懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實你好好彩,呢個時候睇清楚佢,唔好妄想咁容易改變一個人,飛咗佢自己湊大阿b,單親媽媽條路係難行,但希望你堅持!

大宅

mikicheung92 發表於 19-11-14 09:08
回覆 rainbowflower 的帖子

拉拉扯扯左真係好耐,我幾時諗番最後悔都係認識左佢。再諗去做手術要22000, 我 ...

女人無幾多個10年 唔好哂時間係唔值得既人 不過一世人流流長 總會遇到幾個衰人既 如果你真係決定唔要 試下坦白同父母講 佢地一定會幫你攪掂筆錢佢既我覺得 一家人無隔夜仇既 邊度跌低邊度起返身 加油呀

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-11-14 13:14
其實你好好彩,呢個時候睇清楚佢,唔好妄想咁容易改變一個人,飛咗佢自己湊大阿b,單親媽媽條路係難行,但 ...

認同 呢個教訓係大 但慶幸係未簽紙之前睇清楚佢真面目

洋房

mikicheung92 發表於 19-11-13 18:47
回覆 Mini924 的帖子

我如果單身,就應該唔會做單親媽媽,唔想佢受苦。我自己照顧唔到,要返工

樓主 我想同您講 做單親媽媽的確係好辛苦 您今年都28歲已經可以係社會自給自足 當年我只得16歲 男友走佬 未出社會的我 只能投靠家人 今年囡囡都已經17歲了 很乖巧 家人的支持係好重要 BB選擇您做媽媽 係一種緣份 單親真係唔係一個問題 有左胎動 您心情會唔同晒 BB會話比您聽 仲有佢係您身邊 靠男人 不如靠自己

伯爵府

彭書瑩 發表於 19-11-13 22:45

我當初因大肚而同我前夫結婚,但當時我摸住個肚同我女講將 ...

祝福你 你好有勇氣

別墅

mikicheung92 發表於 19-11-14 09:05
回覆 彭書瑩 的帖子

好鄧你開心。我明白,但而家我可以講父母憎我,朋友無哂(因為未婚夫唔鐘意我最friend ...

作為父母點會好憎自己仔女呢?或者你想嘗試問媽媽幫唔幫你湊?我女未出世時,我前奶奶話佢肯湊。但我女3歲時我帶佢走時,我媽咪就一句話:攞嚟比媽咪湊吖 我好感動呀,感受到媽媽嘅愛好偉大。但自己都做咗人媽咪,母愛的天性都係會好自然會擺喺自己小朋友身上。
同埋我唔覺得你一敗塗地,始終事情未去到最後

複式洋房

mikicheung92 發表於 19-11-13 19:30
回覆 dm0309 的帖子

我做唔到單親媽媽,我無呢個勇氣。我其實係想聽多d人既意見,俾到多d決心我做決定。唉 ...

Umm.. 睇完你呢段我就覺得其實你內心都有決定啦
不過最緊要你覺得吾後悔咪得
無人會知聽日既事
你諗到點湊佢咁長遠做咩....你都未生出黎
生左出黎就會吾同睇法架啦

洋房

回覆 evaniki2004 的帖子

你好堅強。多謝你地每個真誠既分享,因為我而家真係無人同我傾訴。所以你地每個回覆我真心appreciate

洋房

回覆 彭書瑩 的帖子

我媽而家,一見到我就除左教訓我,同落左佢,無其他野講。我覺得好屈,只係響房晚晚喊

洋房

回覆 rainbowflower 的帖子

好多謝你既回覆。我媽話,落左我先可以重新做人。唉。。。。我又怕再等無得落。但落,又唔捨得

別墅

mikicheung92 發表於 19-11-13 19:30

我做唔到單親媽媽,我無呢個勇氣。我其實係想聽多d人既意見,俾到多d決心我做決定。唉 ...

唉...聽到你甘幾心酸。單甘聽好難決定D咩,首先你了唔了解你呢個男人?字面上睇你果件好情緒化?(好像唔關責任問題,另外我驚你嫁到去的安全問題)第二,我覺得佢care BB,但唔care你,你驚唔驚變左生B工具?...要唔要BB都支持你喇,養大B係一個幸福又辛苦的事情,唔係每個人都做到單身媽媽。有B你的人生會如何?無B的人生你又如何?你可以自己好好想想

別墅

mikicheung92 發表於 19-11-13 13:34
未婚夫8月中向我求婚,9月頭搞大左,9月30號發現懷孕。初時發現左本來話唔要,雖然當時我未想做媽媽住,但 ...

