懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁多唔同類型既BB衣物,例如:和尚袍、夾衣、連身外衣、蝴蝶衣等,請問如何分別?

如果bb出院時係冬天,以下配搭是否合適?

長袖和尚袍(內衣function) + 長袖面衫(不過頭) + 包被 + 帽 + 襪仔

如果和尚袍充當內衣功能,件袍買了size 60/70,請問面衫嘅size需要預大嗎例如size 70/80?

謝謝

大宅

mumschat 發表於 19-11-3 02:07
咁多唔同類型既BB衣物,例如:和尚袍、夾衣、連身外衣、蝴蝶衣等,請問如何分別?

如果bb出院時係冬天,以 ...

面衫都係60就得,60 都已經好鬆, 80我個仔成歲半都仲著緊
包被可以用夾綿外套代替,咁樣換片會方便d,唔使成張包被打開晒,冇咁容易凍親

水晶宮

mumschat 發表於 19-11-3 02:07

如果bb出院時係冬天,以 ...

我啲小朋友秋冬出世,我覺得以下咁樣好啲:

底衫 - U記啪鈕包pat衫 (我啲小朋友出世時中碼,細女著50碼啱,大女時U記未出50碼最細得60碼,勉強都可以著但略大)

面衫 - U記 fleece 拉鏈包腳衫 (60碼;唔使另外著襪)

厚包被

帽 - 其實只戴咗出院嗰一陣。。。之後都冇戴。

挷繩嗰隻和尚袍好討厭。。。唔好買/買咁多。我覺得最多只可以喺屋企當外套。底衫以上講嗰隻先 work,我覺得。

別墅

Mandc 發表於 19-11-3 02:48
面衫都係60就得,60 都已經好鬆, 80我個仔成歲半都仲著緊
包被可以用夾綿外套代替,咁樣換片會方便d,唔 ...

多謝~啲尺碼搞到好頭痛,又唔想買左用唔著~

夾棉外套會留意下,因為一件都冇買過,哈哈!多謝建議(emoji)(emoji)

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-11-3 10:33
我啲小朋友秋冬出世,我覺得以下咁樣好啲:

底衫 - U記啪鈕包pat衫 (我啲小朋友出世時中碼,細女著50碼 ...

多謝多謝!去U記行返轉先,包pat衫又係冇買過。但估唔到原來和尚袍咁麻煩,真係實戰過先知,thanks thanks

大宅

大宅

mumschat 發表於 19-11-3 12:18
多謝~啲尺碼搞到好頭痛,又唔想買左用唔著~

夾棉外套會留意下,因為一件都冇買過,哈哈!多謝建議(emoj ...

初生bb身長大概50cm,一般bb衫碼數就係用身長去計,包括U記,但係如果係肥b就預大一碼,咁樣可能容易掌握啲。
出世之後通常一兩個月就會轉60,有啲大隻BB甚至好快70,所以唔好買太多

大宅

mumschat 發表於 19-11-3 12:21
多謝多謝!去U記行返轉先,包pat衫又係冇買過。但估唔到原來和尚袍咁麻煩,真係實戰過先知,thanks thanks ...

我都鍾意啪鈕,但係老人家鍾意綁繩,可能習慣,如果係老人家幫手就可以夾下先

禁止訪問

別墅

tovibb 發表於 19-11-3 16:15

初生bb身長大概50cm,一般bb衫碼數就係用身長去計,包括U記 ...

多謝(emoji)(emoji) 如果係咁或者預60,大少少好過窄

別墅

tovibb 發表於 19-11-3 16:18
我都鍾意啪鈕,但係老人家鍾意綁繩,可能習慣,如果係老人家幫手就可以夾下先
...

買返啲啪鈕先,乜都有啲連埋綁繩都試下。謝謝

別墅

summoyanjane 發表於 19-11-3 19:45
https://youtu.be/HZC9AD9hJd8
比你參考下啊
希望幫到你

正!多謝分享

首頁

尾頁

跳至