夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

syc7 發表於 19-11-15 21:02
可能你哋講得啱, 係我哋兩個大人拖住件事,感情無得挽救就以阿女福祉做出發點,拖下拖下阿女都越嚟越大 ...

我地人生好長架,咩叫輸?未到最後無人會知,我從來唔會理人點話/點諗,(可以睇我岩岩出個post),我既人生我自己選擇,你贏同輸都無人會替你傷心/高興,我係你唔會想係一段唔值得既婚姻上要爭取勝利與否既問題上拉鋸,首先我要令自己開心,坦白同對方講不如分開,放過佢放過自己,你唔會知道分開左會點,可能會遇到個更加好既人,但你睇唔到,因為比段失敗婚姻拖住左,姊妹放手吧

大宅

可能你哋講得啱, 係我哋兩個大人拖住件事,感情無得挽救就以阿女福祉做出發點,拖下拖下阿女都越嚟越大 ...

原來,有時有啲嘢真係唔到自己唔認“輸”, 我輸嘅係一直以為C6愛我多過我愛佢,一直以為比佢寵愛著,到揭發佢婚外情後,亦有一刻天真地諗,佢選擇放低出面果個,識返屋企,其實仍放唔低跟我嘅感情吧?兩年幾喇,原來佢不單止仲愛住已經唔可能果個,仲關心緊人哋,當人哋先係佢老婆。所謂同小三講分開以嚟,佢最緊張嘅原來唔係我嘅感受,亦唔係佢自己感受,佢唔再有歡容,原來係最唔開心無得響小三身邊,最唔開心覺得自己辜負咗人哋, 最care係小三會因為咁而唔開心...原來, 唔止佢呃緊我 ,亦係我一路呃緊自己,根本我嘅地位老早已經唔係我想像樣中咁樣。

男爵府

syc7 發表於 20-1-21 00:47
原來,有時有啲嘢真係唔到自己唔認“輸”, 我輸嘅係一直以為C6愛我多過我愛佢,一直以為比佢寵愛著,到揭 ...

其實你有冇諗過點解佢仲愛住小三,我覺得某程度係因為佢寂寞呀!佢係錯咗但係你又有冇做好妻子的本分呢?你c6選擇留低,但你又攞嚟困獸斗,你想要一個咩結局呢?其實結婚咁多年,咩愛情都會變親情啦!浪子回頭金不換,你自己有冇珍惜過呢?

大宅

syc7 發表於 20-1-21 00:47
原來,有時有啲嘢真係唔到自己唔認“輸”, 我輸嘅係一直以為C6愛我多過我愛佢,一直以為比佢寵愛著,到揭 ...

如果選擇原諒就換一種方式去相處,既然你決定原諒距,就不要再去唸距出軌既事,唔好再去提,當重新開始,我亦嘗試緊,係會好辛苦,時間可以沖淡一切,前提係要你自己唔好再為難自己,成日去唸件事!

大宅

回覆樓主:

既然事情咁清晰,樓主有冇諗住放生自己同唔阻佢搵真愛?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

小朋友細就話影響~~
而家可以傾計溝通... 希望小朋友明白父母曾經努力....
關係改變; 角色無變

大宅

回覆 siumanluo 的帖子

其實已唔係我話原唔原諒嘅問題,係佢個心已唔响我呢度,同一個唔再愛自己嘅人一齊,好辛苦。我估佢都係。

大宅

回覆 acskphc 的帖子

無諗過呢點,係咪佢應解釋咗點解會變成咁先?佢憑咩話愛果個女仔一世?咁同我結婚時嘅承諾呢?

大宅

回覆 acskphc 的帖子

無諗過呢點,係咪佢應解釋咗點解會變成咁先?佢憑咩話愛果個女仔一世?咁同我結婚時嘅承諾呢?

大宅

我覺得樓主首先要調整自己心態先
如果決定一齊,你真係要忘記過去,努力補救現狀,由自己做起,大家一齊係想開心,日日為左個過去既小三為乜呢?你應向前望,珍惜眼前人,唔好諗太多,時間會沖淡一切。

大宅

Adeva 發表於 20-1-22 14:02
我覺得樓主首先要調整自己心態先
如果決定一齊,你真係要忘記過去,努力補救現狀,由自己做起,大家一齊係 ...