樓主,睇完你家庭同朋友都反晒面嘅情況之下,一個人行落去係好辛苦,如果心理質素唔夠強確實好易會抑鬱,明白點解你會想落左佢,俾著我就算借錢都會咁做。要有心理準備,落過BB子宮會傷,減低懷孕機會,心入面會長期有條刺,如果你思前想後過到呢兩關就唔好留個BB,始終我見過不少生完無耐離婚個小朋友變做人球俾人踢黎踢去無晒自尊心,仲慘過去死,已經知道佢大個唔係學壞就一定一事無成,所以你思考過就去行吧。

而你未婚夫,坦白講佢出面肯定有其他古怪,一個重視另一半嘅男人唔會輕易講分手又block 左你電話,但我明白好多野唔可以公開咁講,但呢個男人可以放棄了

別墅

十五樓師奶 發表於 19-11-14 17:54
祝福你 你好有勇氣

謝謝你

別墅

盡一切能力愛惜生命啦
但個男人成31歲都好似13歲智商就唔洗多諗。
落仔,對身心靈都好傷。
只要你媽媽願意幫助你,經濟環境許可,就生啦

大宅

Archung106 發表於 19-11-13 16:37
媽媽要自強呀,覺得你未婚夫唔成熟,BB係一條生命嚟㗎,要好好珍惜

最無辜係個bb

大宅

樓主,唔好意思,冇禮貌都要講,兩位都心智未成熟嘅人,根本唔適合做父母,落左佢好殘忍,但當你連自己都唔support 你生同照顧,你有能力租屋請工人照顧bb嗎?你經濟可持續保障bb讀到大學畢業嗎?還是唔做嘢拎綜援,直至bb讀小學先出番黎打散工?bb點成長生活你計劃左未?將來點同佢交代?將來個男人介意你同一個唔知咩男人生過小朋友,唔要佢,佢點算?宜家你都唔可以做決定交比網上討論區幫你解決,將來陸續有問題,你點解決?點揀你都係自私。我留意左呢個post好耐,唔想睇唔想覆。現在社會好多懷孕媽媽都擔心會因tg冇左bb,懷孕好辛苦點過關,身體情況令bb早產,要開刀,因為環境影響唔知放唔放棄人奶,出左世嘅有tg反應嘅bb幼兒點照顧?你自己一個人可以承擔嗎?呢種男人仲值得你留戀同期盼嗎?我妹18歲完離家出走,個女由我媽一手帶大,宜家17歲,我妹35歲都唔識做人阿媽,唔識引導個女,淨係驚個女行自己舊路,我媽辛苦讓大個孫得到係背叛不孝,佢好傷心。

複式洋房

回覆樓主:

無論發生什麼事,BB都係無辜,請一切為BB著想~

男爵府

yan1008 發表於 19-11-15 08:33
樓主,唔好意思,冇禮貌都要講,兩位都心智未成熟嘅人,根本唔適合做父母,落左佢好殘忍,但當你連自己都唔 ...

講得啱,唔捨得係一時,責任係一世。生左就要養要教。

洋房

回覆 zoeho85 的帖子

多謝你pay attention on my story. 我係覺得好屈,親人朋友唔會關心,如果唔係我唔會響度post。覺得只有我一個人面對哂所有。我再咁落去我頂唔順,返工會扮無事扮開心,有D同事知我有左,因為我之前嘔得太利害。日日見到我就同我講BB野,我唯有強顏歡笑。就癲

複式洋房

回覆樓主:

你要諗清楚,無論點你已經係人地媽媽,要為自己打算為bb打算,好多夫婦生仔前恩愛非常,生左bb之後唔適應跟手就日嘈夜嘈,你諗下bb出左世個情況會點,咁嘅環境你同bb會幸福嗎?
我唔想勸你做單親,但係個男人好明顯唔成熟,肚都大埋都仲彈弓手,講野又唔經大腦,你仲想靠佢?有完整家庭對bb係最好,但個前題係要有個和諧氣氛。你同bb爸爸真係要好好傾下,初為父母,之後一齊生活仲會有更多磨擦,係會有個過渡期,拍拖已經咁,結婚更加要學習相處,學習一齊解決問題,如果你地仲有意思一齊,就要一齊成長
我明白你個處境對你打擊會好大,但bb係無辜,你要為佢打算籌謀

首頁

尾頁

跳至