時政擂台

跳至

首頁
23456...15

尾頁

男爵府

見不少啦 fb,
有似我見到我個frd upload一張wtspp gpchat,有個auntie話我個frd(黃)個腦係咪生cancer,我以為做咩佢auntie(藍)把口咁臭。
還來早幾日我個frd叫佢auntie長命百歲 百病纏身。。。
某d黃色人真係好得人驚

Mmiikk    發表於 19-10-8 21:35

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

香港已經撕烈到不能修復的地步

不論藍黃,各有各執著,我都曾經不斷被藍人咒罵,unfd!講緊6月兩次遊行後既事咋!
我曾經都唔開心,不過時間慢慢過就算啦,睇少d fb,bk d政治話題都不看,會開心d。

公爵府

babyhoi 發表於 19-10-8 08:34
我好想反擊,
出返個post暗串返我妹,
點解黃人鬧人就可以大大聲,

一陣佢係婚禮大叫五大素球,時伐革命咪好煩

公爵府

回覆樓主:

我妹都黃,人地大叫黑警佢無反應,我想叫曱甴佢又話唔好

水晶宮

回覆樓主:

人在做,天在看…公道自在人心

大宅

講真我唔會因為政見串家人....最多背後同朋友呻...
好多人基本尊重都無...唔唸下大家感情...平時點樣對你好...
因為政見唔同就否定你所有野...感覺真係好差...
俾我就唔送皇冠了....

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,明白你,我細佬阿哥都係黃,我駡左他們一餐,細之後不提政治,阿哥開始少少轉blue。

細佬我一定不會同他講政治,但有時講起日常生活,都會講左。大家即收口,就算。大家不要講,上來bk講算。

大家一家人,無謂為了這些爭執,你我也改變唔到他們思想行為,最緊要他們冇去參與破壞,為有這樣想。

上來bk發聲,反暴力, 凝聚我們的聲音。

水晶宮

babyhoi 發表於 19-10-8 08:33
我知我父母、呀妹一向都黃,
六七月時遊行佢地都有去,
我只有叫佢地小心熱、帶傘帶扇咁,

我都記得個皇冠
估唔到搞成咁、好多人都真係撞左邪咁
只要係同類就算唔識網上講一句說話就深信不疑⋯⋯
去飲前同妹妹傾下、問下識左咁多年家姐份人係點唔通唔知咩、唔係意見不合就係世仇

珍珠宮

2024年龍年勳章

mankibbb 發表於 19-10-8 09:51
講真我唔會因為政見串家人....最多背後同朋友呻...
好多人基本尊重都無...唔唸下大家感情...平時點樣對你好 ...

無錯,皇冠留番比自己仔女好過,買條平金鏈算啦。
對方唔尊重你,樓主都無必要對佢好。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我全家都黃架,得我同老公企埋同一陣線。大家fb都識做,你有你講,我有我講。但有啲親戚係要喺我個post洗我腦,我已block。

珍珠宮

減齡達人勳章

你知就一次叫你藍人,唔知仲有幾多次背後鬧你,老實大家心中都有條刺,唔好以為忍一時以後関係就會回覆以前一樣,冇可能架,唔好自欺欺人。

金黃冠留比自己女做家妝,送條手鏈比個妹就算,你送比佢咪貼錢買難受,可能仲要睇佢面色嘴藐藐。一陣佢啲黃人朋友/親戚,問佢邊個送,咪個藍人送;你仲難受!

子爵府

人大咗,發現要愛自己多一點,依家祇會對愛我丶尊重我嘅人好,反之,你做乜人哋都會覺得你多餘,別有用心,好可怕

好坦白講,佢今日咁樣唱我,已經無當我係一家人,而個皇冠我會留俾自己個囡,千奇唔好唸住對方會自己反省,事實係唔會嘅

大宅

樓主,明白你感受! 我同你case差唔多,家姐都係深黃,未有呢件事之前真係無諗過感情備受考驗! 以前我好仆心仆命為家姐,但得到嘅係佢地嘅冷言冷語。黃人有一特徵,就係當佢係黃人,佢就會好似入
左邪教咁心腸勁惡毒,如果警察死傷,籃人被打,佢地會拍手叫好! 咁樣係咪正常?!我覺得我地都要學會放下,唔好執著過去嘅感情,當你以為settle左呢單野,其實下次仲有好多呢d政治分歧,所以最好就係保持距離。道不同不相為謀,少見便算。
至於結婚皇冠,我係你就唔會送出,求其包利事便算,過來人話你知,你對佢再好,佢都唔會記得! 到時你覺得對佢好都只係咁嘅冷待仲傷心! 何必再為難自己!

男爵府

回覆樓主:

呢個邪教好恐怖好強大

侯爵府

回覆樓主:

我明白您呀樓主,我全家深黃,上次激烈辯論完,已冇再聯絡。本來我都係冇意見唔出聲,但深黃既家人話:最衰格係你呢d唔出聲冇立場冇貢獻又要做香港人。
我咪回應我既立場law,要攪炒無問題,黑衫同警察快d互相殘殺,d黑警死晒或冇解散,你比人強姦搶劫就自己掂佢。黨鐵及所有中資執最佢,好呀香港經濟一直衰到極點,我供唔到樓更比唔到家用你,訓街我都真係冇驚過,你年紀大仲要食自己,都係政府既錯。

子爵府

明白你!緣盡了,我會選擇離開!

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主, 係度傾我地支持你, 我都delete 左 fb d 黃c 人,
唔想見呢d新聞, 自己又舒服

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

wspencer 發表於 19-10-8 08:45
你無反擊,因為你仲愛佢地,仲有理智,有良心,有人性,就係呢個分別,沉默可能代表怕咗佢,但仲有一個代表,就係因 ...

多謝大家…真係好感動
靜雞雞呢埋喊…
大家講得啱,
因為愛所以忍耐,
因為愛所以等待
中國人可以好堅忍,
我沉默唔代表我認輸,
只望有一天佢地會醒,
多謝bk jm既鼓勵

子爵府

好明白,我有個舊同事group, 有個同事退左,我私下問佢點解,佢話原來其中有位極黄,在fb大罵,而佢先生係警察,佢好唔開心

子爵府

babyhoi 發表於 19-10-8 08:34
我好想反擊,
出返個post暗串返我妹,
點解黃人鬧人就可以大大聲,

吾好出post,不是政治將家庭撕裂,政建可以不同,但佢哋可以接受多月來的血腥、暴力、不擇手段、沒有道德底線才是不解之處,最好與之保持距離,小心自身安全為上。

首頁
23456...15

尾頁

跳至