懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔好意思,因為我係未婚懷孕,26歲,一直寄居係男朋友屋企住,由懷孕到確定流產都冇同男朋友屋企人同自己屋企人講。

所以我想問我流產呢段時間有啲咩應該食,有啲咩唔應該食,同埋我應該點樣調理翻好個身體?點去坐小月子?因為我咁嘅情況下要自己照顧自己⋯⋯
d血岩岩依2日清乾淨哂,我見都冇啡⋯⋯依加比以前易腰骨痛(可能番得多飲食炒散),搭巴士會暈車
回覆 jenniii 的帖子

Hi jenniii ,坐小月期間通常建議媽媽多臥床,俾身體全面放鬆和休息,由於身體機能未完全恢復,以清淡易消化和高營養湯水為主會比較理想,飲食大原則係均衡/食多元化食物,豐富蛋白質和鐵質對身體復原亦好重要。 例如: 黃/黑豆/魚湯、去皮雞湯、菠菜牛肉/豬肝湯,紫菜肉碎雞蛋花湯。仲要留意個人衞生,保持敏感位置清潔乾爽,如厠後由小便位置抹向肛門,減少受感染機會。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jenniii 發表於 19-9-28 12:10
唔好意思,因為我係未婚懷孕,26歲,一直寄居係男朋友屋企住,由懷孕到確定流產都冇同男朋友屋企人同自己屋 ...

人人體質唔同,你搵中醫調理較好。多休息同食有益食物。

如果有計劃生b,多數人話等3個月後可以再試,西醫話1次經期後試就得。

我淨係食黑木耳,清左d血就算。

首頁

尾頁

跳至