而家係佢無忘記過去,時間無沖淡佢對人嘅思念,我發現佢哋仲有聯絡,我根本唔可能當呢個小三已成過去

大宅

留意咗你好耐,一句到尾,老公個心變咗就梗,吊住個第三者,擺明兩情相悅唔捨得,問題係你經濟能力OK,相信你亦有學識有智慧,既然接受唔到又唔走,係咪又純粹上來問下,呻完鬧完又繼續忍落去?自己唔願意離開呢個早已變心的另一半,就算幾多人勸你走,陪你呻,又有乜用?

子爵府

回覆 syc7 的帖子

我個女都反叛期, 如果係我, 我唔會俾佢離開, 做戲都好, 要一家人, 到阿女大d再算

公爵府

樓主,睇完你哋的post,感覺你其實好清楚自己心情。以下我講白D,不要介意
你死症,無得救
你老公當然不對,不用爭論,但你繼續抱住唔憤氣的心情,於是無誧。你其實想佢最愛你,但你好凊楚根本冇可能。
佢已經變咗心,就算個人返咗嚟,守行為,又點會重新再愛上你。余下都只是責任及無耐的選擇。
所以你心心不憤。又不捨得分開
情形就好似用自己私己,去貼一頭家,養一個男人,但又唔憤氣一樣。
所以一面貼錢,一面心存怨恨,一面控制唔到情緒,會諷剌對方。
你老公可以做的已做了,感情破裂好難變無事。一係你改變心態,一係走,帶埋著怨恨好難做夫妻終老

大宅

syc7 發表於 20-1-22 15:39
而家係佢無忘記過去,時間無沖淡佢對人嘅思念,我發現佢哋仲有聯絡,我根本唔可能當呢個小三已成過去

建議將重心放喺自己到,唔好再諗小三同老公,focus 自己同個女,例如扮靚或興趣方面,咁會令自己開心d。
當你自己開心,相信同另一半關係都會有改變。

大宅

vincat 發表於 20-1-22 17:11
回覆 syc7 的帖子

我個女都反叛期, 如果係我, 我唔會俾佢離開, 做戲都好, 要一家人, 到阿女大d再算 ...

我阿女已大, 即使而家一家人齊齊整整,佢都因為我哋大人感情唔好而顯得唔開心,呃唔到佢喇

大宅

Adeva 發表於 20-1-23 10:25
建議將重心放喺自己到,唔好再諗小三同老公,focus 自己同個女,例如扮靚或興趣方面,咁會令自己開心d。
...

其實而家大致上已經係咁,但我同 C6感情嘅裂痕仍在,無咗親密,話題亦只有大家家人和個女,每天同一屋之下,咁樣嘅感覺好差,日子好漫長

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

syc7 發表於 20-1-23 21:38
其實而家大致上已經係咁,但我同 C6感情嘅裂痕仍在,無咗親密,話題亦只有大家家人和個女,每天同一屋之下 ...

如果兩公婆冇親密關係,遲早玩完

大宅

syc7 發表於 20-1-23 21:38
其實而家大致上已經係咁,但我同 C6感情嘅裂痕仍在,無咗親密,話題亦只有大家家人和個女,每天同一屋之下 ...

如果未有勇氣走,先攪好自己再諗後路,見步行步
有小三男人係唔岩,我都唔明點解做小三可以咁理直氣狀咁拆散人地。

大宅

Adeva 發表於 20-1-24 10:45
如果未有勇氣走,先攪好自己再諗後路,見步行步
有小三男人係唔岩,我都唔明點解做小三可以咁理直氣狀咁拆 ...

我未有勇氣面對一個人或帶住個女嘅生活會點,經濟上係無問題,只係我同C6結婚咁多年嚟,咩都依賴佢做佢安排,所有屋企事務我唔多參與和做, 甚至我嘅私人嘢好多都係佢幫我處理埋,我好似廢咗武功咁,我都驚呢啲嘢無咗佢,我自己會好唔慣。

我亦唔太多娘家和朋友嘅支援,總之咁多年來, 生活只係圍住我哋自己三個人轉。

首頁

尾頁

跳至