懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

summer_splash 發表於 19-11-15 20:37
唉 真係好嘔血 好地地討論下都要比人話係假媽媽
其他媽媽都要保持心境平靜 唔好睇咁多理咁多喇 始終我地擔 ...

我睇唔番之前咩事,但作為樓主,我出呢個post,希望搵下d同路人,始終只有孕媽先知果種擔驚受怕的心情,人哋唔會明,或者討論完會有其他睇法/方法,係呢度都俾人甘樣話假媽媽,真係好過份,我希望所有媽媽們的bb都可以健健康康,呢段時期,真係好無力感,想買罩(勁果隻)又怕popo,買普通又怕頂唔到,煙係又放唔係又放,唔知邊度會安全,一日未出世一日都伴住果種擔心,home office ...應該無咩可能,但會試下問下公司先,長假就更加唔知得唔得,預產期3月頭,唉,心情好複雜。

別墅

回覆 SugarBoo 的帖子

其實法國放嘅催淚彈唔同,而家係因為香港放嘅國產催淚彈燃燒温度超過四百度,先至會產生二噁英同山埃,所以媽媽們先會擔心。

複式洋房

希望呢條片可以令各位媽媽更加了解TG釋出既有害物質,如果有媽媽唔相信可以自行ignore,希望媽媽們可以生個健康bb

https://www.facebook.com/179179469403545/posts/453229281998561?vh=e&d=n&sfns=mo

別墅

回覆 cayu 的帖子

我前兩日見Hktvmall勁嗰啲3M面罩無貨啦,都唔知可以去邊買。雖然唔會出街帶,放個喺屋企都好。我上網search過資料,N95都無用,N95係防飛沫同粉塵,防有毒氣體要用有濾罐嘅面罩。Anyway我都買咗N95先,心理上好啲

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-15 21:49
吓? 法國放催淚彈放咗成年啦喎

妳又話自己無立場 純擔心影響BB

其實佢話無事你信咪得囉,無人答到,因為政府都唔知/唔講成份有咩,如果醫生/報道話無事,你信就得家啦,有問題都唔會甘快浮出嚟,法國中招果d會有報導咩?客觀d講,無任何一個人可以肯定有無事,因為無一個地方甘短時間密集式甘放過甘多,所以好多專家都好有興趣研究香港催淚彈的影響,總之各人用各自方法保障自己同bb,希望媽媽們的b個個可以健健康康,包括你,包括我,包括所有人。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cayu 的帖子

哦,小產好小事,大部份是自然的,每6個懷孕,就有一個小產機會,是身體本身唔好彩仲咗機會率,懷孕最緊要多休息,少d做費神嘅野,少亂諗唔存在嘅恐慌,呢度咁多孕婦,怕妳擔心未經證實嘅野,嚇自己嚇埋其他孕婦,俾d正能量大家啫。

大宅

cayu 發表於 19-11-15 21:46
你老公好好呀,我叫我老公今日上去HKTVMALL幫我睇吓買邊個好,佢轉頭冇咗件事

我覺得買咗,就算 ...

其實我而家如非必要都唔會出去,如果有一日真係要用到,應該都幾嚴峻,希望唔會有用到嘅一日.....

複式洋房

cayu 發表於 19-11-15 21:53

謝謝你,真係冇立場只係擔心。

我睇到86樓話小產好小事覺得「吓,唔係掛」
希望唔會勾起你傷心既回憶
人地唔信就算,唔好太上心,唔好影響自己情緒,希望你身體健康!

大宅

Chuiky 發表於 19-11-16 00:43
我睇到86樓樓主話小產好小事覺得「吓,唔係掛」
希望唔會勾起你傷心既回憶
人地唔信就算,唔好太上心,唔 ...

我諗佢想開解人者,不過個效果就。。。
認同唔好放上心,各位姊妹都要加油!

大宅

睇到有人話小產好小事,真係o哂咀

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Chuiky 發表於 19-11-16 00:07
希望呢條片可以令各位媽媽更加了解TG釋出既有害物質,如果有媽媽唔相信可以自行ignore,希望媽媽們可以生個 ...

禁止訪問

大宅

cathychin 發表於 19-11-16 08:08
政府既動靜先令人覺得驚,二噁英可能只係其中一種,可能存在更多不知名毒物,連香港政府自己都未必掌握,外 ...

係呀,收收埋埋甘款,依家出面勁多post 有埋圖,有個人只係出左街20分鐘,上左巴士後落車行去地鐵站都中左皮膚敏感,一撻撻,仲要醫完都唔知會唔會有後遺症,好得人驚。

大宅

多謝關心
小產係好平常好多人試過,但絕唔係小事,我諗樓上JM表達得唔好姐。
好感激再次有返BB,而家已經冇再唔開心啦!

