懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係一個已經懷左6週既準媽咪。想問下大家意見,如果以家辭職做第二份工會唔會好唔明智?
新工其實係我上一份工,同事都對我好好。之前因為想專心搞結婚啲野所以離開公司 (做左7年)。而且今次返去會有一個幾好既發展。壞處就係無左個產假。

以家呢到我就做得唔係咁開心,覺得時間較長(做左半年)。本來都打算生左之後唔做,一係做全職媽媽一係搵過第二份工。但我知我老公想我繼續做野多啲,咁樣大家係經濟上無咁大壓力。

如果係咁大家有無咩好建議?

*如果我錯版請告訴我,謝謝*

別墅

舊公司知唔你有孕嗎,如果知既話都請,我會回舊公司,工作最緊要開心

男爵府

angelymy1215 發表於 19-11-29 11:27
我係一個已經懷左6週既準媽咪。想問下大家意見,如果以家辭職做第二份工會唔會好唔明智?
新工其實係我上一 ...

但新工(即以前份工) 嗰邊知唔知你有咗架? 佢想請你返去,但未必會想請大咗肚嘅你返去架喎

我覺得留喺而家份工保障會大啲,佢又唔炒得你,有咗後又要比較多請假,唔舒服休息又好,產檢又好.....hea住返工都唔怕

有咩等生完先再諗啦

大宅

angelymy1215 發表於 19-11-29 11:27

我覺得如果舊公司知你有左都請你 咁可以返去做 雖然無左個有薪產假 但果度都係大約3個月左右既人工 但產假都係有得放 但做得開心同事對你好真係好難求 媽媽既心情都好影響bb

其實宜家你係揀
舊公司做得開心同事好+無薪產假
現公司做得唔開心+有薪產假

我會揀返舊公司因為覺得3個月既人工買唔到長遠既快樂 好同事真係好緊要 話哂對佢地時間多過屋企人

大宅

I will resign and go back the previous company

別墅

回覆 shadowb 的帖子

上司知道我已有孕

別墅

回覆 rainbowflower 的帖子

您講中哂:「其實宜家你係揀
舊公司做得開心同事好+無薪產假
現公司做得唔開心+有薪產假」

我諗緊既就係呢一點

大宅

我會揀番去舊公司,雖然蝕左產假人工,但長遠你會做落去,做得開心先係main point!!!
最緊要你舊公司知道你而家係懷孕中都請番你番去,就無問題。

大宅

如果係而家公司做到放完產假先返舊公司,舊公司肯唔肯?

大宅

stitchbaby19 發表於 19-11-29 13:13
如果係而家公司做到放完產假先返舊公司,舊公司肯唔肯?

應該有d難樓主宜家先6wk 連埋產假仲有差不多一年 一年後外面狀況係點都好難預料 同埋間公司都好難唔請人hold住個位一年...

大宅

回覆 rainbowflower 的帖子

咁都係返舊公司做啦~~~
我寧願做野時開開心心,無憂無慮咁生BB

大宅

回覆樓主:

如果舊公司知你懷孕都肯請,返舊公司啦,做又做得開心,唔好為咗產假而諗咁多,除非冇得揀啫,有得揀當然揀做得開心啦

別墅

回覆 stitchbaby19 的帖子

咁就唔OK,因為佢留左個POST比我係比我resign時高2級。我舊上司話最多留個位比我留到一月

大宅

回覆 angelymy1215 的帖子

你都係返去舊公司啦,佢地對你真係好好,返工係人生一半既時間,要開心咁過,
最重要對有BB既你咁體諒,要好好珍惜。

大宅

我揀舊公司+no pay leave,錢幾時都搵得返,好公司好同事唔係成日會遇到,happy mum=happy baby最重要,仲有前境有發展機會。

大宅

做得開心同事上司對自己好好重要, 返舊公司~

我陀到18週開始身體唔太舒服, 成日請病假, 都係同事同上司好, 佢地都冇話我請咁多病假啲野推晒俾佢地做, 我上司仲幫我申請埋home office, 等我病假完左都可以喺屋企做野

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

梗一定係返舊公司啦!happy mum happy baby

別墅

Lily2020 發表於 19-11-29 18:17

我陀到18週開始身體唔太舒服, 成日請病假, 都係同事 ...

我以家叫左我舊上司問多次人事部係咪confirm我以家有左都會請,如果係就會返返舊公司到做。

複式洋房

我都好大壓力, 簽咗約新公司先至知道 自己原來真係有左

複式洋房

Lily2020 發表於 19-11-29 18:17

我陀到18週開始身體唔太舒服, 成日請病假, 都係同事 ...

你就好啦,我嚟緊要去新地方都唔知點算好

首頁

尾頁

跳至