論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛幫菲傭申請了中國簽證,盡量寫的詳細,給有需要的人參考。
現在申請中國簽證,要去中國簽證申請服務中心,如果你通過中介/旅行社,他們都要通過這裏。之前去取證的時候,就見到旅行社D職員取成搭護照。

簽證費用:
https://bio.visaforchina.org/HKG2_ZH/upload/file/20180417/180410%20Application%20fee%20_integrated,%20without%20service%20fee_.pdf

準備以下材料
1 一張證件相 (帶去俾工作人員貼)
2 填妥簽證申請表 https://bio.visaforchina.org/HKG2_ZH/upload/Attach/mrbj/270298.pdf
3 工人身份證正本以及影印本
4 僱主身份證正本以及影印本
5 僱傭合約正本以及影印本
6 工人香港工作簽證影印本
7 工人最後一次入境香港的入境紙正本以及影印本(就是工人入境時,海關俾白色個張紙,樣本如下)

8 工人最後一次中國簽證影印本
9 工人護照以及護照首頁影印本
11 酒店預訂文件。為工人預定酒店,現在很多網站都可以免費取消,或者如果擔心,揾一個唔需要入信用卡資料的網站
10 僱主擔保信 (樣本如下)
-------------------------------------------------------------------------------------

雇主担保信

本人一二三 ONE TWOTHREE (香港身份证号码:R1234567(8)) ,将于202026携本人家庭佣工
ABC (国藉: 菲律宾 ; 护照号码:KK9999 ; 香港身份证号码WX8888(8) )前往内地从事旅行活动。我们在内地期间居住地址:美麗酒店美麗路22为此,我同意佣工申请一次 / 两次 / 多次入境、每次停留7天签证。我保证会偕佣工一起入出内地并保证其在内地期间遵守相关法律法规。

雇主本人签名:

(签署必须与合约的签署一致)

日期:2020-01-01

-------------------------------------------------------------------------------------

11 工人擔保信(樣本如下)

Domestic Helper Declaration

I, ABC (Nationality: FILIPINO ; Passport no.: KK9999 ; Hong Kong ID.: WX8888(8)) am willing to travel together with my employer to Mainland China for holidays once on 6 February 2020. I will stay in Beautiful hotel No.22 Beautiful Road (detailed address) for 7 days. I will abide by all laws and regulations of Mainland China and Hong Kong SAR. I will enter and leave Mainland China together with my employer for all trips.

Signature:

(the signature same as the employment contract signature)

Date: 01 January 2020

如果冇影印本,就帶正本去,果度有影印機,用八達通付款。
準備好所有資料之後,上網預約時間 ( https://bio.visaforchina.org/#/nav/appointmentForm?use_type=center ),盡量約星期三/四/五,人少好多。上次我星期一約午餐時間1.00-1.30去,取號之後,要等60幾個,工作人員話要等2-3個鈡!之後我冇等,約星期五再去,冇人,前後唔使半個鈡搞定。因爲普通簽證要4個工作日,所以D人唔想護照要留過周末,因此星期一,二盡多人。申請當日付款,4個工作日后就可以攞啦。

如果有乜遺漏可以話畀我知,希望可以幫到大家啦。

Poyau    發表於 20-2-10 16:00

大宅

減齡達人勳章

pepperhj 發表於 19-12-4 17:33
現在申請中國簽證,要去中國簽證申請服務中 ...

非常詳盡,謝謝妳

別墅

如果住親戚屋企係咪要俾邀請信、房產証等?請問有沒有邀請信sample?

別墅

YokoS 發表於 19-12-9 23:00
如果住親戚屋企係咪要俾邀請信、房產証等?請問有沒有邀請信sample?

唔建議出邀請信,直接訂酒店更方便!

大宅

請問一下證件相係指工人證件相嗎?還是僱主逗要提供證件相?謝謝~

別墅

Thank you ,,好詳細

別墅

回覆 pepperhj 的帖子

請問要以工人名訂酒店嗎?thanks!

大宅

YokoS 發表於 19-12-9 23:00

要俾你親戚的身份證copy, 房產證copy, 再由你親戚寫一封邀請函

洋房

想問新姐姐洗唔洗做滿3個月先可以申請,thx

別墅

FaiFai699 發表於 19-12-12 00:42
請問一下證件相係指工人證件相嗎?還是僱主逗要提供證件相?謝謝~

工人證件照

別墅

sphon9 發表於 19-12-12 20:29
回覆 pepperhj 的帖子

請問要以工人名訂酒店嗎?thanks!

冇錯,用工人名

別墅

MannieCSM 發表於 19-12-14 13:18
要俾你親戚的身份證copy, 房產證copy, 再由你親戚寫一封邀請函

所以如果咁麻煩,不如直接訂酒店?^_^

別墅

Yoyo_Li 發表於 19-12-16 16:01

哩個就唔知啦,唔好意思幫唔到你。

大宅

Yoyo_Li 發表於 19-12-16 16:01

改左3個月先可以

大宅

pepperhj 發表於 20-2-3 23:53
所以如果咁麻煩,不如直接訂酒店?^_^

我整開唔覺麻煩

洋房

MannieCSM 發表於 20-2-4 08:46
改左1個月就可以

又改左1個月喇,我之前問左幾間都話要3個月

大宅

Yoyo_Li 發表於 20-2-6 14:26
又改左1個月喇,我之前問左幾間都話要3個月

Sorry, 打錯,改了3個月先可以。
我2019年8月第一次整,做1個月就可以

洋房

MannieCSM 發表於 20-2-6 14:28
Sorry, 打錯,改了3個月先可以。
我2019年8月第一次整,做1個月就可以

(emoji)(emoji)thx

大宅

朋友工人攞咗大陸簽證後,即刻做衰嘢搏炒,然後上大陸做黑市外傭,搵多好多。

冇必要最好不要幫工人做大陸簽證。

首頁

尾頁

跳至