我見有小朋友經過現場都出風癩,擔心大人未必喺皮膚發出嚟,但不知不覺影響到肚入面BB。所以我盡量唔會幾日內再經過現場

大宅

Wannii 發表於 19-11-16 00:14
其實佢話無事你信咪得囉,無人答到,因為政府都唔知/唔講成份有咩,如果醫生/報道話無事,你信就得家啦, ...

我相信呢期咁多個國家都有用催淚彈 係對某類人有嚴重傷害的 唔可能一D報告都無嘅 大家不防一齊搵下Share 吓 連布袋彈幾遠先會射瘀人 都有人研究
咁而家我哋又已經避開所有戰區嘞 醫生的話又要唔信 自己係到係咁擔心亦唔會對BB 好㗎啵
醫生講嘅嘢 我總相信多過D唔係專業嘅人同媒體㗎喎 而家咁多假新聞

大宅

sweetsweetsweet 發表於 19-11-16 00:02
回覆 SugarBoo 的帖子

其實法國放嘅催淚彈唔同,而家係因為香港放嘅國產催淚彈燃燒温度超過四百度,先至會 ...

啱啱上網搵吓 催淚彈似係有兩種原理
一種係用炸藥爆D催淚劑出嚟
另一種係用高溫度燃燒放D催淚彈出嚟
兩者都應該係會有高溫過程
妳話法國用嘅唔同 意思係佢哋用爆炸式催淚彈 香港用高溫燃燒的 所以香港的空氣污染多D?
燃燒所有有機化學品都有二噁英
而山埃就應該係過期嘅催淚彈先有機會散出?

我明點解某D準媽媽擔心呀 我都係準媽媽
我經歷咗好多先懷到孕 所以現時社會咁多負影響
我擔心的 唔會俾大家少
但係對懷孕影響嘅有千千萬萬 與其聽到睇到咩流言 就純擔心 大家可以自己搵吓資料啦 問吓醫生專業意見啦 上嚟討論吓亦可以 有咗足夠資料知道影響唔係想像中咁大 同埋避得開嘅 繼續一直只focus擔心一樣嘢
對BB 唔好之餘 會忽略咗其他要注意嘅事呀

別墅

SugarBoo 發表於 19-11-15 21:49
吓? 法國放催淚彈放咗成年啦喎

妳又話自己無立場 純擔心影響BB

唔鍾意未行開lo,講咩立場唔立場,係甘係度發泄有鬼用咩⋯⋯政府放左甘多催淚彈,做得出來預左俾人鬧喇,唔好講到甘崇高,都係打份工,為錢啫⋯唔鍾意俾人鬧,你未叫佢地唔好做lo(相信全香港日日都勁多人鬧緊佢地)又或者你鬧政府叫警察唔好甘做好唔好(絕對支持!甘未唔使俾人鬧)一陣又話叫小市民去叫暴徒收手,真係吹漲!!不如解散左佢好唔好...對你呢種人客氣真係傻左,人地都好禮貌甘回你,仲要講埋人BB~

大宅

回覆樓主:

各位,我係前兩日另一tg post既樓主,我個post已經關閉

琴日我去產檢,都有問醫生呢個問題,我個醫生好老實答我
未有足夠研究報告指出燃燒tg後產生既既後遺症

未。有。足。夠。報。告

無論你係唔係理科生,都知道睇野應該睇多幾面,自己分析,無論資料來源係政府又好,學術機構又好,都要睇,最好係睇埋原本篇研究essay,唔好睇人地詮釋過既版本,包括政府,包括醫生,因為佢地都有機會係維穩,講對自己有利既野(你話我過份敏感都好,我就係咁認為)

所以我地唔可以太掉以輕心,做多好過做小,唔好出事先黎後悔

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實重點係呢D強國催淚彈連射的人也不知道是什麼成份先最恐怖,所以政府都唔會有數據,至於佢連有咩成份有咩影響都唔知就用,呢個係咪一個有責任的政府?
香港將會成為一個試驗品,後人就會知道狂射強國TG的後遺症了。

BTW可能唔係唔知成份,而係唔敢講

別墅

小菜豆 發表於 19-11-16 00:15
回覆 cayu 的帖子

哦,小產好小事,大部份是自然的,每6個懷孕,就有一個小產機會,是身體本身唔好彩仲咗 ...

本來只係睇post唔打算回覆,但睇到你呢個留言真係忍唔住!
請問咩叫小產好小事?你試過小產未?你本人覺得好小事唔代表係其他過來人媽媽心中係小事,我就係曾經試過小產既人,我覺得一D都唔小事,無論過左幾耐時間都係唔能夠忘記既不幸經歷
請你既說話唔好咁涼薄,呢到係懷孕版冇人想見到你呢D咁無良心、咁無恥既留言

首頁

尾頁

跳至