時政擂台

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

畀面勳章

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:54
回覆 Mmiikk 的帖子

我想知唔同立場嘅人係點睇 因為試過希望理性溝通 但最後對方動武 被迫結束對話我覺得 ...

究竟你地想點睇?想獨立?想解散警隊?獨立你有無軍隊?解散即係解放軍接手?你地係咪真係想咁樣?

大宅

橙汁寶 發表於 19-10-7 01:01
警方係會唔發不反對通知書比示威者 令佢地希望和平表達意見的渠道喪失
清攪清楚,由6月至8月,好似無試過唔批“不反對通知書”,不過你睇吓,次次你哋嘅“和平表達意見”到最後變成點…大家心照吖!

洋房

我全部留言都有睇 多謝大家的理性討論

其實講到尾都係價值觀嘅問題

黃:民主 公平 自由重要過社會安穩
藍:和平 安穩 經濟重要過 民主自由等等

不是標籤大家(有錯請指教),而係年輕一代係享受到溫飽等基本需要後 希望社會進步 先會上街對抗整個制度 希望制度有所進步改變 (不論大家認同抗爭手法與否)詳細可以參考馬思樂的需求層次理論https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 1%E7%90%86%E8%AE%BA

我都明白大家希望安穩 好好生活,或者你們唔想社會有暴力, 但係你地認為點做先可以平衡到兩方嘅價值觀呢? 這不是正正係政府需要做的嗎?我地互相攻擊 謾罵 不能解決問題, 我地應該向政府施壓 搵到大家都覺得對的方向 令社會進步

大宅

橙汁,我留左唔少說話比你,但你一次正面回應都無。言談空泛無重點又無證據支撐,好難相信你有心同大家討論。
同埋叫左你做功課,你既論點無point不特止,仲已經比好多文宣用過,睇到好厭倦。

大宅

回覆樓主:

政府想施政,都係俾呢班政棍拖後脚,另外想問下樓主你地不滿政府啫,而又因為警察係代表政府權力核心,所以仇警,我明白呀,但係點解又要禍必及妻兒,警察屋企人得罪咗你哋啲乜呢?阻你哋争取民主,仲要成日問人有冇良知,真係聽到都想嘔

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

其實你一開始個心係向邊一邊,個腦都只會聽某一邊,冇可能會說服到,亦不存在理性分析
一聽到唔想聽既就會反駁。
不論紅黃藍綠邊一邊都係。

大宅

回覆 橙汁寶 的帖子

你有溫飽想要自由同時,可以用暴力破壞一切,另好多基層失業無飯開?你有溫飽同時,警察命都比埋你?你既自由真可貴。可笑係,現實中香港自由重未受過威脅,你幻想既另計

大宅

回覆樓主:

你哋成日都話自己冇自由, 要民主! 我發覺我哋而家先係最冇自由呀! 我哋每日要睇住你哋嘅schedule先咁去街! 每日都驚著其他衫會畀你地見到而私了! 每個週末就係因為你哋全部要留喺屋企! 近排連留喺屋企都仲係好危險, 分分鐘你哋喺樓下燒著咗火燭! 咁請問究竟我哋嘅自由我哋嘅民主喺邊呢?

tammy_my    發表於 19-10-7 03:14

男爵府

橙汁寶 發表於 19-10-7 01:05
我希望大家係譴責暴力嘅同時 都不忙關注示威者嘅作為香港人嘅人權同理念 唔是會爭取民主自由就打嗮 而係政 ...

如果無大台, 點解要舉美國旗?

別墅

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:45
回覆 clarawuwu 的帖子

請冷靜

唔好當人失憶。
第一,政府沒有愛理不理,好早已經回應左,係你地繼續搵藉口攪破壞。
第二,其實你地可以選擇在立法會門外絕食,一定更多人支持你地。

唔知你地係咪真無知? 定受薪行動? 不如你又講下,你地係咪要決心整死香港,要香港步烏黑蘭後塵?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我都有個問題想問。。。
睇直播有個女人嚮元朗自發性移開路障,佢冇打人冇鬧人,但都比人用雷射筆係咁射佢,又係咩玩法呢?

侯爵府

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:35
回覆 rayhong9 的帖子

我明白你 都認同你嘅意見 但示威者犯法係會比警察拉

係囉,點解唔制服個司機就算?而要打到個司機頭破血流呀?你地做緊同你地口中嘅黑警一樣嘅嘢咋!即係濫用暴力!唔好再扮偉大高尚啦,令人作嘔!

