懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家同bb沖完涼會用毛巾/大紗巾吸水?

回覆 Szeyanchikit 的帖子

Hi Szeyanchikit,根據毛巾/大紗巾柔軟、吸濕力、輕身、快乾黎做選擇係最好架 BB皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,沖完涼趁皮膚仍留有水份時, 用薄薄椰子油/橄欖油做皮膚保濕,輕輕打圈按摩仲可以加強滲透效果。BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-5 17:23
回覆 Szeyanchikit 的帖子

Hi Szeyanchikit,根據毛巾/大紗巾柔軟、吸濕力、輕身、快乾黎做選擇係最好架 ...

多謝你的意見,我個b未出世架,不過都已開始準備物品,迎接bb來臨。
我剛剛見到網上有售出,一面毛巾另一面是紗巾,這款好用嗎?
Szeyanchikit 發表於 19-11-6 18:15
多謝你的意見,我個b未出世架,不過都已開始準備物品,迎接bb來臨。
我剛剛見到網上有售出,一面毛巾另一 ...

唔好客氣 都見過其他媽媽分享有唔錯評價,由於網上產品沒有實物可比較到產品質量, 建議媽媽先少量購買, 用Check list記下需要添置物品,例如BB衫、包被、大小毛/紗巾、尿片、 棉花、濕紙巾、BB cream 、產婦衞生巾、餵奶胸圍、腰封等。媽媽預產期幾時? 清楚分娩先兆嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-7 10:50
唔好客氣 都見過其他媽媽分享有唔錯評價,由於網上產品沒有實物可比較到產品質量, 建議媽媽先少量 ...

我預產係2月呀,分娩都清楚,有規則既痛就代表陣痛

Szeyanchikit 發表於 19-11-7 11:43
我預產係2月呀,分娩都清楚,有規則既痛就代表陣痛

比較常見懷孕期間下腹痛,一般由於子宮慢慢增大,子宮筋腱韌帶被拉扯,部份媽媽下腹位置會可能有痛楚扯住感覺,通常只要改變下姿勢/休息下就停,痛楚唔會持續。而陣痛係整個肚皮變硬而且痛,痛楚會逐漸變得有規律,而且程度越黎越劇烈,維持得越黎越長,唔會因為媽媽改變姿勢/休息而停止架。 產前運動有助預防腰背痛, 透過伸展關節/肌肉活動,為分娩做好準備,媽媽有冇每日做產前運動?

禁止訪問

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-7 16:21
比較常見懷孕期間下腹痛,一般由於子宮慢慢增大,子宮筋腱韌帶被拉扯,部份媽媽下腹位置會可能有痛楚扯住 ...

我有做瑜珈同每日都行路半小時,希望有幫助啦

大宅

Szeyanchikit 發表於 19-11-6 18:15
我剛剛見到網上有售出,一面毛巾另一 ...

我用過覺得唔好用,當你沖涼手忙腳亂個陣仲要分邊面係吸水,就會覺得不如直接買條毛巾仲好。
Szeyanchikit 發表於 19-11-7 19:28
我有做瑜珈同每日都行路半小時,希望有幫助啦

產前運動可以預防舒緩到媽媽腰背不適,拉筋伸展活動散步瑜伽都適合懷孕媽媽做, 對管理體重(每星期大約增重0.4-0.5kg左右)和睡眠質素都有幫助架!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Sisyan 發表於 19-11-7 23:07
我用過覺得唔好用,當你沖涼手忙腳亂個陣仲要分邊面係吸水,就會覺得不如直接買條毛巾仲好。
...

完全同意!
不過我生之前都係同樓主一樣有呢個疑問,又上網見個個話要用紗巾,但原來根本無需要我買左厚的大毛巾,已經好夠用,沖完一放佢上去就包住,印兩印就ok
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至