懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

男爵府

may2565 發表於 19-10-11 08:23

你原本係諗住喺政府定私家生? 兩邊最大分別就係價錢相差好遠,但服務就梗係私家好好多

我一開始就諗住去私家開刀,去到後期BB 胎位不正,政府都會offer 我開刀,但最後我都係揀私家開

大宅

super_cat 發表於 19-10-11 09:04
你原本係諗住喺政府定私家生? 兩邊最大分別就係價錢相差好遠,但服務就梗係私家好好多

我一開始就諗住去 ...

我原本plan左去私家生呀,但私家又要38週先有期同我開刀,政府又講到一穿水就好危險咁,所以好兩難
想問你果陣私家幾週同你開刀?

男爵府

may2565 發表於 19-10-11 09:10
我原本plan左去私家生呀,但私家又要38週先有期同我開刀,政府又講到一穿水就好危險咁,所以好兩難
想問你 ...

我38週開刀,日子係我自己揀嘅,胎位唔正如果穿水係有危險嘅,所以我醫生講咗好多次一有咩見紅穿水要即刻入院做檢查

大宅

super_cat 發表於 19-10-11 09:12
我38週開刀,日子係我自己揀嘅,胎位唔正如果穿水係有危險嘅,所以我醫生講咗好多次一有咩見紅穿水要即刻 ...

Thx for your sharing

大宅

我第一胎時,34周6,半夜穿水,我冇book 私家,衝去威記,話穿左水,但未轉頭,要緊急開刀,冇得㨂!bb 2.2kg 但傷口勁痛,見對面床又係開刀,冇乜話好痛,唔知係咪bb 腳出所以傷口大!

大宅

Fion9393 發表於 19-10-12 09:48
我第一胎時,34周6,半夜穿水,我冇book 私家,衝去威記,話穿左水,但未轉頭,要緊急開刀,冇得㨂!bb 2.2 ...

都可能係,或者因為緊急開刀?

大宅

回覆樓主:

可唔可以同私家講清楚原因,睇下佢地可唔可以提早d , 始終私家service好D, 開刀手勢好D, 樓主本身又已經預左budget

大宅

Nagomi 發表於 19-10-12 10:36
可唔可以同私家講清楚原因,睇下佢地可唔可以提早d , 始終私家service好D, 開刀手勢好D, 樓主 ...

私家醫生已經親自同醫院講晒原因,但點傾都傾唔掂

大宅

我未試過私家開刀,但我有問開刀的親朋戚友,結論,私家開幾日已經冇乜痛,政府一般答痛耐D,我就痛差不多一個月,所以如果一定開刀,有錢就私家

大宅

Fion9393 發表於 19-10-12 11:57
我未試過私家開刀,但我有問開刀的親朋戚友,結論,私家開幾日已經冇乜痛,政府一般答痛耐D,我就痛差不多 ...

我都怕痛得太耐會影響到湊b

複式洋房

我都係因為胎位不正, 政府俾期我開刀, 我都掙扎左究竟私家定政府, 最後因為唔想煩就決定政府開刀, 我BB亦於今年7月初出左世。講下我響政府開刀既感受, 其實都唔係太差, 傷口冇想像中咁痛, 係初初麻醉藥過晒時好痛, 後來食左佢俾既強勁止痛藥就冇乜野。而且好快落到床, 行動自如, 連我私家開刀生B既朋友都好驚訝點解我可以好似冇乜事咁。
至於照顧BB方面, 會等你落到床之後先俾返BB你照顧。整體我覺得舒服過順產之後要即刻自己湊返。我第一胎係順產, 之後要自己即刻湊, 全身既肌肉係勁痛, 真心辛苦過開刀。

所以其實政府開刀都OK ga

大宅

我打開波做開運動,自問唔算嬌生慣養⋯⋯⋯啱,我照顧自己都有D難,可以話好彩,bb 早產,8朝定十日左右先出院,我出院後只是每天探一陣,先夠休息!不過一個月後就可以行得正常D!之前企鵝咁行!當然2個月後就好好多表面傷口已經全埋好,但始終都不能太大動作,有點扯住。雖然痛,但始終最緊平安出世先,你最後邊度生,都只是過程!保持心境開朗呀!

yan1008    發表於 19-10-12 15:02

大宅

kkc123 發表於 19-10-12 14:27
我都係因為胎位不正, 政府俾期我開刀, 我都掙扎左究竟私家定政府, 最後因為唔想煩就決定政府開刀, 我BB亦於 ...

