3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女現在4歲3個月94cm, 起學校都算細粒,其實我女依家既情況,需要搵醫生跟進嗎,好擔心

子爵府

lucky1220 發表於 19-11-25 01:06
女女現在4歲3個月94cm, 起學校都算時細粒,其實我女依家既情況,需要搵醫生跟進嗎,好擔心
...

4歲應該要返健康院做視力測試,有冇問過姑娘?

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

食野唔夠?
我個女都係4歲有109
我有成日比佢曬太陽
又鍾意飲奶
我諗睇醫生都係開calcium
應該唔洗睇住,觀察多d先

大宅

女女現在4歲3個月94cm, 起學校都算細粒,其實我女依家既情況,需要搵醫生跟進嗎,好擔心
...

好難用身高去衡量是否需要去看醫生,小朋友健康便可。我先生比較高,我165cm, 我阿囡完全遺傳爸爸嘅dna,佢剛好3歲已經104cm了。所以不需要用高度去衡量小朋友是否需要睇醫生, 小朋友食得訓得健健康康就可,當然如你不放心也可去看醫生求過安心。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

...
你和老公身高多少? 呢個link可計生長是否正常。

https://wd.vghtpe.gov.tw/gcc/Image/growthPercentile/growth_percentile_20150505_01.html

大宅

回覆樓主:

我都覺啊仔唔夠高同偏瘦(4歲,得99cm),四歲視力普查果陣見左醫生,佢話全部都係在正常範圍內,冇嘢做到。佢平時都冇話偏食問題,早晚都飲支奶。

別墅

你可以試下用健康院果本書量下,睇下係咪係生長線範圍

子爵府

回覆樓主:

我女4歲107

大宅

...

我個仔都係四歲多啲啲,又係94cm, 3歲起好似無高過咁,我都好擔心,但睇醫生醫生又話都正常我兩公婆都唔高

子爵府

2018復活節勳章

y2011u 發表於 19-12-30 15:41
我個仔都係四歲多啲啲,又係94cm, 3歲起好似無高過咁,我都好擔心,但睇醫生醫生又話都正常我兩公婆都唔高 ...

我小朋友又係 問過晒私家, 健康院d 醫生姑娘都話正常, 明明就係比其他同學矮。。。
唉, 究竟邊度出事

複式洋房

有冇俾佢游水?

別墅

可睇兒科私家,有需要佢或會安排照骨齡,抽血驗,看手腳長度比例等,一如果是某種生長內分泌不足,是可對症下藥的(好似有增高針可打的)。但此針一定要青春期前打才有效,越早咨詢醫生越好。

我同路人,仔5歲半只104cm, 由細到大高度borderline 底層3%,醫話等6歲同佢照骨齡。我現在比vitamin D助鈣吸收(曬太陽同等功效也助身體制造維D)間中比鈣補充品(又唔敢比太密驚腎石)。間中幫佢按下摩,鼓勵佢跳多D(刺激骨板生長),同最緊要一定要睡眼充足及唔好開燈訓。(夜間分泌退黑激素是有助生長的)

希望以上有幫助。

子爵府

y2011u 發表於 19-12-30 15:41
我個仔都係四歲多啲啲,又係94cm, 3歲起好似無高過咁,我都好擔心,但睇醫生醫生又話都正常我兩公婆都唔高 ...

算細粒左小小
我小孩剛3 歲幾都98 了, 是否訓得唔夠?

首頁

尾頁

跳至