珍珠宮

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:18

我唔會叫佢地做暴徒 會叫勇武或前線我支持佢地爭取民主自由

點解?點解我地要為明顯暴行開脫?沒有任何一個理由去體諒利用暴行去表達不滿!
你唔滿意美心太子女言論,你有千萬種方式去表達,香港一向有言論自由,但你們就係一步步把香港人言論自由褫奪,你們用最不文明方式恐嚇所有跟你們言論不一嘅人。難道你們才是真香港人,她一位土生土長嘅商人就唔係香港人?

tammy_my    發表於 19-10-7 03:15

大宅

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:45

請冷靜

首先你媽咪幾歲生? 呢度大把後生jm.自問我唔大你好多! 年乜青一代? 你地連建設都未試過就識破壞, 仲滿口歪理。個社會將來無我份? 將來唔只係你地呢代! 我死得時, 我仔女有份養緊你. 鬧完
2.請問個妹妹對腳點? 要割嗎? 問多幾個私家意見, 香港黑醫太多, 不要被人利用無拉拉被人割左就一世
3.你地不滿政府, 我都好憎林鄭同你班乞衣, 請問我可否見你地獨行時見一隻打一隻再要求特赦嗎? 如可以6大訴求我實支持呢條。
4.你地日日幾十人圍爐打真人, 下下士巴拿鐵桶棍棍卜頭, 係咪已打到上引。會唔會一日唔打周身蟻咬咁?
5.請問太子靈堂係咩事?
6.今晚行雷有無驚? 點解雷到即散? 你地一散雷又停, 真趣緻

大宅

回覆 cher0620 的帖子

加問一句 你會唔會用雷射筆射自己隻眼?

男爵府

希望你係真心想了解啦。好的,就當係政府錯晒,借用別人嘅文章,下面這些有關你哋要求回應嘅五大訴求嘅提問,你可以一一解答嗎?唔趕,慢慢逐一答,唔好學阿楊議員,一味回避。

其實真的不用四處縱火、堵路及打爛哂D嘢。整份計劃書嚟睇吓已經夠㗎喇。講清楚D焦土完香港之後有乜計劃?可否透露吓你地的光復大計?俾你地奪咗權之後會點樣將香港搞得比未有暴亂之前更美好?
不要齋嗌口號好嗎?分享吓你地的偉大理念得唔得?齋講都得㗎嘞,唔洗真係做得到。好似五大訴求:

1.徹底徹回逃犯條例
已徹底徹回啦。香港犯法的人可繼續走佬去台灣、中國、澳門and vice versa. 我地有地方走佬嘞,將來唔小心殺咗人或放火之類犯上七年以上刑期嘅罪之後仲可以著草呀。好嘢!

2. 收回暴動定義
那麼,請給我重新的暴動定義。最新的定義是什麼?現在打爛哂人地D商舖,無被打爛的要落閘,咁同去搶都無乜分別。你們的新definition 是什麼?

3. 撤回對所有反送中抗爭者的控罪
係咪特首一個人話事就得?正如耶穌可赦免所有人的罪一様?要否問問上帝先?洗唔洗問吓在此暴亂中受損失的人?仲要唔要法治?你地想點改條法例?

4. 成立獨立調查委員會追究警隊濫權情況
點成立?有乜人可加入呢個委員會可確保公平公正?在法官都難保公正的時勢,邊個夠資格去加入委員會?其實之前七警及朱經緯都俾人告入咗,即現有法律都能懲罰違規警員啦。委員會都應該可懲罰違規記者、議員、教協、記協、法官、律師、黑金......?

5. 立即實行雙真普選
先不説做事要循序漸進,同埋之前推倒普選特首(本來我都可以揀吓曾俊華同林鄭)and 英國美國呢D民主大國都有篩選。咁香港呢個無篩選的普選會係點樣玩法?可否看看game rules? 任何人也可被提名嗎?18 歲有三粒星就得咩?

6. 解散警隊(好似呢個都係訴求)
係咪叫黑衣人維持治安?

你地心目中想邊個做特首?你地推舉一個讓我能折服的可以嗎?有無乜偉大政策同理念可推行令到香港再次繁榮安定?或繁榮安定不是你們的最終目標的話,咁講講你們的烏托邦是怎樣的?

光復後你地班人係諗住獨定唔獨,可否講聲?定係想騾美國英國日本殖民我地?定係想快D一國一制?我身為一個蟻民,我好想知。

請用漂亮的計劃書去令我折服好嗎?不要再四處破壞了。你地支持呢班人,係咪能給我一個答案?你地咁撐,一定是知道D我唔知道嘅嘢。

最後,我是真心唔明你地想點,只好不恥下問。

loklok148    發表於 19-10-7 08:17
tammy_my    發表於 19-10-7 03:20

侯爵府

橙汁寶 發表於 19-10-7 00:38
回覆 kitlinggloria 的帖子

我明白 大家都唔想亂嘅

好多時候都係你口中嘅暴徒,首先磚 武力攻擊警察先,警察先出手咋

複式洋房

表演型人格障礙,鑒定完畢

Mmiikk    發表於 19-10-7 01:32
力微任重久神疲,再竭衰庸定不支。苟利國家生死以,豈因禍福避趨之!
謫居正是君恩厚,養拙剛於戍卒宜。
戲與山妻談故事,試吟斷送老頭皮。

珍珠宮

好媽媽勳章

sisilee321 發表於 19-10-7 00:16
你地個臨時政府有咩高官

發表下幾時通過公務員加薪吖唔該

大宅

畀面勳章

Mmiikk 發表於 19-10-7 01:29
回覆 cher0620 的帖子

加問一句 你會唔會用雷射筆射自己隻眼?

有時d野要親身感受先有用

tammy_my    發表於 19-10-7 03:30
Mmiikk    發表於 19-10-7 01:33

首頁
45678...12

尾頁

跳至