想問政府幾多週同你開刀?

大宅

Fion9393 發表於 19-10-12 14:37
我打開波做開運動,自問唔算嬌生慣養⋯⋯⋯啱,我照顧自己都有D難,可以話好彩,bb 早產,8朝定十日左右先 ...

係呀,知道胎位不正之後又多樣野擔心,加上一路困響醫院心情可能又差d(雖知道安全要緊)……btw,你都啱既,保持心情開朗最重要

大宅

kkc123 發表於 19-10-12 14:27
我都係因為胎位不正, 政府俾期我開刀, 我都掙扎左究竟私家定政府, 最後因為唔想煩就決定政府開刀, 我BB亦於 ...

政府開刀其實真係睇彩數,你當時好彩遇到個手勢好既真係好好運 , 我都識有媽媽2胎都係廣華開刀,第一胎佢都話ok, 但第二胎痛左好耐,佢當時係醫院日日喊

別墅

may2565 發表於 19-10-11 08:23

我分享下我嘅經驗
我啱啱早幾日生完,係私家開刀38w1

係37週嘅時候政府產檢話發現我妊娠糖尿
胎水嚴重過多,要我37就立即催生,如果唔係穿水會好危險,又話會沖左臍帶出嚟,又話個BB一出世一定要落兒科,會低血糖又會有肺功能唔好肺積水之類好多問題,仲話我會好容易有妊娠毒血併發症,總之就嚇到我傻

我一直喺私家產檢都係話BB好健康
我返去同私家醫生商量,其實自己當時都好15,16,一來我係唔想去政府生 ,但我又怕個BB真係有咩問題,嚴重影響心情日日瞓唔到

別墅

miszshan333 發表於 19-10-12 17:16
我分享下我嘅經驗
我啱啱早幾日生完,係私家開刀38w1

結果私家醫生同我講
佢話其實我同你產檢咁耐就算佢到而家呢一刻我望你BB都唔係話有咁大問題
只係出世可能會有低血糖
我都要求醫生幫我37w開刀,但我醫生唔肯
因為佢話BB咁早出世過肺功能一定唔好
我質問醫生點解人哋政府可以37w催生但你唔得?

醫生話; 我以前都係政府醫院度做,政府醫院好鍾意有咩事都叫你催生,同講到好嚴重,因為佢哋有強大嘅兒科做後備,有咩事佢就會調俾兒科跟,所以佢唔會理你到底幾多w,有事就叫你生左先,同埋佢哋政府醫院都有初生嬰兒出生率要追,你要嗰間醫院達致個出生率先能夠獲得政府更多嘅資源,所以政府就特別多催生個案

別墅

miszshan333 發表於 19-10-12 17:20
結果私家醫生同我講
佢話其實我同你產檢咁耐就算佢到而家呢一刻我望你BB都唔係話有咁大問題
只係出世可能 ...

咁結果我相信我私家醫生
我就提早咗係38w開刀,(本身係39w)
結果BB出世第一日有低血糖
第二日已經好健康咩事都冇

同埋我第二日傷口已經唔痛行得走得食得
私家醫院休息足夠啲,唔同政府

有得俾我揀我都依然會揀私家生

大宅

回覆 miszshan333 的帖子

第二日行得走得,真係好!(因為問十個人真係十個都咁答)我去nicu 探bb 都要坐輪椅,起床要借力,坐下來又要借力,仲要比D勇氣,準備好先郁!私家係有呢個優點,可惜我而家陀第二胎,冇咁多預算!不過我女34周6,比較輕,但而家係全班第二高,全奶粉,因為開刀的缺點,係冇咁快上奶,直情第四日先有D奶水,可能我本身冇乜cup 數!其實生bb 真係又擔心出世,又擔心餵奶,又要捱痛,不過都係人生寶貴既一課!

首頁

尾頁

跳至