本來生活,好好同佢講下

大宅

siugocandy 發表於 19-9-23 17:23
人有三衰六旺,做生意唔一定做到過世,好多以前做生意既冇乜學歷,先大膽做生意去搏。現在想揾到錢冇學歷 ...

患難已同佢行過,亦沒工種選擇,當日識佢,同依家比足足脹左一個碼有多,依家成220磅,頂住個大肚,行步路都慢過人,依家做餐廳經理,行行企企,叫佢辛苦d?冇可能囉

珊瑚宮

tessy1217 發表於 19-9-23 17:26
衞生:近年至知咁核突,核突到連講出黎都吾想

經濟:陪佢走過低谷,佢破產都冇離開佢,但依家有份工就安 ...
現在環境唔係當年要努力就有回報,小心處理佢都有壓力不過無同你講,平心靜氣去處理,單親條路唔易行

男爵府

tessy1217 發表於 19-9-23 17:32
患難已同佢行過,亦沒工種選擇,當日識佢,同依家比足足脹左一個碼有多,依家成220磅,頂住個大肚,行步路 ...

男人去到一定年紀,安於現狀唔會想搏,無論精神上體力上,你都講佢肥左,更加無體力。
男人無學歷就係技能,揸車,水喉技工,電工,裝修,維修飛機,地盤,扎鐵,搭棚。
你同你先生傾下,減左肥有健康身體先。

男爵府

照你所講,你人工開支頂晒,你揾錢多過你先生?

首頁

尾頁

跳至