懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cayu 發表於 19-11-15 20:05
謝謝
有時仲激氣過對住99

我大肚嗰陣時醫生都叫我盡量保持情緒穩定
依家個情況係好容易影響到自己情緒 所以我都盡量唔睇嗰一類型嘅post

早兩日啱啱生咗 老公都叫我繼續唔好睇嗰啲post
費事影響自己坐月

始終身體同BB最緊要

子爵府

Andibo 發表於 19-11-15 19:48
如果屋企放部空淨化機,有冇幫助呢?

有印象有人講過係冇用嘅
所以先至咁緊張

大宅

KoneyB 發表於 19-11-15 20:21
我大肚嗰陣時醫生都叫我盡量保持情緒穩定
依家個情況係好容易影響到自己情緒 所以我都盡量唔睇嗰一類型嘅p ...

恭喜你呀
啱啱生完呢幾日,要好好休息,記得叫陪月買餸避開高危地區。

祝你同BB都健健康康!

複式洋房

唉 真係好嘔血 好地地討論下都要比人話係假媽媽
其他媽媽都要保持心境平靜 唔好睇咁多理咁多喇 始終我地擔心既野人地未必明白 咁就由得佢地啦
陀住bb 自己開開心心最重要

子爵府

cayu 發表於 19-11-15 20:33
恭喜你呀
啱啱生完呢幾日,要好好休息,記得叫陪月買餸避開高危地區。

Thanks

今次第二胎識得準備多啲野
精神過第一胎生完好多
不過原來生第二胎會通過第一胎
醫生話生第二胎子宮收縮嘅力係大個生第一胎嘅一倍
第三胎又會痛過第二胎如此類推

大宅

Justina_mami 發表於 19-11-14 15:42
我叫左爸爸今日幫我去買個3m 個d(口罩+眼罩) , 睇下佢買唔買到,老公原本想幫我,但怕佢買會俾人懷疑。
...

我老公琴日都唔知喺邊度班咗一個俾我,但係咁樣戴出街可能仲危險..... 仲要我啲大肚婆裙好多都係黑色

男爵府

JoeyCheng8888 發表於 19-11-13 14:05
我日日都戴口罩番工,冇事架。覺得有需要就戴啦。

皮膚都會呼吸 最好cover 埋body
最近已經有醫生講

大宅

sweetsweetsweet 發表於 19-11-15 19:52
回覆 小菜豆 的帖子

做咩quote啲唔quote啲,全文喺hk01大家可以search嚟參考吓。

因爲 上段咪講咗 二噁英 主要來源唔係催淚彈 係燒垃圾

小菜豆    發表於 19-11-16 00:07

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-15 21:16
因爲 上段咪講咗 二噁英 主要來源唔係催淚彈 係燒垃圾

以全世界咁計,唔通佢答你係來源主要係催淚彈咩。係香港先咁痴線。

不如你問吓維基有冇只計香港今個月嘅數據?

大宅

tovibb 發表於 19-11-15 20:49
我老公琴日都唔知喺邊度班咗一個俾我,但係咁樣戴出街可能仲危險..... 仲要我啲大肚婆裙好多都係黑色:noth ...

你老公好好呀,我叫我老公今日上去HKTVMALL幫我睇吓買邊個好,佢轉頭冇咗件事

我覺得買咗,就算平時出街唔用,但起碼touchwood放到落屋企樓下,都有定準備

大宅

cayu 發表於 19-11-15 21:42
以全世界咁計,唔通佢答你係來源主要係催淚彈咩。係香港先咁痴線。

不如你問吓維基有冇只計香港今個月嘅 ...

吓? 法國放催淚彈放咗成年啦喎

妳又話自己無立場 純擔心影響BB
我而家話俾妳知醫生都話唔需太擔心催淚彈
提醒妳如果真係要擔心 就唔係好淨係盲目擔心單一事物 因為大把嘢而家情況下都會影響妳同 BB

如果妳真係客觀嘅 使乜咁激動啫?

男爵府

Wannii 發表於 19-11-13 09:29
有無人同我一樣,要番工,近排警察係甘放tg,我真係好驚中,我死有咩所謂,真係好怕bb出世有咩病痛,我真係 ...

你驚既話,提早通知人事部你有左,sick leave至生B,公司唔可以抄你既。生完直接放產假。

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-15 21:49
吓? 法國放催淚彈放咗成年啦喎

妳又話自己無立場 純擔心影響BB

謝謝你,真係冇立場只係擔心。
你都唔好咁激氣,去第二版叫人過嚟。

補充返:
我知有好多嘢會影響BB,我小產過一次,今次好難得先有返。我唔知而家有咗係咪一個好錯嘅時機。但上天比我多一次機會有返BB,我會盡一切努力保護佢。每論係TG定燒膠我都會避。但老實講我覺得TG恐怖啲咁解姐

大宅

cayu 發表於 19-11-15 21:53
謝謝你,真係冇立場只係擔心。
你都唔好咁激氣,去第二版叫人過嚟。

係呀 我見到D人太盲目就會勞氣
明明已經開咗個版俾人講政治 硬係要係D應該純討論懷孕經歷嘅地方加政治色素
所以我鬧呢D有政治企圖嘅人係返去果邊㗎 唔會係呢到

咦 又俾你轉移咗係呢度討論緊嘅主題添

大宅

holemone 發表於 19-11-15 21:53
你驚既話,提早通知人事部你有左,sick leave至生B,公司唔可以抄你既。生完直接放產假。
...

吓?可以長期請sick leave㗎咩?要醫生開?

男爵府

SugarBoo 發表於 19-11-15 22:01
吓?可以長期請sick leave㗎咩?要醫生開?

睇下在公司做左幾多年,一年係咪應有24日sick leave?

大宅

holemone 發表於 19-11-15 22:07
睇下在公司做左幾多年,一年係咪應有24日sick leave?

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

似係如果要攞咁耐 都係應該要醫生開紙

男爵府

SugarBoo 發表於 19-11-15 22:16
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

似係如果要攞咁耐 都係應該要醫生開紙

唔知香港有冇“stress leave", 在歐洲有,基本上去醫生度講你好大精神壓力/depression/有panic attack,醫生都即寫俾你放三個月。

咁唔知樓主可唔可以去醫生度講因為外環境同內在因素,所以精神上不可以fit for work

大宅

回覆 cayu 的帖子

問心,我都擔心tg多啲,我住大埔好驚中大之前果2千幾枚催淚彈。你話燒幾個垃圾有咩咁驚,但上千個連陳肇始都唔知有咩係裏面既催淚彈😭😭😭😭。仲要耐不耐見有人講越南個橙劑生化武器😫媽媽,大家都要加油,我都擔心到瞓唔好,個肚一有痛就勁擔心,一肚瀉就諗自己去過邊。我剛剛先係威院出黎,之前有少少出血😭。見到對面床位啲小產媽媽忍唔住喊,好驚自己都會咁。
前日買左個空氣淨化機,基本上一開窗就著紅燈空氣警號。
我見我家小狗兒冇咩唔舒服,我只好當啲空氣仲ok......

男爵府

Lily2020 發表於 19-11-15 22:28
回覆 cayu 的帖子

問心,我都擔心tg多啲,我住大埔好驚中大之前果2千幾枚催淚彈。你話燒幾個垃圾有咩咁驚 ...

pray for u

首頁

尾頁

跳至