1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女在現崇山地下個間猴子樹讀英文,佢有個同班既四歲男仔,後來轉左上一樓個間小博,上左幾堂英文,咁啱個日得返佢同個鬼佬單對單,男仔媽咪上堂時見到個鬼佬掂個仔隻手,以為個鬼佬同仔仔玩無為意,到落堂個仔同媽咪講隻手無知覺,阿仔話個鬼佬在堂上搣佢隻手,男仔媽咪知道後馬上報警,點知個負責人話班房個cctv壞左,而警察又接受個負責人既解釋,最後男仔媽咪退左學費唔讀,如果大家有小朋友讀呢間就小心啲

大宅

jacky0579 發表於 19-9-26 22:57
我個女在現崇山地下個間猴子樹讀英文,佢有個同班既四歲男仔,後來轉左上一樓個間小博,上左幾堂英文,咁啱 ...

其實真係好難考究,會搣到隻手冇知覺?
個媽咪自己都見到老師掂佢個仔隻手,即係外面可以望到上堂情況。
有時小朋友唔想做一樣野又唔敢直接同父母講,都可能會諗啲原因,而且咁轉接之下聽返嚟,都係唔好以訛傳訛好啲

大宅

tovibb 發表於 19-9-27 10:11
其實真係好難考究,會搣到隻手冇知覺?
個媽咪自己都見到老師掂佢個仔隻手,即係外面可以望到上堂情況。
...

你唔睇清楚我寫乜就唔好搭嘴吧

大宅

回覆 jacky0579 的帖子

補充少少, 個鬼佬話個細路曳, 呢個唔係搣細路仔既理由, 佢唔鍾意可以唔教, 但就唔好動手動腳, 家長見到會心痛, 更加唔好屈個細路仔, 我老婆話佢個仔好乖,
諗起就嬲, 你試下你啲仔女咁樣俾人搞? 個同學仔家長算客氣, 俾我就上鬧爆佢地,
再通知蘋果訪問下佢地

呢啲英文教室開到周街都係, 我都知入去打工個啲鬼佬良莠不齊, 純粹兼職, 做幾個月就閃,
但你呢啲鋪頭打開門做生意, 收得人地家長錢, 就唔該保障一下學生既安全

由於呢件事只係發生我身邊既人既事, 唔關我事, 如果日後你地遇到同類事件,
可以諗下報警(一般差佬大事化小), 網上公審, 搵傳媒幫手, 講完

洋房

回覆樓主:

吓,似乎係樓主講到唔清唔楚多啲。
一開始又話你朋友個仔講,突然間又話個老師話小朋友曳&曳都唔係搣佢嘅理由,即係個老師admit因為小朋友曳所以搣佢?Otherwise就算老師話小朋友曳都唔等於真係有滅過佢喎....
我自己都做人老竇,唔係話企喺老師嗰邊,個個做父母都肉赤自己小朋友,我亦十分同意補習社良莠不齊,但係話老師人身傷害小朋友係好大嘅指控,如果冇了解清楚就下結論,唔單止唔係保護緊小朋友,仲係負面身教。
又唔係親身經歷,又冇見到件事點樣發生,就講到實牙實齒咁...
報警警察唔受理都可以堅持驗傷,如果家長咁肯定嘅話,冇知覺喎咁大件事

大宅

其實唔太得閒, 亦都唔太想回覆, 因為呢度反應麻麻, 好心同人分享, 仲俾人左問右問, 唔信就算, 又唔睇清楚人地寫乜, 理解能力又低,
不過算啦, 呢啲野針唔吉到肉唔知痛, 到你中個下咪閣下自理囉

不過點都寫埋個跟進完結左件事算數
後來個同學家長話同個間補習室既其他家長傾, 涉事既鬼佬已經無做

原因就不明了, 係咪個老細翻查CCTV 之後見到確有其事, 叫個鬼佬走,
還是個鬼佬自己心虛自離就不得而知, 個鬼佬可能轉去第二間做,
呢啲英文教室開到周圍係, 鬼佬十分渴市, 東家唔打打西家,
隨時會轉去你地仔女讀個間....

大宅

jacky0579 發表於 19-10-25 12:46

其實唔太得閒, 亦都唔太想回覆, 因為呢度反應麻麻, 好心同人分享, 仲俾人左問右問, ...

口就話原因不明,其實已經有晒立場 其實係咪你自己嘅小朋友所以咁肉赤,由頭到尾都係冇證冇據自己噏,仲調返轉頭話呢度反應唔好,講到尾都係想人和應你「最衰都係個「鬼佬」」

男爵府

細路仔可能講野誇張, 佢地用詞未必等同大人程度.

但間學校又咁巧合話CCTV 壞?
郁手郁腳一定有問題
單係壞CCTV 已經係管理不善

大宅

其實d 鬼佬真係識英文 /或者唔係好識英文就教。係我地香港人見人鬼佬就以為一定好。個centre都有問題啦,d 解釋好牽強。
不過有d 細佬仔鍾意attention, 講野有時可能係放大10倍都唔定
家長自行判斷啦

首頁

尾頁

跳至