自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

中1,但當然呢段時間喺香港要學好英文(起碼可以做最基本溝通),如果唔係去到嗰邊比較難適應。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

testher 發表於 19-10-25 10:12
我係成家走,但點解會愈早愈好呢?

大人黎講, 早d 過去有多d 魄力去嘗試新事物, 搵工方面一般黎講當然越後生越著數, 仲有適應能力都高d.

小朋友越早去一個新地方定居, 就可以越早有自己既"根", 即係有歸屬感,朋友,文化, 回憶, 甚至身份認同. 一個人突然進入其他種族人既圈子入面, 仲要做插班生, 小朋友越細越易識到朋友, 被欺凌機會相對少d. 融入社會和文化果d 真係要同當地人一齊生活兼住得耐至識和埋有共鳴 (即係同聲同氣?!).

珍珠宮

好媽媽勳章

最好即刻走啦

伯爵府

kooba 發表於 19-10-25 07:05
我16歳移民,我覺得太大個。英文學不好,有accent (不過可能是我的問題)帶住好多香港的文化,自己好難融入 ...

想冇accent要6/7歲前

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-10-25 01:34
撇開時局,有兩個考慮: 1. 家長是否會陪同過去讀書?2. 孩子的中文程度對你來講有幾重要

如果家長會陪同, ...

同意所講

如果家長唔陪同,更加要考慮埋仔囡性格,是否內向,是否難適應新環境,可能要高中才過,可能要報下summer course 適應下。

家長要了解自己仔囡心理方面。

伯爵府

如果afford 到好多會在香港讀國際,揾多幾年錢,始終一家人一起,在香港叫有語境學中文,到大D先番未遲,國際學校去外國適應完全冇問題,自少讀的accent亦好。

翡翠宮

真係要睇小朋友性格加家長背景
以我小朋友黎講,讀Local School,主要講廣東話,但佢鍾意睇英文書,睇英文YouTube,學校好多老師講英文,同爸爸溝通有時也講英文,也有幾個講英文為主的朋友仔,唔怕同人用英文溝通,聽完全冇問題,所以佢比較西化同時都好嚮往外國讀書的生活。
本身諗住小學就去讀,但見佢咁樣,就可以遲D了。相信佢適應外國校院生活同溝通都唔會有問題。

首頁

尾頁

跳至