懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿b食奶粉,6日大,今日打開尿片見到深褐色血漬,陪月話可能對普通奶粉所致,我好擔心似乎再食一啖就破壞緊阿b腸胃,我即刻帶左阿b睇樓下兒科醫生,醫生話似係pat pat損左唔關奶粉事。夜晚有幾次打開尿片都有紅漬但抹時又無,其實係咩事?有無人遇過?

大宅

如果係b女,就可能係假M,https://kknews.cc/zh-hk/baby/kol2jp.html,如果仲好擔心,可以帶佢返去健康院睇下,佢哋睇初生多經驗過兒科門診

男爵府

Mandc 發表於 19-11-16 08:19
如果係b女,就可能係假M,https://kknews.cc/zh-hk/baby/kol2jp.html,如果仲好擔心,可以帶佢返去健康院睇 ...

係pat pat度抹到,唔係前面果邊

回覆 cometingliu 的帖子

Hi cometingliu,BB 片片仲發現有血漬嗎? pat pat損左/對牛奶蛋白敏感,都係比較常見 BB 片片有血原因,BB大便會唔會好乾硬呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-19 14:32
回覆 cometingliu 的帖子

Hi cometingliu,BB 片片仲發現有血漬嗎? pat pat損左/對牛奶蛋白敏感,都係比 ...

喱幾日無血了,我有幾時發現似係前面gap位有血,由gap縫抹到血。再上網睇返啲相比較,似乎似m血多過便血,因為如果便血,血會同大便撈埋一齊,但有血漬嘅尿片都係血起尿片,同便便分開的
cometingliu 發表於 19-11-19 16:00
喱幾日無血了,我有幾時發現似係前面gap位有血,由gap縫抹到血。再上網睇返啲相比較,似乎似m血多過便血, ...

由於受媽媽賀爾蒙影響,部分初生BB女有可能出現短暫”假性月經”,依家已經無再出現,媽媽唔駛太擔心 。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至