自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我囡都試過做漏2頁,我又冇諗過去求情,叫佢下次小心D,要覆卷,底果度有寫頁數的。當然心裡都覺唔抵

公爵府

mollybach 發表於 19-11-2 06:43
佢本身專注力有d問題,但唔係好嚴重,所以無做評估。昨日測驗係佢強項科目,佢以為自己做完,無對卷就發白 ...

我唔會求情,因為於理不合,學校亦不會格外開恩,求情多此一舉。
我都試過大意漏左一條20分題目,distinction變左credit,喊都冇用,唯有以此為鑒,其他科努力D,拉返個grade。
比個教訓仔仔啦。

wcpcelia    發表於 19-11-3 09:22

象牙宮

2024年龍年勳章

mollybach 發表於 19-11-2 07:45
2年班,所以先唔想行錯一步影響日後深遠;但又好可惜白白無咗最有把握嘅主科分數。
...

2年班仲細.

我仔三年班試過做漏一版, 得到教訓, 之後都會check 卷.

男爵府

應該要恭喜你,仔仔咁細個已經有機會學到呢一課,上面其他JM小朋友大個先學到真係好心驚動魄!
反而你要好好考慮帶仔去check, 不要迴避以為不是太嚴重就唔check住,因為問題只會更嚴重,如果真係有專注問題,越早做訓練係越好嘅

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

tester5 發表於 19-11-2 07:36
唔求情,亦唔會話捐玩具或唔買玩具咁嚴重。

不過一定要提佢下次要check清楚份卷,唔可以再犯同樣錯誤。唔 ...

我中一定二試過最後一版無做,當時5知發咩神經,有check卷但到夠鐘先發現,從此以後無再試過,教訓太大

子爵府

mollybach 發表於 19-11-2 08:22
仲要輕挑浮燥同我講:玩手指玩到無時間做⋯⋯

學習態度是有問題,自己做錯就承擔責任
成件事係令家長好火,好在佢仲細無講大話

珊瑚宮

2024年龍年勳章

第一次聽測驗做漏去求情,學校點會俾.....

別墅

回覆樓主:

唔好扔佢啲玩具,最多同佢佢講收起,等下次溫好書/有改善先再玩,之前聽人講好有道理:在小時係多存錢入親子銀行,青春期才有得提出,否則關係會破產。小二而已,唔駛搞到咁彊。同埋其實小二三的男仔開始重視勝負,尤其係最有把握一科,其實滑鐵盧已係最大懲罰

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會求情,當買個教訓

珍珠宮

佢本身專注力有d問題,但唔係好嚴重,所以無做評估。昨日測驗係佢強項科目,佢以為自己做完,無對卷就發白 ...

當然唔會求啦!
因為唔會覺得學校會比!

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

粗心大意亦需承擔後果。。如果阿仔的大意你去求情重測對其他小心翼翼的同學仔公平?係咁的情況當買個教訓。。下次佢自然會小心

男爵府

mollybach 發表於 19-11-2 08:51
所以有時小朋友嘅想法真係好令人流冷汗⋯⋯

但你求情的想法都同樣令人標哂汗.....
不過幸好,你虛心求教,又肯接受別人的意見,這點值得讚!

禁止訪問

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

完全冇想過自己的疏忽都可以咁去求情

如果求,亦覺得學校應該不會安排,咁樣都得,學校每位分數不理想的學生都可以有什麼理由去要求從測啦

建議你唔好求了,讓佢經一事長一智,感恩這個只係測驗,分數比重相對輕微,現在學了教訓,以後不會從犯

公爵府

我仔無專注問題都試過漏做一頁。千萬唔好求情,因為一定唔得。唔好俾壞印象老師& 學校。
送晒玩具& 唔買玩具罰得太重啦。呢年佢喺屋企有咩做? 諗吓有無更新計劃,俾佢有機會留返d 玩具。

珍珠宮

唔會求, 因為世事唔係咁容易有take 2, 唔想佢有個錯覺係犯錯都有兩次機會, 測驗事小, 價值觀事大。

珍珠宮

唔會求情比個教訓佢⋯⋯我2仔今次測驗最後一頁冇做40分!佢話唔夠時間,因為某D字太難唔識寫嘥太多時間去諗喎⋯⋯

子爵府

wyeth冷知識勳章

吓,咁咪對其他小朋友唔公平,何況咁嘅理由學校都唔會俾你重測啦,份卷答案都對完,個個小朋友考得唔好就話要重測,學校咪好唔得閒,其實粗心大意個個小朋友都會,今次考得唔好咪下次努力囉,你都識講佢專注力有問題,加強哩方面仲好啦,不要把分數看得太重。

發覺好多家長都唔接自己小朋友成績唔好,第一永遠得一個

子爵府

樓主比仔仔更加要經一事長一智,仔仔都只係大意而犯錯,而樓主係有意想去犯錯,不過好彩樓主識臨涯勒馬克服心魔,無去犯錯,媽媽同仔仔都一起加油吧

首頁
34567...9

尾頁

跳至