跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於想移民加拿大, 但budget 有限, 所以選擇去Manitoba -Winnipeg讀書, 想請教大家有咩科容易讀而且容易找到工作?
如果已經在Winnipeg 或打算到Winnipeg 的都請留言, 希望在到前先交些朋友 :)

心儀Master 但沒信心IELTS Academic 7 分

大宅

Ophelia_12 發表於 19-10-14 10:04
由於想移民加拿大, 但budget 有限, 所以選擇去Manitoba -Winnipeg讀書, 想請教大家有咩科容易讀而且容易找 ...

你想讀邊方面,最易的一定是cook, Baker, childcare 等。

複式洋房

回覆 jt09 的帖子

我自己做開Account Executive (sales), 先生做救護的。你們可以share 一下你們移民的方法或讀甚麼課程嗎?

大宅

Ophelia_12 發表於 19-10-14 10:04
由於想移民加拿大, 但budget 有限, 所以選擇去Manitoba -Winnipeg讀書, 想請教大家有咩科容易讀而且容易找 ...

係Winnipeg 唔一定要讀Master架,你做會計會唔會揀啲account 相關課程會容易啲?

複式洋房

回覆 vami 的帖子

我唔係做會計架,係類似客戶經理,主要照顧自己名下客人。有無咩課程可以推介一下? 我網上看到有些agent 説讀書退回6成學費,怎樣才符合條件呢? 因為主力想移民,所以希望找比較容易畢業的。(利申: 已有part time degree 的Bachelor of Business Administration 學歷)

大宅

回覆 Ophelia_12 的帖子

其實不是好明白,讀書同移民是否有直接關係?是否個個省份都有不同申請program?

禁止訪問

複式洋房

回覆 chmanpong 的帖子

如果無咩BUDGET 同SKILL 讀書變了非常關鍵. 有些省份可以讀一年書加做一年野入藉, 相對成本比較低.

大宅

chmanpong 發表於 19-10-15 01:27

其實不是好明白,讀書同移民是否有直接關係?是否個個省份都有不同申請program? ...

是,不同的省份有唔同計劃。看你選邊個省份。當然是真的。一些比較偏遠的省讀書移民是比較易些拿身份的。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

hi, 我都有睇過呢度讀書,你會自己攪定揾agent攪

別墅

樓主你好,我都係打算去Winnipeg呀,應該2月出發啦!你打算幾時去?

大宅

chmanpong 發表於 19-10-15 01:27

其實不是好明白,讀書同移民是否有直接關係?是否個個省份都有不同申請program? ...

讀書係一定無關係只係讀完書後攞個畢業工簽去做野嚟申請移民

大宅

Ophelia_12 發表於 19-10-14 23:58
回覆 vami 的帖子

我唔係做會計架,係類似客戶經理,主要照顧自己名下客人。有無咩課程可以推介一下? 我網 ...

呢個計劃退6成係2017年已經無左

大宅

豕者女且 發表於 19-10-16 04:02
樓主你好,我都係打算去Winnipeg呀,應該2月出發啦!你打算幾時去?

你都係行讀書?

大宅

回覆 vami 的帖子

是否也要睇你做個份工作,是否有分才可幫助到移民申請?

別墅

vami 發表於 19-10-16 04:08
你都係行讀書?

係呀,但我個agent話想我自己過去讀2個月短期course先申請diploma student visa,話咁樣成功率會高d,即係我起碼要同小朋友分開4個月⋯⋯你地有冇聽過要咁做?

複式洋房

回覆 jandk 的帖子

搵加拿大agent 搞, 因為年齡3x, study permit 不容易的.

複式洋房

回覆 豕者女且 的帖子

我打算8月去呀, 而加搵緊學校收我, 您呢? 會讀咩?

大宅

Ophelia_12 發表於 19-10-17 12:14
回覆 jandk 的帖子

搵加拿大agent 搞, 因為年齡3x, study permit 不容易的.

呢排over 40都批到3字頭都全批,我諗睇吓個study plan寫唔寫得好都緊要

大宅

豕者女且 發表於 19-10-16 17:56
係呀,但我個agent話想我自己過去讀2個月短期course先申請diploma student visa,話咁樣成功率會高d,即係 ...

唔需要咁做喎,我地曼省呢邊成香港人都無人咁樣讀全部香港批學簽,最近境內簽都唔一定批,你自己要考慮清楚,你講緊讀短期couse係英文班定咩?
如果你指讀英文都係ielts唔夠分先咁樣上,但呢邊英文班都唔容易架

首頁

尾頁

跳至